StoryEditorOCM
Dubrovnikgrad po mjeri građana

Sporazum o provedbi ITU mehanizma, riješeno 70 posto prijava s Dubrovačkog oka, Svetom Jakovu i Mokošici obnovljeni nogostupi

Piše Grad Dubrovnik
15. prosinca 2023. - 21:22

DANI REGIONALNOG RAZVOJA I EU FONDOVA

Sklopljen Sporazum o provedbi ITU mehanizma

U sklopu konferencije „Dani regionalnoga razvoja i EU fondova“, koja se održava u Šibeniku, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić uručili su jučer gradonačelniku Matu Frankoviću Sporazum o provedbi integriranih teritorijalnih ulaganja sklopljen između Grada Dubrovnika, kao grada središta Urbanog područja Dubrovnik, i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Time je napravljen još jedan korak ka realizaciji ključnih investicija koji će se realizirati u sklopu ITU mehanizma, a u svrhu poboljšanje kvalitete života građana.

image

Dani regionalnog razvoja i EU fondova

Grad Dubrovnik/

Sporazumom, kojem je prethodila odluka o suglasnosti sklapanja Gradskog vijeća Grada Dubrovnika iz studenog, utvrđuju se uvjeti provedbe ITU mehanizma na Urbanom području Dubrovnik, kao i međusobne obveze sporazumnih strana. Također, temeljem Sporazuma najviši iznos bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj koji je na raspolaganju urbanom području iznosi 22 milijuna eura te će biti dodijeljen za financiranje projekata odabranih temeljem poziva na dostavu projektnih prijedloga.

Jedna od ključnih investicija koja će se financirati u sklopu ITU mehanizma n gradskom području je Park ‘n‘ Ride sustav na području Pobrežja koji će imati direktan utjecaj na smanjenje gužvi i prometno rasterećenje užeg gradskog područja.

Ističe se i nabavka električnih vozila kroz projekt „Elektrifikacija i digitalizacija javnog autobusnog prijevoza“ te ulaganja u zelenu infrastrukturu. Uređenjem parka Gradac te rekonstrukcijom parka Pile i zelene zone ispod platane na Brsaljama dobit će se novi vizualni identitet ulaska u samu povijesnu jezgru.

Inače, strateški projekti koji će se financirati putem ITU mehanizma rezultati su postupka prioritizacije koje je Grad Dubrovnik proveo temeljem nacrta Strategije razvoja Urbanog područja Dubrovnik, kao i rezultat dogovora sporazumnih strana sukladno Integriranom teritorijalnom programu 2021. - 2027., a u okviru raspoložive ITU alokacije za urbano područje.

 

UREĐENJA JAVNIH POVRŠINA

Obnavlja se nogostup u Svetom Jakovu i Mokošici

 

U sklopu radova na održavanju komunalne infrastrukture i programa pojačanog održavanja prometnica i javnih površina, Upravni odjel za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu Grada Dubrovnika putem ugovornog izvođača započeo je radove na obnovi nogostupa na dvije lokacije – kod crkve sv. Jakova U Ulici Vlaha Bukovca i u Novoj Mokošici.

U Ulici Vlaha Bukovca obnavlja se postojeći nogostup u dužini 140 metara uz rok izvođenja 10 dana i ugovorenu vrijednost radova od 48.837,50 eura.

image

Obnova nogostupa u Svetom Jakovu

Grad Dubrovnik/

Radovi u Ulici Bartola Kašića

U Ulici Bartola Kašića izvode se radovi obnove nogostupa i dijela parkirališta s postavljanjem zaštitne pješačke ograde: Rok za izvođenje ovih radova iznosi 30 dana, a ugovorna vrijednost radova iznosi 88.996,25 eura s PDV-om.

Radove izvodi tvrtka Tehnograda d.o.o.

 

PRIMJENA INTERAKTIVNOG ALATA

Riješeno 70 posto pristiglih prijava na Dubrovačko oko tijekom studenoga

 

Tijekom studenoga pristigle su ukupno 122 prijave na Dubrovačko oko, interaktivni alat Grada Dubrovnika za komunikaciju s građanima kojim je olakšano rješavanje manjih komunalnih problema. Od 109 prijava koju su u nadležnosti Grada Dubrovnika, do danas je riješeno ukupno 76 prijava odnosno 70 posto, dok su preostale 33 prijave u postupku rješavanja.

Također, na platformu je pristiglo i dodatnih 13 prijava izvan nadležnosti Grada Dubrovnika koje su dalje proslijeđene nadležnima, dok 16 prijava nije objavljeno jer se radilo o ponovljenim ili novim prijavama koje ukazuju na isti problem.

image

Riješeno 74 posto pristiglih prijava na Dubrovačko oko tijekom listopada

Grad Dubrovnik/

 

Građani su i ovaj put najviše prijavljivali kvarove javne rasvjete (24), dok se manji broj prijava odnosio na čistoću javnih površina (8), kršenje komunalnog reda (7), neuredan okoliš (5), sanaciju prometnih površina (3), oborinsku odvodnju (3) i sanaciju igrališta (2). Osim toga, obrađene su i 24 prijave pristigle prethodnih mjeseci koje su zahtijevale dulji vremenski rok za rješavanje.

Na platformu je pristiglo ukupno 13 prijava nepropisnog parkiranja, no građani se ponovno pozivaju da za ovu vrstu prijava kontaktiraju direktno prometno redarstvo na broj 099 882 730, kako bi se u najkraćem roku pristupilo rješavanju problema. Naime, sukladno Prekršajnom zakonu, da bi se mogao pokrenuti prekršajni postupak, uz sve podatke o počinitelju prekršaja, ovlašteni tužitelj je dužan utvrditi točno vrijeme i mjesto počinjenja prekršaja.

Bez izlaska na mjesto počinjenja prekršaja, prometni redar ove podatke ne može utvrditi na osnovu dostavljene fotografije građanina. Da bi se takva fotografija mogla koristiti kao dokaz u prekršajnom postupku, bilo bi potrebno dokazati da je pribavljena na zakonit način, točno vrijeme kada je nastala, te posebno, u sadašnje vrijeme napredne informatičke tehnologije, da li se radi o originalnoj fotografiji. 

Podsjetimo, interaktivni alat Grada Dubrovnika za komunikaciju s građanima koji je pokrenut 2016. godine.

Pododsjek za hitne intervencije

Kako bi omogućio što neposredniji kontakt i lakše rješavanje manjih komunalnih pitanja Grad je, uz Dubrovačko oko, formirao i Pododsjek za hitne intervencije, s novim komunikacijskim kanalima, što omogućuje brži protok informacija i bržu realizaciju sitnih popravaka.

27. travanj 2024 14:51