StoryEditorOCM
DubrovnikMI U ŠPADE, ONI U KUPE

Tulipani su kratko trajali, pitali smo u Vrtlara kakvi su problemi sa zelenim otokom na Pilama

Piše Kristina Filičić
19. travnja 2023. - 21:43

U gradu s kroničnim manjkom zelenih površina, sreća je što imamo Veliku i Malu Petku, svaku novu sadnicu u javnom zelenilu prati se s posebnom pozornošću. S ljepšim vremenom, vidljivo je to na svakom koraku, djelatnici Vrtlara užurbano rade na proljetnom ukrašavanju zelenih površina. Tako se proteklih dvadesetak dana sustavno radi i na zelenom otoku na Pilama.

Kako je riječ o otoku na najfrekventnijoj gradskoj posti, a početkom sezone je i dodatno zagužvalo na Pilama, primijetili su sugrađani kako su se radovi dobro otegli. Negdje krajem ožujka, baš kad su tulipani procvjetali, krenulo se s uklanjanjem šimširove živice. Bila je to predradnja da tjedan nakon Grad Dubrovnik sanira betonski rubnik uz zeleni otok koji je, rečeno je u gradskoj upravi, na više mjesta bio oštećen. Potom su maknuti tulipani pa je troje djelatnika Vrtlara došlo, pretpostavit ćemo, procijeniti što zasaditi na površinu jer su žustro razgovarali dok su dva djelatnika čistila preostale travke. Onda je početkom tjedna nasuta svježa zemlja. Kada će sljedeća faza, odnosno što će se na spomenutoj zemljanoj površini zasaditi, nadajmo se vrlo skoro, pitali smo u gradskoj tvrtki zaduženoj za javno zelenilo: 

image
Dv/

- Na Pilama se provodi kompletna rekonstrukcija zelenog otoka s novooblikovanom cvjetnom gredicom, trajnicama i živicom, pri čemu se posebno vodi računa o očuvanju starog stabla palme – odgovaraju iz Vrtlara pa naglašavaju kako na zelenim javnim površinama nastoje saditi zavičajne bilje koje se i klimatski i estetski uklapa u zadani prostor.

Na pitanje koliko uređenje zelenog otoka na Pilama kao i proljetne aktivnosti koštaju Vrtlar nisu nam odgovorili. Kao ni na pitanje jesu li tulipani dignuti s otoka na Pilama ‘preseljeni‘ na neki drugi. Ali doznali smo kako su od novih kultivara, u parku na Batali, posađeni grmovi patuljastog kalistemona. U Ulici Iva Vojnovića stara, dotrajala i isprekidana živica revitalizirana je sadnjom nove. Posađeno je ukupno 600 sadnica abelije, a prethodno je ‘uveden i sustav za navodnjavanje koji će osigurati nesmetani rast i razvoj novoj živici‘.

image
Dv/

- Svake godine se trudimo uvesti nešto drugačije pa nas je tako ovo proljeće razveselila bogata cvatnja tulipana, čije lukovice smo posadili još na jesen. Uz uobičajeni ružmarin, lavandu, pitospor, leandru, abeliju, ligustrum, mrču, gazaniju i druge vrste trajnica, planiramo posaditi i strelicije. Smatramo kako su Pile idealna lokacija na kojoj će se ova lijepa trajnica uklopiti – naglašavaju.

O aktivnostima Vrtlarovih komunalnih radnika na zelenim površinama iz te gradske tvrtke još dodaju kako se travnjaci kose svaki tjedan, redovito se prihranjuju i prozračuju, a nakon zime se obavlja i nadosijavanje. Također, na cvjetnim gredicama mijenja se sezonsko cvijeće.

- Nakon tulipana, posadili smo sezonske ljetnice i nadopunili površine različitim trajnicama. Posebna pozornost se posvećuje stablima, jer su ona temelj svakog parka, ali i svih ostalih zelenih površina. Uz uređenje zelenih površina, obavljaju se i rekonstrukcije postojećih. Djelatnici Vrtlara posebno se trude tijekom proljetnih aktivnosti osigurati javnim zelenim površinama primjeren izgled, a sve kako bi naši sugrađani, ali i posjetitelji, čim više uživali na otvorenom – poručuju iz Vrtlara.

Ne sumnjamo u vrijedne ‘vrtlarovce‘ koji aktivno i brižno održavaju i uređuju travnjake i cvjetne gredice na javnim površinama tijekom cijele godine, ne samo za lijepog vremena. Samo da se još aktivnosti na pojedinim otocima, kao ovom na Pilama, ubrzaju. Barem zbog turista, jer sezona je krenula.

image
Tonci Plazibat/Cropix
23. svibanj 2024 17:49