StoryEditorOCM
DubrovnikZnate li koja im je puna cijena?

U dubrovačkim vrtićima nema dovoljno mjesta za svu djecu, jasličke grupe su prevelike, odgojitelji deficitarno zanimanje

Piše Silvia Rudinović
19. ožujka 2023. - 19:02

U Dubrovniku s početkom ove godine 111 djece čekalo je na mjesto u vrtiću. Predškolske ustanove nemaju dovoljno kapaciteta primiti svu djecu jasličke i vrtićke dobi.

Dječje vrtiće Dubrovnik prošle je godine pohađalo 1.187 djece. Podaci iz izvješća Grada Dubrovnika ukazuju na to da prosječna vrtićka skupina u gradskim vrtićima ima 19-ero djece. Ove godine, u vrtićkim skupinama je u prosjeku 20-ero djece, a jaslička 17-ero.

U redovne skupine bilo je uključeno 99-ero djece s teškoćama, a samo 23 je imalo osobnog pomagača.

Stručne službe ove godine u evidenciji imaju 178 djece s manjim ili većim teškoćama u razvoju, od toga je 78-ero prošlo postupak vještačenja. Ove godine, 22 djece ima osobnog pomagača koji im pruža podršku četiri sata dnevno.

U Dječjem vrtiću Pčelica bilo je 567-ero upisane djece. Grupe u vrtićkim skupinama u Mokošici, Zatonu, Trstenom, na Orašcu, Šipanu i Osojniku, u prosjeku imaju 15,66 djece. Lani su imali 65 odgojitelja, osam osobnih pomagača, a 80-ero upisane djece s teškoćama.

image

Ilustracija

Bozo Radic&cropix/

Cijene koje plaćaju roditelji za svoju djecu u dubrovačkim gradskim vrtićima se kreću od 33,18 do 73 eura mjesečno, ovisno o mjesečnim primanjima. Djeca roditelja koji nemaju prebivalište na području Dubrovnika plaćaju punu, ekonomsku cijenu koja za 10-sati program iznosi 322,52 eura mjesečno. Dubrovački vrtići nisu najskuplji ni najjeftiniji u Hrvatskoj. Postoje mjesta u kojima roditelji uopće ne plaćaju vrtić, svi se troškovi pokrivaju iz proračuna.

Zanimljivo je objašnjenje zbog čeka grupe imaju više djece nego što je propisano pedagoškim standardom.

- U nekim skupinama, posebno jasličkim, broj djece je veći od onog propisnog Državnim pedagoškim standardom, a sve zbog velikog broja zahtjeva roditelja za smještajem djece u vrtiće i jaslice. S obzirom na navedeno, Dječji vrtići Dubrovnik i Dječji vrtić Pčelica nastojali su osigurati dovoljan broj odgojitelja i stručnih suradnika, kao i svih drugih zaposlenika, kako bi se zadovoljila kvaliteta u svim segmentima rada u vrtiću – piše u izvješću koje je dio Plana programa javnih potreba u predškolskom odgoju za 2023. godinu, o kojem će utorak raspravljati gradski vijećnici.

Dakle, zbog velikog broja zahtjeva roditelja koji žele upisati djecu u vrtić. Pedagoški standard za djecu od jedne do tri godine starosti u jasličkim skupinama nalaže najviše 14 djece.

Kako riješiti problem s nedostatnim kapacitetima? Grad u ovom dokumentu spominje budući vrtić u Komolcu. Navode kako se čeka država koja treba darovati zemljište Gradu Dubrovniku da bi se potom ishodila građevinska dozvola po već izrađenom glavnom projektu. Spominju i ishođenu građevinsku dozvolu za dogradnju Pčelice, a u planu je i rekonstrukcija Doma Osojnik gdje se namjerava dograditi etaža za smještaj vrtića.

Odgodjitelji su deficiratno zanimanje i u Dubrovniku, pa se za studente predškolskog odgoja nude stipendije.

18. travanj 2024 08:34