StoryEditorOCM
DubrovnikStiže cjepivo

Vraća nam se stara sezonska bolest: Dubrovačka infektologinja objašnjava možemo li se istovremeno cijepiti protiv gripe i COVID-a

Piše Kristina Filičić
24. listopada 2023. - 09:16

Uskoro će sezona gripe, počinje cijepljenje. U županijski Zavod za javno zdravstvo sredinom tjedna dolazi 10 tisuća doza cjepiva protiv gripe, tako da će se od 30. listopada svi zainteresirani moći cijepiti kod izabranih obiteljskih liječnika, najprije oni u Dubrovniku, a koji dan kasnije u Neretvi i na Korčuli.

- Bilo bi dobro da se osobe prvo telefonom jave u ordinaciju kako bi dobili termin da se ne stvara prevelika gužva jer još uvijek je aktualna i situacija s COVIDOM ali i drugim respiratornim infekcijama. Tako će se suzbiti veće širenje spomenutih bolesti – kaže dr. Miljenko Ljubić, voditelj Službe za epidemiologiju županijskog ZZJZ-a.

image

 dr. Miljenko Ljubić

Cropix

U Županiji se pred lanjsku sezonu gripe cijepilo 7500 žitelja, pa bi 10 tisuća doza trebalo biti dovoljno za sve one koji se budu htjeli cijepiti. Specijalist epidemiologije napominje kako je prošle godine prijavljeno 1800 slučajeva oboljelih od gripe, s tim da je stvarni broj bio znatno veći.

- Prije 10, 15 godina broj cijepljenih je bio dvostruko veći. Nekad smo cijepili i do 15 tisuća u Županiji, sad se taj broj kreće od 7 do 8 tisuća cijepljenih. Na početku pandemije covida, kada smo smatrali da će biti veća opasnost ako osoba istovremeno oboli od covida i gripe, zabilježili smo veći interes. Tada smo cijepili oko 10 tisuća stanovnika Županije. Nažalost, broj do 7 do 8 tisuća je premali, ako računamo kategorije koje bi se trebale cijepiti – kaže dr. Ljubić pa napominje kako je cijepljenje besplatno osobama starijim od 65, ‘kroničarima‘, štićenicima domova za starije, zdravstvenim radnicima, trudnicama i djeci s kroničnim bolestima.

- Virusi gripe se trajno mijenjaju te je preporučeno cijepljenje svake godine. Na temelju praćenja kretanja virusa u populaciji donosi se preporuka o sastavu cjepiva za proizvodnju za tekuću godinu. Prema epidemiološkoj situaciji na donjoj polutki češće se javljao oblik A gripe H3N2, a od sojeva B gripe – viktorija linija, koji su prisutni u aktualnim cjepivima. U tijeku je distribucija pola milijuna doza 4-valentnog cjepiva protiv gripe (po 2 soja A gripe i 2 soja B gripe) prema županijskim zavodima za javno zdravstvo – kaže doc.dr.sc. Ljiljana Betica Radić, specijalistica infektologije u Općoj bolnici Dubrovnik.

image

Doc.dr.sc. Ljiljana Betica Radić, prim., infektolog

Tonći Plazibat/cropix/Tonći Plazibat/cropix

Na pitanje je li tip gripe koji se očekuje ove sezone opasniji od dosadašnjih, kaže kako nema podataka da se radi o težim varijantama te kako još uvijek nemamo zabilježene dokazane slučajeve gripe.

Zanima nas jesu li osobe koje su preboljele COVID podložnije respiratornim infekcija pa samim time podložnije i gripi?

- Respiratornim infekcija su podložne sve osobe koje nemaju imunitet protiv tih virusa. Imunitet stječemo preboljenjem ili cijepljenjem (protiv gripe, COVID-a, te u novije vrijeme i RSV). Određene kategorije imaju rizik za razvoj teškog oblika ili komplikacija. To su kronični bolesnici i imunokompromitirani, a preboljenje teškog oblika COVID-a također predstavlja rizik ukoliko je došlo do trajnih posljedica na dišnom sustavu – odgovara doc.dr.sc. Betica Radić te pojašnjava kako se može istovremeno cijepiti protiv gripe i COVID-a jer se radi o inaktiviranim (mrtvim) cjepivima.

Kako među brojnim virozama i infekcijama prepoznati gripu?

- Radi se o akutnim infekcijama dišnog sustava te iste imaju preklapajuće simptome. Obična prehlada je blaža respiratorna bolest, simptomi su uglavnom curenje nosa, blaža grlobolja, glavobolja, podražajni kašalj, ponekad febrilitet koji je češći kod djece. RS virus može kod dojenčadi uzrokovati teški oblik bronhiolitisa, u zadnje vrijeme opažamo i teže oblike kod bolesnika starije dobi. Gripa je u pravilu teža bolest, počinje visokom temperaturom i bolovima mišića i zglobova, glavoboljom, tek kasnije se jave smetnje dišnog sustava u smislu curenja nosa, kašlja. Kod kroničnih bolesnika može se komplicirati i to u ranoj fazi s razvojem virusne upale pluća ili u kasnijoj fazi s bakterijskim superinfekcijama kao što je npr. bakterijska upala pluća – kaže specijalistica infekcije te savjetuje:

image
/Shutterstock

- Za kronično bolesne i imunokompromitirane bolesnika koji obole od gripe savjetuje se što prije uzeti antivirusni lijek oseltamivir tablete. Djelotvornost lijeka je dokazana ako se liječenje započne unutar prva dva dana od pojave prvih simptoma. Moram napomenuti da lijek nije zamjena za cijepljenje protiv gripe. Za ostale savjetuje se simptomatsko liječenje, uzimanje dovoljno tekućine, toplih napitaka, lijekova protiv snižavanja temperature (paracetamol tbl i ibuprofen tbl) te kućna njega koja je korisna kako za oboljelog tako i za sprječavanje prenosa infekcije na druge. U slučaju da osoba i nakon 3 dana ima visoku temperaturu i/ ili pogoršanje tegoba treba se javiti svom liječniku radi dodatne dijagnostike i liječenja.

image

Dr. Orsat John

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

Dr. Orsat John: ‘Broj cijepljenih je nedovoljan‘

- U mojoj ordinaciji svake godine se procijepi otprilike isti broj ljudi, to su uglavnom kroničari i stariji pacijenti koji su zainteresirani za cijepljenje. Broj cijepljenih je svakako nedovoljan s obzirom na to koliko kroničara i starijih pacijenata imam u ordinaciji, otprilike se cijepi 25 posto njih – kaže dr. Orsat John, predsjednik Koordinacije obiteljske medicine u Županiji (KoHOM) pa dodaje kako je pitanje količine doza cjepiva koju će Zavod dobiti:

- Poučeni iskustvom iz prošlih godina nama bi se distribuiralo cjepivo u nekoliko navrata za sve potrebite pacijente. Recimo, prošle godine sam u tri navrata dobio određene količine cjepiva za sve svoje pacijente.

Doktor obiteljske medicine naglašava kako je za gripu karakteristično da počne naglo s visokom temperaturom, bolovima u mišićima, javljaju se glavobolja i slomljenost, a može biti i suhog kašlja.

- Klasično se preporučuje pošteda, jer svaku virozu treba odležati uz dovoljnu količinu tekućine, skidati povišenu temperaturi, podizati imunitet a u slučaju komplikacija dakle prolongirane povišene temperature ili pogoršanja simptoma svakako kontaktirati liječnika za odluku o daljnjoj terapiji – kaže dr. John pa upozorava kako se svaka viroza pa tako i gripa može zakomplicirati, ‘primarno se to događa u ljudi oslabljenog imuniteta, kroničara, starijih bolesnika‘.

28. travanj 2024 14:40