StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD PO MJERI GRAĐANA |

Rekonstrukcija luke na Kalamoti, OŠ Marina Getaldića uskoro na dvije lokacije unutar zidina, spasilačka služba od ponedjeljka čuva dubrovačke plaže

Piše Grad Dubrovnik
18. lipnja 2021. - 09:40
Spasilačka služba dežurat će svakodnevno od 10 do 18 sati na plažama na Dančama, Mandraču, Bellevueu, Šuliću, Štikovici, Zatonu Malom i OrašcuGrad Dubrovnik

LUČKA INFRASTRUKTURA

Gradonačelnik s ministrom Butkovićem obišao gradilište luke na Kalamoti

Gradonačelnik Mato Franković, zajedno s ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem i županom Nikolom Dobroslavićem, obišao je u četvrtk radove na rekonstrukciji luke u Donjem Čelu na Koločepu. Vrijednost projekta "Rekonstrukcija luke za javni promet u naselju Donje Čelo – otok Koločep" je oko 30 milijuna kuna, od čega se 85 posto financira iz europskog Kohezijskog fonda, a ostatak od 15 posto osigurava Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

''Ovo je jedan od osam EU projekata rekonstrukcije luka u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, po čemu ova županija prednjači u RH. Projekt ide jako dobro, zadovoljni smo i prema podacima od izvođača, radovi bi mogli biti završeni i prije predviđenog roka, koji je 15. prosinca ove godine'' ministar Oleg Butković.

image
Gradonačelnik Mato Franković i ministar Butković na Kalamoti
Grad Dubrovnik

Gradonačelnik Mato Franković ovom se prigodom zahvalio Županijskoj lučkoj upravi, Županiji dubrovačko-neretvanskoj i resornom Ministarstvu na ulaganju u lučku infrastrukturu Elafitskih otoka.

''Navedeno smatramo vrlo bitnim jer podiže kvalitetu života na našim Elafitskim otocima. Ono na čemu mi radimo jest ulaganje u komunalnu infrastrukturu, odnosno izgradnja vodoopskrbne i kanalizacijske mreže na našim otocima. Na Lopudu smo počeli, na Šipan ćemo vrlo skoro, a na Kalamoti ćemo prvo dogovoriti trasu s mještanima, a potom nakon izmjene projekta krenuti u daljnju pripremu za izvođenje radova izgradnje vodovodne i kanalizacijske mreže'', naglasio je gradonačelnik Franković.

Prije obilaska održan je i sastanak na kojem se razgovaralo o projektima na području Grada i Županije, između ostalog i o mogućnosti financiranja ceste Tamarić u Mokošici. Za navedenu cestu Grad Dubrovnik već je ishodio građevinsku dozvolu, a njezinom izgradnjom i spajanjem s nerazvrstanom cestom Lozica-Mokošica-Komolac-Sustjepan, uvelike će se rasteretiti promet Ulicom Bartola Kašića u Mokošici, kao i olakšati pristup školi i vrtiću.

ODABRAN IZVOĐAČ RADOVA

OŠ Marina Getaldića uskoro na dvije lokacije u povijesnoj jezgri

Obnovom i uređenjem OŠ Marina Getaldića na dvije lokacije (na adresi Ilije Sarake 7 - prostor buduće škole i adresi Nikole Gučetića 1 - prostor sadašnje škole Centar) ispunit će svi potrebi preduvjeti priključenja i ove škole režimu nastave u jednoj smjeni. Nakon provedene javne nabave, s izvođačem Alfaplan građenje d.o.o. potpisat će se ugovor za radove vrijedne 14.130.404,38 kuna s PDV-om.

Novi objekt škole smješten je u nekadašnjoj palači omeđenoj ulicama Ilije Sarake i Pobijana, a koju je Gradu bez naknade ustupila Dubrovačka biskupija. Za potrebe razredne nastave od 1. do 3. razreda organizira se šest učionica za 105 učenika. Nova zgrada škole sadržavat će i prostor za održavanje dodatnih aktivnosti, blagovaonicu te druge servisne prostore i prostore nastavnog osoblja. Preuređenje i obnova postojeće građevine odvijat će se skladu s konzervatorskim smjernicama na način da će se unutrašnjost prilagoditi potrebama škole te će se povećati energetska učinkovitost.

image
Smještajem na dvije lokacije OŠ Marina Getaldića u povijesnoj jezgri ispunjavaju se za jednosmjensku nastavu
Grad Dubrovnik

U sklopu projekta predviđena je adaptacija i opremanje manjeg obuhvata zgrade Centar, nakon čega će OŠ Marina Getaldića raspolagati će s ukupno 16 učionica za 8 razreda po dva odjeljenja i adekvatnim kabinetima predmetne nastave. U konačnici, omogućit će se izvođenje nastave u jednoj smjeni.

Ideja vodilja ovog projekta jest rješavanje potrebe OŠ Marina Getaldića za napuštanjem prostora Gimnazije Dubrovnik, gdje se odvija dio nastave (od 5. do 8. razreda), a temelji se i na ideji revitaliziranja zapuštenih objekata unutar zidina. Podsjetimo, ukupna vrijednost namjenskog financiranja definiranog ugovorom o donaciji, koji su u studenom 2019. godine potpisali gradonačelnik Mato Franković i predsjednik Zaklade Caboga Stiftung dr. Ivo Felner, iznosi dva milijuna eura.

CRVENI KRIŽ U GRADU

Spasioci na plažama ponovno od ponedjeljka

Grad Dubrovnik i ove će godine financirati program ''Crveni križ u Gradu'' – Služba spašavanja života na vodi i ekološke zaštite priobalja na dubrovačkim plažama. Nastavlja se tako dugogodišnja praksa, a 15 spasioca Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik, koji su prošli edukaciju, krenut će s radom na gradskim plažama od ponedjeljka 21. lipnja.

image
Promatračka platforma službe spašavanja na moru

Bit će prisutni svakodnevno od 10 do 18 sati na plažama na Dančama, Mandraču, Bellevueu, Šuliću, Štikovici, Zatonu Malom i Orašcu. Ujedno se na plaži Mandrač formira Spasilačka postaja, gdje će biti i baza plovila ‘Rescue Runner’, koje služi za spašavanje na moru. Ovaj skuter nabavljen je prošle godine sredstvima Grada Dubrovnika, a dubrovački Crveni križ prvi je u Hrvatskoj dobio ovakvo plovilo. Spasilačka postaja na Mandraču nalazit će se na dijelu plaže namijenjenom osobama s invaliditetom te će djelatnici biti na raspolaganju za pomoć kod korištenja liftera za spuštanje i izlazak iz mora.

Spasiocima pola milijuna kuna


Grad Dubrovnik je za Službu spašavanja na plažama Crvenog križa Dubrovnik u Proračunu za ovu godinu osigurao iznos od 500 tisuća kuna.

23. travanj 2024 17:16