StoryEditorOCM
DubrovnikMajstori i kako ih naći

Što kad ‘krepa‘ bojler ili zapne s odvodnjom? Lakše je u Dubrovniku naći neurokirurga nego dobrog meštra

Piše Gabrijela Bijelić
4. rujna 2022. - 10:03

‘Tražim meštra za renovaciju kupaonice i postavljanje pločica u stanu‘, ‘Tražim meštra za tapeciranje namještaja‘, ‘tražim meštra za laminat‘... Očajničkih objava koje najčešće počinju s ‘tražim meštra...‘ svakog tjedna se slije na desetke u Facebook grupe u kojima Dubrovčani u potrebi traže majstora koji bi ih za razumnu cijenu spasio od nevolja u koje su zapali zbog popravka često banalnih kvarova.

Čuvajte se svaštara

- Lakše je naći neurokirurga nego dobrog električara – gorko se šale Dubrovčani na temu kroničnog nedostatka obrtnika na dubrovačkom području. Osim dugogodišnjeg slabog interesa učenika za obrtnička zanimanja, nestašici kadrova ‘pomaže‘ i turistički status Dubrovnika gdje iz sezone u sezonu raste broj privatnih iznajmljivača kojima u vilama i apartmanima treba baš sve, od vodovodnih cijevi, preko klimatizacije do prekidača za struju. Kućanstva koja računaju da će potražnja za meštrima popustiti kad prođe sezona, krivo računaju jer od jeseni tradicionalno počinju pripreme za nastupajuće doba od iznajmljivanja i tako ukrug. Društvene mreže mnogima su zadnja slamka spasa u potrazi za vodoinstalaterom, električarom, piturom, parketarom ili serviserom klima uređaja.

image

Alfa Romeo na kojem vježbaju budući dubrovački meštri

Cropix

Vjerojatno najstarija i najmnogoljudnija FB grupa ‘Kućni meštri Dubrovnik‘ broji više od 6 tisuća članova koji u postovima iznose problem i kroz komentare dobrih ljudi dobivaju preporuke, imena i kontakte raspoloživih meštara. Nađe se tu i majstora koji nude svoje usluge, primjerice čišćenje vrta, pranja tepiha, sastavljanje namještaja, odvoz starog metala, s ponudama u inbox.

Iskustva korisnika su različita, a najčešće primjedbe idu na račun ‘svaštara‘, meštara koji nude cijeli set poslova, od zamjene instalacija i postavljanja žaluzina do košenja travnjaka.

- Takvi su za sve i za ništa. Jedan mi je trebao popravit‘ drvena vrata, ali je prvo kasnio, a kad je umjesto ujutro došao predvečer, rekao je da se neće ništa moći učinit‘ jedino ako hoćemo da će nam zalemit‘ metalna vrata ali tek kad dogovori s limarom koji momentalno nije u gradu pa ako se možemo strpit‘...Odustali smo, dali smo mu dvjesta kuna za izlazak na teren i daleko mu kuća. Još tražimo rješenje – požalila nam se jedna sugrađanka, inače aktivna članica ‘Kućnih meštara Dubrovnik‘.

Bude i onih koji su se opekli pa po metodi vlastite kože savjetuju članovima da ni slučajno ne zovu tog i tog meštra jer kasni, neljubazan je, pametuje i naplaćuje po suho zlato. Nađe se, dakako i puno onih zahvalnih koji hvale dobro odrađene intervencije u stanovima i kućama, pa iz iskustva preporučuju ‘supatnicima‘ kojega meštra odabrati jer je baš taj ‘zakon za gipsane ploče, punjenje frižidera plinom, dubinsko čišćenje i slično‘.

image

Oprema za vodoinstalatere

Cropix

Stranci love kadar

Na društvenim mrežama ne kotiraju dobro samo licencirani meštri, velika potražnja vlada čak i za onima koji nemaju bogzna kakve kvalifikacije, ali zato raspolažu ‘deficitarnim, a vrlo traženim alatima‘. Primjerice, tko ima tornu, može očekivati pozive za probijanje zidova ili betona prije montaže stupića za privatni parking. Oni koji znaju oko metala su pak traženi za postavljanje lanaca, poštanskih sandučića, montažu dvorišnih vrata...

Još se jedan trend da iščitati iz komunikacije u FB grupama za meštre. ‘Majstori Dubrovnik i razni građevinski radovi u Dubrovniku‘ je tako prepuna oglasa kojima se kvalificiranom kadru nude dobro plaćeni poslovi u Austriji ili Njemačkoj. Nedavno je tako podijeljena poveznica neke njemačke građevinske tvrtke koja nudi angažman za montere suhe gradnje, soboslikare i keramičare po satnici od 14 do 18 eura za rad u Frankfurtu i okolici. Druga pak tvrtka na neodređeno vrijeme traži montere za rad u Irskoj za godišnju plaću od četrdesetak tisuća eura naviše.

image

Majstori su tako rijetki da nadahnjuju i kazališne predstave (Kazalište Moruzgva)

Cropix

U istoj FB grupi prevagu odnose ponude za poslove u inozemstvu, a tek se tu i tamo pojavljuju objave ponude i potražnje za meštrima u lokalnoj sredini. Ima na društvenim mrežama još grupa zatvorenog tipa pod nazivom ‘Radovi‘, ‘Radovi Dubrovnik‘ ‘Mali građevinski radovi i popravci‘ i slično, a sve s istim ciljem. Međusobnm suradnjom prevladati nestašicu kadra na dubrovačkom tržištu i osigurati što bržu i povoljniju montažu, popravak, preseljenje i slično.

O kroničnom nedostatku meštara svjedoče i podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Dubrovnik koji potvrđuju sve češću radnu aktivaciju umirovljenika.Samo u Dubrovniku od 486 radno aktivnih umirovljenika, njih 68 angažirano je na popravcima motornih vozila i motocikala, što predstavlja rast od čak 20 u usporedbi s početkom ove godine.

Odlična perspektiva zapošljavanja

Zadovoljstvo nam je što interes za obrtnička zanimanja porastao, i to za sva zvanja. Sva mjesta smo popunili već u prvom upisnom roku, lani je također bio primjetan porast interesa, ali ne ovako izražen. Vjerujem da je razlog u tome što se u društvu promijenila slika o obrtništvu.

Postaje jasno da se od obrtničkih zanimanja može jako dobro živjeti i osigurati egzistenciju prije nego kod nekih visokih škola. Perspektiva zapošljavanja je glavni razlog zbog kojeg roditelji usmjeruju djecu u obrtnička zanimanja.

Naša škola ima suvremena učila, praktikume i didaktičku opremu. Nastojimo biti atraktivni i kroz Erasmus program, baš nedavno su se naša dva izvrsna učenika vratila iz Frankfurta gdje su odradili praksu na električnim instalacijama po najsuvremenijoj tehnologiji. U šali sam im rekao da mi morati potpisati ugovor da neće otići vani raditi kad završe školu- kaže ravnatelj Obrtničke i tehničke škole Dubrovnik Dinko Mandić.

Potvrđuje kako iz sve češće dolaze predstavnici tvrtki u potrazi za mladim kadrom, nude stalne poslove i odlične početne plaće.

- Hotelijeri se primjerice zanimaju za održavanje instalacija, spremni su stipendirati mlade tijekom školovanja i osigurati im potom trajno zaposlenje. Baš idući tjedan dolaze nam predstavnici Vrtova sunca – otkriva ravnatelj Mandić i dodaje kako je u školskoj 2022./23. najtraženija na upisu bilo zanimanje elektroinstalater, a od osobnih usluga kozmetičar.

Libertas Foundation pomaže mlade zanatlije

Stipendije za deficitarna zanimanja dodjeljuje udruga Libertas Foundation uz logističku potporu udruge DEŠA još od 2003. godine. Libertas Foundation, udruga iseljenih Hrvata iz San Pedra, Kalifornija provodi mnoštvo humanitarnih akcija korisnih zajednici. Jedan od programa je i zaklada "Ante i Evelyn Mrgudić" kroz koju se ove stipendije kontinuirano dodjeljuju. Kroz ovaj natječaj godišnje se stipendira 10 do 12 učenika obrtničkih zanimanja. U proteklih 20 godina stipendirano je 249 stipendista različitih zanimanja (kemenoklesari, cvjećari, vodoinstalateri, električari, automehaničari, konobari, kuhari, cvjećari, slastičari, frizeri,…). Stipendija iznosi 1.000 američkih dolara za školsku godinu te se isplaćuje u 6 jednakih rata.

Uvjeti je da stipendisti pohađaju obrtničku školu ili jedno od deficitarnih zanimanja upišu u narednoj školskoj godini, žele se vratiti u svoje mjesto boravka nakon školovanja, dobri su i uzorni učenici, potječu iz obitelji lošijeg imovinskog stanja te žive u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Ocjene nikada nisu bile presudne u dodjeli stipendije, ali vladanje mora biti uzorno, a nekad je ključno i imovinsko stanje stipendista Tijekom školske godine 2021/2022. stipendijom je obuhvaćeno 12 dobitnika iz Konavala, Župe Dubrovačke, Pelješca, Dubrovnika, Metkovića i Dubrovačkog primorja i to za zanimanja: slastičar, automehaničar, vodoinstalater, kuhar, frizer i konobar.

Do 1. rujna zaprimljeno je 13 zahtjeva za stipendije učenika sa šireg područja DNŽ, zanimanja automehaničar, cvjećar, pediker, frizer, kozmetičar, električar i vodoinstalater. Rok za stipendije produljen je do 15. rujna, a špotrebna dokumentacija može se vidjeti na web stranici. Odluka o stipendiranju će biti donesene krajem rujna.

Ako ne prođu razred, stipendisti ne mogu ponovno aplicirati za stipendiju, a svake godine se prolazi ocjenjivački proces.

29. travanj 2024 12:13