StoryEditorOCM
DubrovnikPohvalna gesta australske gošće

Zahvaljujući Dominku danas je među živima: Sjetila se Dubrovčanina koji joj je prije 13 godina spasio život i ugodno ga iznenadila

Piše Kristina Filičić
14. kolovoza 2023. - 16:18

Umirovljenog dočasnika Hrvatske ratne mornarice Dominka Radića, Dubrovčanina koji je nebrojeno puta sudjelovao u akcijama spašavanja života na moru, ugodno je iznenadio jedan nenadani posjet. Iz Australije je u Dubrovnik ponovno došla Australka kako bi zahvalila Dominku koji joj je prije 13 godina priskočio u pomoć na stijenama podno zidina i tako spasio život.

- Zvali su me iz Turističke zajednice mogu li doći ispred sv. Vlaha. Došao sam, ali nisam znao o čemu se radi uopće. Krcato ljudi, svi govore engleski. Riječ po riječ, popili smo piće i popričali – tim riječima nam je opisao susret s osobom koja je s drugog kraja svijeta sa suprugom i troje djece došla reći mu ‘hvala‘ jer zahvaljujući Dominkovoj srčanosti danas je među živima.

Australka je preko hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova i australske ambasade pronašla Dominka i došla mu osobno zahvaliti. Ugodno je kad te se sjete, kaže nam Dominko, ali i dodaje kako njemu zahvala nije potrebna. Što drugo i očekivati od čovjeka koji srcem pomaže i spašava ljudske živote kad god je potreba. Njemu je, čini se, postalo sasvim uobičajeno priskočiti barkom u pomoć onima koji se nađu u nevolji na moru u akvatoriju grada.

image

Australska gošća s obitelji je došla u Dubrovnik zahvaliti Dominku Radiću

facebook Dominko Radić

Australska obitelj pozvala ga je u Melbourne u posjet, zvali su ga na putovanje s jahtom ali naš se Dominko drži Grada. Prisjetio se tog nemilog događaja od prije 13 godina:

- Pala je na onom dijelu stijena od Buže prema Bokaru, gruhla je odozgo ali nije pala u more nego na kamen i to na glavu direktno. Zamisli što je to, kako je uopće ostala živa ne znam. Potrefilo se da sam se baš tu blizu našo s barkom, zaletio sam se u kraj, ukrco sam je brzo, snašo se, zamoto joj glavu ali sve je nekako ispalo fenomenalno. Zazvo sam Hitnu, a oni znaju kad zovem da nije zaludu. Ekipa hitne pomoći je, svaka im čast, doletila isti momenat. U bolnici je bila ekipa kirurga koji su je na brzinu operirali. Na njoj se danas ništa ne vidi, a bila joj je glava otvorena, lubanja se vidijela. Ostala je živa, to je najljepša hvala. Njezino dijete mi je reklo ‘da mi niste majku spasili mene ne bi bilo‘. Što reći na to, suze ti dođu – kaže nam ovaj Dubrovčanin koji je o susretu s Australkom na svom facebook profilu napisao:

- Nevjerojatan susret nakon 13 godina, djevojka koju sam spasio, vratio je u život, danas udata žena troje djece, došla je iz Melbournea da mi se zahvali ona i cijela familija. Ovom prilikom bi se zahvalio u njezino i moje ime djelatnicima Hitne pomoći jer bez njih ovo danas se ne bi dogodilo, zahvala djelatnicima Opće bolnice sv. Vlaho, kirurzima, medicinskim sestrama i anesteziolozima i svima koji su sudjelovali u spašavanju, zahvala i osoblju koje je prebacilo u Italiju na daljnje liječenje – napisao je Radić.

Spomenimo kako je Dominko Radić do sada u akvatoriju Grada spasio 26 osoba, često unesrećenih za olujnog mora podno zidina. Dobitnik je ‘Plave vrpce Vjesnika‘, priznanja koje se dodjeljuje za pothvate spašavanja ljudi i imovine na moru, za koju je ponovno predložen.

29. travanj 2024 00:00