StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD PO MJERI GRAĐANA

Rekordna ulaganja u sportsku infrastrukturu, bazen u Gružu dobio dizalice topline, Libertas Bosanku izravno povezao s Pilama

Piše Grad Dubrovnik
25. svibnja 2024. - 08:10

NA BAZI STRATEGIJE RAZVOJA SPORTA

U dubrovačku sportsku infrastrukturu od 2018. uloženo više nego u posljednjih 30 godina

U namjeri unapređenja sveukupnih uvjeta za rekreativno i profesionalno bavljenje sportom svih građana, posebno djece i mladih, Grad Dubrovnik je na osnovu donesene Strategije razvoja sporta i sportske infrastrukture pokrenuo ciklus kapitalnih investicija u desetljećima zapostavljanu sportsku infrastrukturu, a što prate i ulaganja u sportske programe i klubove.

Cilj ove gradske uprave je djeci i mladima osigurati najbolje uvjete za bavljenjem tjelesnom aktivnošću i sportom, podići kvalitetu življenja, očuvanje i unaprjeđenje zdravlja građana, a talentiranim sportašima omogućiti ispunjavanje njihovih potencijala za postizanjem što boljih sportskih rezultata na svim razinama natjecanja.

image

Vizual sportske dvorane u Gospinu polju

Grad Dubrovnik/

Samo u 2024. sredstva za Javne potrebe u sportu iznose 3.070.000,00 eura, što je povećanje od 48,70 posto u odnosu na 2023. godinu. Dubrovnik prvi je grad u Republici Hrvatskoj koji je u svom proračunu izdvojio zasebnu stavku za sportske programe osoba s invaliditetom (130.000,00 eura u 2024. što je povećanje od 77,64% u odnosu na 2023. godinu), a devet dubrovačkih klubova dodijeljeno je 100 tisuća eura za sportske manifestacije od važnosti za Grad Dubrovnik.

Uz Strategiju razvoja sporta i sportske infrastrukture do 2028. godine donesena je i Strategija brendiranja Dubrovnika kao sportske destinacije, a Europsko prvenstvo u vaterpolu 2024. održano na gruškom bazenu, te globalno sve prepoznatiji Dubrovački polumaraton - Du Motion, pokazuju da Dubrovnik zna i može organizirati velika sportska natjecanja. Do sada izvedene investicije uključuju novi nogometni teren s umjetnom travom i kontejnerskim sklopom u Gospinom polju (svlačionice, sanitarni čvorovi, pomoćne prostorije), judo dvoranu u Mokošici, hangar Jedriličarskog kluba Orsan, dvoranu za borilačke sportove, obnovljeno objekt gradskog bazena, uređenje sportsko igrališta kod Gimnazije, novu sportsku dvoranu OŠ Montovjerna te obnovljenu sportsku dvoranu OŠ Lapad.

image

Prostori Veslačkog kluba Neptun

Grad Dubrovnik/

U tijeku je izgradnja hangara i klupskih prostora Veslačkog kluba Neptun, dok su u pripremi investicije u potpunu rekonstrukciju s energetskom obnovom Sportske dvorane u Gospinom polju te rekonstrukcija vanjskih sportskih terena za nogomet, košarku, mali nogomet, odbojku uz dvoranu. Obje investicije sufinancirat će se bespovratnim sredstvima iz europskih i nacionalnih izvora. Pokrenuta je i javna nabava za boćarski dom Đuro Miletić u Gospinom polju procijenjene vrijednosti 400 tisuća eura, čime će se postići uvjeti za održavanje domaćih utakmica u hrvatskoj boćarskoj ligi I HBL i Superligi. U ovoj godini planirano je i uređenje atletske staze na lapadskom stadionu.

Najveća dosadašnja investicija u sportsku infrastrukturu svakako je multifunkcionalna sportska dvorana Gospino polje 2025 s ishođenom građevinskom dozvola za izgradnju. Novi multifunkcionalni objekt površine je cca 20000 m2, ima dvije podzemne i dvije nadzemne etaže. Raspolagat će s dvije dvorane za održavanje natjecanja te nekoliko pomoćnih dvorana za klupske sadržaje. Kapacitet gledališta kreće se od 3840 do 4384 gledatelja ovisno o postavkama tribina, dok će u podzemnoj garaži na dvije etaže biti smješteno 385 parkirališnih mjesta za osobne automobile.

Osim za sport, multifunkcionalni prostor koristit će se za održavanje kongresa, koncerata i druge kulturne sadržaje. Izgradnjom ove i obnovom postojeće dvorane u neposrednoj blizini, Dubrovnik će dobiti dvoranski kompleks, prvi takvog opsega u Europi, a u budućnosti će omogući domaćinstvo brojnim svjetskim natjecanjima u dvoranskim sportovima.

Globalno prepoznati

Europsko prvenstvo u vaterpolu 2024. te globalno sve prepoznatiji međunarodni Dubrovački polumaraton pokazuju da Dubrovnik zna i može organizirati velika sportska natjecanja.

Hangar za ‘Neptunaše‘

U tijeku je izgradnja hangara i klupskih prostora Veslačkog kluba Neptun, a u ovoj godini planirano je i uređenje atletske staze na lapadskom stadionu. Također i rekonstrukcija sportske dvorane i vanjskih sportskih terena u Gospinom polju te izgradnja boćarskog doma.

 

UŠTEDA 200 TISUĆA EURA GODIŠNJE

Završen projekt dizalice topline za zgradu bazena u Gružu, bespovratna sredstva 1,3 milijuna eura

Završen je projekt ugradnje sustava dizalica topline na bazenu u Gružu, čijom će se primjenom ostvariti znatna ušteda na potrošnji energenata od oko 200 tisuća eura na godišnjoj razini. Projekt je ukupno vrijedan 2.2 milijuna eura, od čega bespovratna sredstva Europske unije iznose 1.313.512,19 eura.

image

Bazen u Gružu

Grad Dubrovnik/

Izvedena je cjelovita rekonstrukcija strojarnice i popratnih prostorija, izvedene su četiri bušotine do dubine od 50 metara u koje su ugrađene pumpe. Stara fosilna tehnologija lož-ulja zamijenjena je modernim sustavom obnovljivih izvora energije s neprekidnim izvorom grijanja morskom vodom. Sustav je u probnom radu, u tijeku je testiranje sustava i opreme i obuka korisnika.

 

NAKON PROŠIRENJA I UREĐENJA CESTE

Libertas uveo novu direktnu liniju Bosanka – Pile

Nakon što je Grad Dubrovnik nedavno uredio i proširio spojnu prometnicu za naselje Bosanku, stekli su se svi uvjeti za uvođenje direktne autobusne linije Libertasa Dubrovnik Bosanka – Pile i obrnuto. Linija broj 17 prometuje novom dionicom, od priključka na državnu cestu DC8 do križanja na ulazu u gradsko naselje Bosanka.

image

Libertasov autobus vozi od Bosanke do Pila

Grad Dubrovnik/

Time je značajno skraćeno vrijeme potrebno građanima za dolazak do Grada, kao i nazad do naselja. Trenutno je na ovu liniju raspoređen mini autobus kapaciteta 22 putnika. Uz ovu novost, od danas je na snagu stupio i novi vozni red kojim je povećana frekventnost najopterećenijih gradskih linija.

Uređeno 640 metara ceste

 

Prethodno je uređena dionica ceste od priključka na državnu cestu DC8 do križanja na ulazu u gradsko naselje Bosanka ukupne dužine 640 metara. Cesta je mjestimice, gdje to teren dozvoljava, i proširena kako bi se omogućilo lakše i sigurnije prometovanje.

 

 

 

17. lipanj 2024 01:04