StoryEditorOCM
DubrovnikI FORMALNO POLITIČARI|

SRĐ JE GRAD POSTALA POLITIČKA STRANKA: Dojučerašnji aktivisti poručuju kako sve ostaje isto, stranka je osnovana kako bi mogli ulaziti u koalicije

Piše Maja Rilović Koprivec
28. listopada 2020. - 18:47
Dubrovačka politička scena bogatija je za još jednu stranku, no nije riječ o novoj političkoj opciji već o novom načinu organizacije udruge Srđ je Grad koja kroz nezavisnu listu već sedam godina participira u Gradskom vijeću Dubrovnika. Formalni oblik političke stranke je još jedan pokazatelj odgovornosti koju osjećamo pred građanima, rezultat zrelosti koju kao organizacija doživljavamo koja će osnažiti našu borbu za javni interes, istaknuli su na osnivačkoj skupštini.

image
Mariela Marković,koordinatorica stranke Srđ je Grad  
Božo Radic/CROPIX


Na skupštini je izabran upravni odbor od 9 članova, a za koordinatore su jednoglasno izabrani Mariela Marković i Igor Miošić. Oboje su bili gradski vijećnici nezavisne liste 'Srđevaca' u ranijim sazivima Gradskog vjeća Dubrovnika.
– Da, odlučili smo da stranka neće imati predsjednika nego dvoje koordinatora, jer smo mi sve odluke i do sada donosili zajednički. Kako nam pozicija da imamo jednog predsjednika nije bila ugodna, a morali smo imati pravne zastupnike pa smo se odlučili za dva koordinatora – kaže koodinatorica nove stranke Mariela Marković. Marković kaže kako su se za formalniji oblik rada odlučili iz birokratskih razloga.

– Obzirom da kao kandidacijska lista grupe birača na izbore ne možemo izaći pod imenom Srđ je Grad, a to je ime koje stalno komuniciramo u javnosti, nego samo kao kandidacijska lista grupe birača događalo se da na izborima birači budu zbunjeni. Na glasačkom listiću traže Srđ je Grad, a tamo je Kandidacijska lista grupe birača nositelja, kako je propisano zakonom. Tijekom sedam godina čini mi se i da smo i sazrijevali, razgovarali, odlučivali hoćemo li se politikom uopće baviti pa je sada i ta odluka sazrela. Stvorili smo i mjesto na dubrovačkoj političkoj sceni pa smo se nekako odlučili da to i formaliziramo, a da nastavljamo raditi ono što smo radili dosad, ne samo sedam nego već petnaest godina kroz različite aktivnosti – kaže koordinatorica Srđ je Grad.

image
Srđ je Grad, stranka je izrasla iz nezavisne liste
Srđ je Grad


Mnoge su njihove aktivnosti i inicijative Srđevaca tijekom tih godina išle prema poboljšanju upravljanja Dubrovnikom, a nerijetko su dočekivane na nož od strane političkih opcija koje su bile na vlasti, od koncesije na tvrđavi Imperijal, plana upravljanja povijesnom jezgrom, do sadašnje aktualne potrebe za izmjenom GUP-a ka održivijem planiranju. Nisu jednom njihovi vijećnici nazivani izdajnicima gradskih interesa, a da bi kasnije njihove ideje bile prihvaćene - Svi oni naši prijedlozi koji su se nekako smatrali destruktivnima ispada da sada, kada je došla voda do grla, svi te ideje zagovaraju. Možda da se reagiralo onda kada smo mi na neke stvari upozoravali, možda ne bismo došli do ove situacije u kojoj jesmo – kaže Marković.

U posljednje vrijeme na hrvatskoj političkoj sceni Srđevci su našli i suradnika u lijevoj opciji Možemo čiju su listu za parlamentarne izbore podržali. - Mislim da je nekako svima jasno kako smo mi zeleno lijeva opcija, kao što je Možemo na državnoj razini. To je također još jedan od razloga zašto smo se odlučili osnovati stranku jer stranka može koalirati s drugim strankama, a Kandidacijska lista grupe birača nema te formalne mogućnosti. Sada to možemo – kaže Marković. Dodaje kako je još rano govoriti stranačkom o kandidatu za gradonačelničku poziciju u svibnju, no vjerojatno je, kaže, da će Srđ je Grad istaknuti svoga kandidata.
25. travanj 2024 09:48