StoryEditorOCM
DubrovnikTAKO JE PISAO AJANT

Župan Dobroslavić primio dubrovačkog heroja

Piše Kristina Filičić Foto: Kristina Filičić
14. prosinca 2023. - 15:02
Prijem za branitelja Đura Kovačevića i glavnog urednika Dubrovačkog vjesnika Jadrana Kapora kod župana Nikole Dobroslavića. Bozo Radic/Cropix

Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić primio je u četvrtak, 14. prosinca Đura Kovačevića i Jadrana Kapora, autora i urednika nedavno predstavljene knjige "Tako je pisao Ajant".

Knjiga dubrovačkog branitelja Đura Kovačevića, pripadnika legendarne 4. Gardijske brigade HV zapravo je autorov ratni dnevnik, većinom zapisan na marginama Novog zavjeta kojeg je Đuro pronaša na podu vojarne u netom oslobođenom Kninu. Nedvojbeno, riječ je o sasvim drukčijem pristupu ratnim sjećanjima i izuzetno snažnom antiratnom štivu koje je nastalo tamo na prvoj crti, usred ratnog meteža, a ne kao produkt naknadne pameti. Kovačević je višestruko odlikovani ratnik koji je za svoj uzor i alter ego odabrao Ajanta, junaka grčke mitologije ravnog Odiseju, samo lišenog božje zaštite. Poput Ajanta, i Kovačević je svoju bitku za obranu Domovine temeljio na ratničkoj časti, a ne na mržnji. Kovačević je dvaput ranjen, a zdravlja ga je najviše stajao pokušaj da spasi svog zapovjednika na nepunih pet metara od neprijateljskog bunkera. Nakon rata "borio" se protiv liječničkih komisija protiveći se njihovoj želji da ga proglase invalidom. Nažalost, činjenice su bile jače - poslan je u mirovinu s rješenjem o 90-postotnoj invalidnosti i vrećom državnih odličja od kojih su mu ona najviša poslana - poštom.

27. travanj 2024 20:15