StoryEditorOCM
DubrovnikTKO TO REŽE MLADE IZBOJE

Vrtlar o zaštiti murve na Pilama

14. svibnja 2017. - 15:10

Eko Omblići i Zeleni forum nedavno su od hortikulturnih službi Grada zatražili da zaštite murvu na Pilama:
- Ogradite je posebnom ogradnom žicom s obzirom da joj ponovo dižu mlade izboje. Još od 2015. javno upozoravamo  zajedno s našim sugrađanima kako se staroj murvi na Pilama  svako malo namjerno dižu mladi zeleni izboji kako ne bi tu pravila hlad i lijepo rasla šireći svoje grane!

Iako su kamere upravo usmjerene na staru murvu, do danas se nije otkrilo tko to čini već treću godinu, točnije od proljeća 2015 godine ?Zašto se ne postavi ograda ili barem pojačaju komanalne patrole na Pilama ? - negoduju iz Zelenog foruma i tvrde da imaju saznanja kako su stari dud na Pilama posadili potomci dubrovačke plemićke obitelji Kaboga.

- Zbog toga je stara murva ne samo zeleni ukras ulaza u grad na Pilama nego i prirodno kulturno dobro koje treba sačuvati za budućnnost !Stoga je zaštitimo što prije – apeliraju zeleni.

Iz Vrtlara odgovaraju na prozivke:

- Murva nema nikakav službeni status zaštite, kao npr. platan na Pilama. Godine 2014. nam je Hrvatski šumarski institut radio Elaborat ocjene zdravstvenog stanja i procjenu statike murve. Zaključak tog elaborata je da postoji visoki rizik od loma te je provedena sanitarna rezidba stabla. Nakon toga Vrtlar obavlja redovite preglede stabla, ali ne može osigurati 24 satni nadzor nad njim – objasnili su iz uprave Vrtlara.
 
 

03. svibanj 2024 17:35