StoryEditorOCM
Dubrovnik10 GODINA OD KORNATSKE TRAGEDIJE

TUŽNO SJEĆANJE Vatrogasci na Brsaljama odali počast stradalim kolegama

Piše Belka Elezović foto: Belka Elezović
28. kolovoza 2017. - 00:46

- Danas je za nas vatrogasce najtužniji dan, deset godina kornatske tragedije. Došli smo u centar Dubrovnika mi, svi županijski vatrogasci, odati sjećanje na taj događaj koji se nikad ne smije zaboraviti. Ne smijemo ga zaboraviti ni mi vatrogasci ni građani Hrvatske - rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović večeras na Brsaljama gdje je
Vatrogasna zajednica Dubrovačko-neretvanske županije s pijetetom, uz lumine i bijele balone, obilježila desetu godišnjicu kornatske tragedije.

Na komemorativnom skupu bili su i dubrovački gradonačelnik Mato Franković i predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica.

Projekt Srce kornatsko diljem zemlje organiziraju Dobrovoljno vatrogasno društvo Vodice, Malonogometni klub Heroji 2007. i Vatrogasna zajednica Šibensko-kninske županije.

Akcija je humanitarnog karaktera, a cilj joj je prikupiti novac za Krijesnicu, udrugu za pomoć djeci oboljeloj od malignih bolesti i njihovim obiteljima. Projekt je počeo još u ožujku, u Splitu, nogometnom utakmicom Hajduka i Rijeke, a uz tužnu obljetnicu pridružili su mu se i gasitelji s krajnjeg juga.

Kornatska tragedija dogodila se 30. kolovoza 2007. godine kada je skupina vatrogasaca tijekom akcije gašenja postala žrtvom požara na otoku Velikom Kornatu. Od ukupno 13 vatrogasaca u skupini zahvaćenoj požarom, 12 ih je poginulo na licu mjesta ili preminulo u bolnicama, a jedini je preživio 23-godišnji Frane Lučić iz Tisnog. Događaj se smatra jednom od najvećih mirnodopskih nesreća koja je pogodila Hrvatsku od njezina osamostaljenja.

16. lipanj 2024 23:53