StoryEditorOCM
DubrovnikTužno sjećanje

Prije trideset godina u gruškoj luci potonula je Aurora: sa sobom je odnijela deset života od kojih i troje malodobne djece

Piše dv
6. svibnja 2022. - 17:35

Prije 30 godina, 6.svibnja 1992. u 16 sati i 43 minute u dubrovačkoj luci Gruž došlo je do najveće pomorske tragedije u suvremenoj Hrvatskoj: sudarili su se Jadrolinijin trajekt Ilirija i Atlasov turistički brod Aurora koji je kratko potom potonuo na dno, 20-ak metara od obale. U havariji je život izgubilo deset putnika Aurore, od kojih troje malodobne djece, a još 18 putnika s tog broda je ozlijeđeno.

Tragedija se dogodila pod još potpuno nerazjašnjenim okolnostima, a nakon više sudskih ročišta i saslušanja svjedoka s kopna i mora te vještaka, mnogi se tek sjećaju da je krivnja prema pomorskom pravu podijeljena u omjeru 70-30 posto. Po tome je, kažu stručnjaci, taj brodolom u središtu luke kuriozum i u svjetskom pomorstvu.

U nesreći su poginuli Jele Bogišić, Nikola Bulum, Šima Grbešić, Senka Kralj, Luce Letunić, Mato Letunić i Lucija Mandun te djeca; Romano Kralj (8) i sestre Andrea (3) i Nikolina (1,5) Banović.

U znak sjećanja na poginule u luci Gruž u more su položeni vijenci i cvijeće.

03. lipanj 2024 10:31