StoryEditorOCM
Dubrovnikpetnaestero djece iz Dubrovnika donijelo je doma oskare znanja

Vremena se mijenjaju, ali neke istine su vječne: Ovi učenici dokazuju da se trud i rad uvijek isplate!

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
25. lipnja 2023. - 17:03

Najveće priznanje učenicima u Hrvatskoj za postignute vrhunske rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima, Oskar znanja, ove se godine dodijelio 19. put. Svečana dodjela pobjednicima državnih natjecanja u znanju, glazbi i plesu u školskoj godini 2022./2023., kao i učenicima koji su osvojili medalje na međunarodnim natjecanjima, održana je 13. lipnja u Kongresnoj dvorani Globus na Zagrebačkom velesajmu.

TALENTIRANI I VELIKI RADNICI

Među učenicima je bilo i 15-tero iz Dubrovnika, 12-toro iz Umjetničke škole Luke Sorkočevića i to na 60. natjecanju komornih sastava čiji su dobitnici Lena Eva Crnjak, Sara Crnjak, Iva Nodilo, Mia Klinac, Paula Ćatić, Karmen Begić, Elza Filipović, Nikša Car, Marta Kekez, Lovro Marković, Đive Ćatić i Tia Duper. Njihovi mentori su bili Stefani Grbić, Nastasja Palčok, Dora Kamber, univ.spec.mus. i mr Vanda Đanić, prof. savjetnica.

image

Nastasja Palčok, Stefani Grbić, Vanda Đanić i Dora Kamber

Privatni arhiv

Oskara znanja osvojili su i Baldo Petar Tutman (dva Oskara), maturant Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića s pravom javnosti s mentoricama Marijom Marušić Čizmić i Ingom Bego Matijević, te Mihael Miloslavić iz 2. razreda iste škole s mentoricom Sanjom Violić. Oskara znanja osvojio je i Luka Marković, učenik 7. razreda Osnovne škola Mokošica s mentorom Boškom Ćorkom.

Njima su u ponedjeljak u Studentskom domu uručene nagrade Dubrovačko-neretvanske županije, uz učenike koji su osvojili prva, druga i treća mjesta na državnim natjecanjima.

Umjetnička škola Luke Sorkočevića može se pohvaliti svojevrsnim rekordom koji će se, kako kaže Dora Kamber, teško ponoviti - ukupno su osvojili 5 Oskara znanja, ali kako je riječ o 60. državnom natjecanju komornih sastava, sveukupno ih je zaslužilo 12-toro djece i 4 mentorice.

image

Dora Kamber, Sara i Lena Eva Crnjak te Paula Ćatić

Tonći Plazibat/cropix/

- Ovo je, koliko znam, najveći broj Oskara znanja koje je osvojila jedna škola u Dubrovniku. Oni se rijetko osvajaju. Prošle godine smo imali 2, ove godine 5 - ističe Dora Kamber.

Na pitanje odakle dolazi tolika motivacija koja rezultira ovakvim iznimnim uspjehom, Dora kaže:

- Potrefilo se puno toga. Prvo, svi su jako talentirani i veliki radnici, a našla se s njima i dobra ekipa mentora. Potičemo jedni druge i stvaramo pozitivnu i entuzijastičnu atmosferu koja je doprinijela ovom velikom uspjehu - ističe naša sugovornica. - Išao nas je pun autobus na to natjecanje i stvarno se dogodio nevjerojatan uspjeh. Na kraju postoji taj završni koncert koji se sastoji od sedam točaka, a čak su tri bile naše. Ne vjerujem da će se to ikad ponoviti - ponosna je na njihov uspjeh.

- Imamo jako vrijedne i talentirane učenike koji pored svih svojih obaveza uspijevaju pronaći vrijeme za vježbanje i dolazak na satove - dodala je Stefani Grbić. - Naravno, tu su i dodatni nastupi i nastava u kojoj svi sudjelujemo, ali da nema njihove volje, ne bi ni mi mogli napredovati. Sretni smo da imamo toliku posvećenost, iako smo na krajnjem jugu gdje nema koncertne dvorane. Manjak je koncerata pogotovo preko zime, ali oni su stvarno uvijek željni nastupa i motivirani su - govori o fenomenu koji se često viđa i u sportu, gdje djeca koja nemaju dobre uvjete za treninge postižu vrhunske rezultate.

- Upravo tako. Mi smo na svakom natjecanju komorne glazbe koje se događa u studenom, a državno bude u prosincu, uvijek najbrojniji po pitanju svih škola koje dolaze na ta natjecanja, koja se mahom organiziraju na sjeveru Hrvatske. Nije ni lako organizirati toliki put i dva noćenja jer jedan dan izgubimo u putu - ističe Stefani. - Ništa im nije teško! Moramo se zahvaliti i njihovim profesorima iz općeobrazovnih predmeta iz drugih škola koji imaju razumijevanja. Nadam se da će se ovako i nastaviti.

Nastasja Palčok mentorica je Sare i Lene Eve Crnjak koje sviraju klavir i violončelo.

- Vodila sam na natjecanje duo, čelo i klavir, a specifično je što su one i moje kćeri - s osmijehom kaže Nastasja. - Priprema je zato tekla malo drukčije. Mislila sam da će to biti zgodnije jer smo doma zajedno i možemo se lakše dogovarati jer je najteže organizirati termine proba. Ali ustvari je nezgodnije naći se doma nego kad imate točan termin u školi, ali uspjele smo - ističe mama i mentorica. - To jest možda dijelom genetika, ali puno je tu rada i to svakodnevnog, kontinuiranog i dugogodišnjeg - kaže Nastasja.

image

Iva Nodilo i Mia Klinac s mentoricom Vandom Đanić

Tonći Plazibat/cropix/

Vanda Đanić je sa svojim učenicima osvojila dva Oskara znanja:

- Bio je to lijepi, svečani događaj, možda i najsvečaniji otkad pamtim. Već sam 30 godina u školi i zaista nikad nije bilo toliko prvih nagrada, niti Oskara znanja. Zbilja je rijetkost da ih bude 5 u jednoj školi i da jedan profesor osvoji 2, to je još veća rijetkost. Taj se trenutak dogodi kao posljedica višegodišnjeg velikog predanog rada i truda, jedne ekipe i profesora i učenika koji se podržavaju, koji jedni drugima prenose taj entuzijazam - naglašava Vanda. - Učenici su to koji to žele, vole i sviđa im se i svake godine vježbaju dalje u raznim kombinacijama, jer nisu uvijek isti komorni ansambli. Oni se već osjećaju, kako dišu, i jako brzo svladavaju nove programe. Nekad je jedini način da ih sastavimo bio termin vikendom, tako da smo cijelo prvo polugodište svi žrtvovali subote i nedjelje i praznike za uskladiti se, jer na drugi način ne bi išlo. Komorna glazba je jako bitna za naučiti svirati jedni s drugima, kroz što se uče i druge životne situacije, kako slušati drugoga, biti u drugom planu ili voditi - uspoređuje.

TRUD SE ISPLATI

- Oskar znanja doživljavam kao jedan od najvećih uspjeha u mom životu jer je to najbolja nagrada koju neki učenik u Hrvatskoj može osvojiti - rekla nam je Sara Crnjak. - Ne mogu vjerovati da sam osvojila dva Oskara znanja, s duom i triom. Iskreno, nisam to očekivala, ali očito je da se trud isplati i jako sam ponosna na sebe i moje kolege koji su osvojili tu nagradu - istaknula je Sara. - Mama nas jako motivira i da nema nje, ne bi bilo nikakve discipline, bar u mene. Ali to je prešlo nekako u rutinu da se vježba i meni je sigurno prednost što su mi roditelji glazbenici jer nas bodre i znaju kako raditi s djecom koja se žele baviti glazbom - kazuje Sara.

image

Tia Duper, Đive Ćatić, Iva Nodilo, Vanda Đanić, Marta Kekez i Lovro Marković

Tonći Plazibat/cropix/

Đive i Paula Ćatić također su osvojile Oskar znanja, a dolaze iz glazbene obitelji - mama Luce svira klavir, najstarija sestra Marta svira violinu, Đive violončelo, sviraju i Paula i Marija (violinu i flautu), a mlađi brat Šimun će na jesen također upisati glazbenu školu.

- Doma se čeka da prođe kućni red i kad dođe ta ura, onda se kreće sa sviranjem - smije se Đive, koja na jesen kreće u srednju školu.

- Hvala profesoricama na njihovom trudu koji su uložile, jer iza svakog našeg Oskara stoji veliki trud, vježbanje, probe. Hvala i mojim curama koje su sa mnom svirale u triu, zato što bez našeg vježbanja i zajedničkog muziciranja ne bi došlo do ovako velike nagrade - dodala je Paula. - Hvala i našim obiteljima i prijateljima na podršci.

Tri violončelistice, Elza Filipović, Marta Kekez i Tia Duper nisu svirale zajedno, ali su jednako entuzijastično osvojile Oskar znanja:

- Pokazalo se da se trud isplati - napomenula je Tia, koja ide u dvije škole, kao i Elza i Marta. Puno je to posla i kako priznaju, jedva stižu, ali su navikle učiti i svirati do kasno navečer.

Lovru Markoviću ovo je prvi Oskar. Pohađa dvije škole, dok su Iva Nodilo i Mia Klinac upravo završile drugi razred Umjetničke škole Luke Sorkočevića. I njih troje ističu trud i rad kao najvažnije čimbenike za uspjeh.

Karmen Begić i Nikša Car su prvi su put osvojili Oskar znanja, a svirali su u triu zajedno s Elzom Filipović:

- Nismo to očekivali, pa nam je još uvijek malo čudno - iskreno kaže Karmen. - Zadovoljna sam, vrijedno je truda koji smo uložili.

- Kao što je Karmen rekla, išli smo bez ikakvih očekivanja. Dali smo od sebe najbolje što smo mogli, rezultat se pokazao odličnim i mislim da smo zaslužili taj Oskar znanja - rekao je Nikša.

MATEMATIKA, GRČKI I LATINSKI

Ništa manje uspješni pokazali su se učenici Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića s pravom javnosti Baldo Petar Tutman s mentoricama Marijom Marušić Čizmić i Ingom Bego Matijević te Mihael Miloslavić s mentoricom Sanjom Violić.

Mihael je svoj prvi Oskar znanja osvojio iz matematike.

- Mislim da je ovo prvi naš Oskar iz matematike - istaknula je Sanja Violić. - Jako se puno radilo i vježbalo. Uz sve školske obaveze, treba pokazati iznimnu motivaciju i trud, uz talent koji Mihael posjeduje - ne krije svoje zadovoljstvo postignutim njegova profesorica.

Mihael, koji je drugi razred, u budućnosti se svakako vidi u nekoj od prirodoslovnih znanosti.

Baldo Petar Tutman osvojio je dva Oskara znanja, u grčkom jeziku s mentoricom Marijom Marušić Čizmić te u latinskom jeziku uz mentoricu Ingu Bego Matijević.

- Ovo je naš prvi Oskar znanja iz grčkog i latinskog nakon devedesetih godina, a to je bilo davno. Baldo je zaista izvrstan, tako da ima otvoren upis na Filozofski fakultet i može birati skupinu koju želi. Klasični jezici su odlična podloga za ostale jezike, ali i za matematičare - ističe Marija Marušić Čizmić.

image

Baldo Petar Tutman sa svojim mentoricama, Marijom Marušić Čizmić i Ingom Bego Matijević

Tonći Plazibat/cropix/

- Išao sam i prošle godine na natjecanje i ostao peti, a ove godine sam osvojio dva Oskara znanja - rekao nam je Baldo Petar Tutman. - Bilo je teško, ali stvarno volim grčki i latinski. Bilo mi je lakše ove godine jer sam napokon počeo shvaćati kakva su to pitanja koja se postavljaju na natjecanjima - iskreno kaže. - Latinski mi je bio teži jer se detaljnije ispituje nego grčki - dodao je.

PRIZNANJE

I Osnovna škola Mokošica ‘okitila‘ se Oskarom znanja koji je zaslužio Luka Marković sa svojim mentorom Boškom Ćorkom. Profesor Ćorak uskoro odlazi u mirovinu i ovo mu je svojevrsno priznanje za njegov dugogodišnji rad:

- Ovo je naš prvi Oskar znanja - kažu uglas profesor i učenik koji ga je osvojio u predmetu tehnička kultura.

- Imali smo više natjecanja, a ovaj smo Oskar osvojili u području strojarske konstrukcije - dodao je profesor Ćorak. - Ima tu i simbolike jer sam diplomirao strojarske konstrukcije na Strojarskom fakultetu u Mostaru.

Luka sebe u budućnosti vidi kao strojarskog računalnog tehničara.

image

Luka Marković s profesorom Boškom Ćorkom

Tonći Plazibat/cropix/

- To su novi trendovi - ističe profesor koji je, kako kaže, crtao rukom na papiru, noćima i danima. Vremena se mijenjaju, ali jedno ostaje isto - da bi se postigao istinski uspjeh, treba uložiti puno truda i rada u ono što volimo.

Razne discipline

Iz Umjetničke škole Luke Sorkočevića nagrađeni su Sara Crnjak i Lena Eva Crnjak u disciplini duo, 1. kategorija s mentoricom Nastasjom Palčok; Mia Klinac i Iva Nodilo u disciplini duo, 2. kategorija s mentoricom Vandom Đanić; Paula Ćatić, Lena Eva Crnjak i Sara Crnjak u disciplini trio, 1. kategorija s mentoricom Dorom Kamber; Karmen Begić, Elza Filipović i Nikša Car u disciplini trio, 2. kategorija s mentoricom Stefani Grbić; Iva Nodilo, Marta Kekez, Lovro Marković, Đive Ćatić i Tia Duper u disciplini kvintet, 2. kategorija s mentoricom Vandom Đanić.

28. travanj 2024 15:10