StoryEditorOCM
DubrovnikJAVNA PARKIRALIŠTA

Rezervirali biste parking na ulici? Evo tko može i gdje u Dubrovniku zakupiti parking mjesto, a donosimo i cjenik Sanitata za tu privilegiju

Piše Maja Rilović Koprivec
24. travnja 2023. - 21:22

Parkiralištem ‘Tunel‘ u Dračastoj ulici služit će se ubuduće samo građani Dubrovnika, korisnici PPK kartica. Ova parkirališna mjesta je naime, nedavno na traženje  Gradskog kotara Pile Kono i stanara tog područja, a zahvaljujući dobroj suradnji s Hrvatskim Cestama, preuzeo Grad Dubrovnik i tamo zabranio daljnje potpisivanje ugovora o rezervaciji parkirališnih mjesta. Za taj parking naime, Sanitat plaća zakup Hrvatskim cestama, i bit će iznimka iz pravila o mogućnosti zakupa 20 posto mjesta na određenom parkiralištu. Postojeći ugovori o rezervaciji parkirališnih mjesta na ‘Tunelu‘ će se raskinuti, objavili su iz gradske uprave.

Preuzimanje parkinga u Dračastoj izazvao je brojna pitanja tko smije, na kolikoj površini i na kojem parkingu rezervirati i plaćati parkirališno mjesto.  Svaka turistička sezona dovede u Sanitat brojne zainteresirane građane, napose vlasnike apartmana i tvrtki koje posluju unutar povijesne jezgre s idejom da zakupe stalno parkirališno mjesto. No to nije dozvoljeno svuda i broj takvih rezervacija je ograničen.

image

Zamjenjuju se senzori na parking mjestima u Zagrebačkoj ulici

Tonći Plazibat/cropix/Tonći Plazibat/cropix

Za rezervaciju parkirališnog mjesta postoji naime, razlika između javnih parkirnih mjesta dodijeljenih Sanitatu na upravljanje od strane Grada Dubrovnika i javnih parkirnih mjesta za koje Sanitat plaća zakup i za koje vrijede zasebni opći uvjeti, dakle postoje dvije kategorije parkirališta kojima upravlja Sanitat, navode iz gradske uprave. O tome ovisi i za koliko parkirališnih mjesta smiju potpisati ugovore o rezervaciji odnosno zakupu.

Na parkiralištima dodijeljenim na upravljanje od strane Grada Dubrovnika, Sanitat  u zakup  prema Odluci Grada može dati do maksimalno 10 posto parkirnih mjesta u pojedinim zonama.  

Druga su kategorija parkirna mjesta za koje Sanitat plaća zakup, a na kojima vrijede zasebni opći uvjeti, i tamo je moguće dati  u zakup do 20 posto  parkirnih mjesta. Trenutno ovo vrijedi isključivo za parking Robne kuće Srđ jer je parking ‘Tunel‘ nedavno isključen iz ove kategorije.

Rezervirana parkirališna mjesta odobrava rješenjem gradsko upravno tijelo nadležno za promet  po zahtjevu korisnika, a tih 10 posto rezerviranih parkirališnih  mjesta mogu se odobriti sljedećim korisnicima: institucijama te pravnim osobama od značaja za Republiku Hrvatsku i Grad Dubrovnik, koje plaćaju od 500 kuna (66,36 eura) u C zoni, 1500 kuna (199,08 eura) u B zoni, do 3150 kuna odnosno 418,08 eura u A zoni, mjesečno.

Rezerviranje parking mjesta odobrava se i pravnim osobama sa sjedištem u Dubrovniku ispred ili u neposrednoj blizini poslovnog prostora, pravnim osobama ili fizičkim osobama-obrtnicima koji obavljaju djelatnost car sharinga (zajedničko korištenje automobila) na području Grada Dubrovnika, pravnim ili fizičkim osobama-obrtnicima vezano uz određenu vrstu djelatnosti za koju Grad Dubrovnik ocijeni da postoji legitiman cilj odobravanja rezerviranih parkirališnih mjesta. Oni plaćaju  4.500 kuna (597,25 eura) mjesečno u A zoni, 2.250 kuna (298,63 eura) u B i 700 kuna (92,91 euro) u C parkirališnoj zoni.

image

Zamjenjuju se senzori na parking mjestima u Zagrebačkoj ulici

Tonći Plazibat/cropix/Tonći Plazibat/cropix

Posebna su kategorija taksisti, odnosno  Sindikat turizma i usluga Hrvatske,  Sindikalna podružnica autotaksi prijevoznika Dubrovnik.

Visina mjesečne naknade za korisnike rezerviranih parkirališnih mjesta za njih utvrđena je za korištenje svih rezerviranih parkirališnih mjesta na izvanuličnom parkiralištu ispod tvrđave Minčeta i iznosi 12500 kuna, odnosno 1659,04 eura.

Iznimno od odredbi o visini mjesečne naknade za korisnike rezerviranih parkirališnih mjesta u osobito opravdanim slučajevima pojedinim institucijama od značaja za Republiku Hrvatsku i Grad Dubrovnik može se odobriti korištenje rezerviranih parkirališnih mjesta bez plaćanja naknade, osim na izvanuličnom parkiralištu Tenis -Tabor i uličnom parkiralištu Iza Grada u zoni A.

Iz gradske uprave nije stigao odgovor na pitanje  koliko je ukupno rezerviranih parkirališnih mjesta na području Grada Dubrovnika, a koliko na pojedinim parkiralištima i području od Ilijine Glavice do Ploča i oko Grada, no kako je razvidno iz svakodnevnih gužvi nema sumnje da su unatoč ovoj cijeni sva popunjena.

28. svibanj 2024 17:38