StoryEditorOCM
DubrovnikU DUBROVAČKOM AKVATORIJU

Priča se da je krcato stomačnih viroza zbog kupanja u onečišćenom moru, pa smo provjerili je li to istina

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
1. kolovoza 2023. - 21:14

Nakon što su nam čitatelji javili s tvrdnjom da su im djeca dobila stomačne viroze jer su se kupala na  kupalištima u Svetom Jakovu i u Uvali Lapad, raspitali smo se kod nadležnih službi o čemu se točno radi.

UREDNO FUNKCIONIRAJU

Poslali smo upite Zavodu za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije s pitanjem što pokazuju njihova uzorkovanja, te Vodovodu Dubrovnik, jer po navodima čitatelja, navodno su u kvaru neke pumpe od kanalizacije na ovim lokacijama.

- ZZZJZ Dubrovačko-neretvanske županije obavlja ispitivnja kakvoće mora u 14 dnevnim intervalima sukladno Uredbi o kakvoći mora NN 73/08. Svi rezultati ispitivanja nalze se na https://vrtlac.izor.hr/ords/kakvoca/kakvoca_detalji10.

- Posljednje ispitivanje na plažama Sv. Jakov i Uvala Lapad ocijenjeno je ocjenom izvrsno, te nije bilo prijava o onečišćenju - stoji u odgovoru Zavoda za javno zdravstvo.

image

.

Ahmet Kalajdzic/Cropix/Cropix

- Na području Sv. Jakova istočno od Ville Dubrovnik nema instalacija javne odvodnje u nadležnosti Vodovoda Dubrovnik te nemamo saznanja o potencijalnom onečišćenju tog dijela akvatorija - istaknuli su iz Vodovoda Dubrovnik.

- Naime, interne instalacije privatnih i gospodarskih subjekata nisu u nadležnosti Vodovoda Dubrovnik već su za iste odgovorni njihovi vlasnici. Na području Uvale Lapad javne instalacije odvodnje te kanalizacijska crpna stanica Lapad su u ispravnom stanju i uredno funkcioniraju, što dokazuje i redovito ispitivanje kakvoće mora za kupanje - naglasili su u svom odgovoru.

LAKA ZARAZA

Da svaka viroza ne dolazi od mora, koje je na ovim lokacijama izvrsno za kupanje, potrđuje i dr. med. spec. epidemiologije Mato Lakić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije:

- Ima enteroviroza, ali ništa alarmantno. Stanje je uobičajeno, slično kao i prethodnih godina. Nije svako ljeto isto, ali viroza nema krcato, barem onih prijavljenih - istaknuo je epidemiolog Lakić. - Mnogi se i ne javljaju liječniku zbog proljeva jer uglavnom nema ni potrebe za tim, osim kad su teži simptomi.

image

.

Tonči Plazibat/Tonči Plazibat/Cropix

Uzrok enteroviroza nije samo kupanje u zagađenim vodama ili moru.

- Djeca se zaraze bilo gdje. Najčešće je to respiratornim kapljicama, međusobnim kontaktom. Vrlo je široka lepeza tih virusa, koji se prenose i stolicom. Mala djeca nose pelenu, diraju sve okolo i stavljaju ruke u usta, pa se vrlo lako zaraze. A mala je doza virusa dovoljna za zarazu. No, ne događa se ništa alarmantno - istaknuo je dr. Mato Lakić.

- More se redovno uzorkuje, u zadnjem uzorkovanju nismo imali nijedan nezadovoljavajući uzorak. Naravno, problemi s odvodnjom i kanalizacijom su tu i rješavaju se, i dok se to ne riješi, uvijek će postojati mogućnost da to dođe u more. Ima i ljudi koji se kupaju ispod svojih kuća sa septičkim jamama za koje znaju da cure u more. A traže od drugih da nešto naprave. Tko nije spojen na kanalizaciju, uvijek može imati taj problem. Anglomeracija će riještiti puno toga - zaključio je dr. Lakić.

Koji su simptomi?

Kako stoji na službenim stranicama Zavoda, enterovirozama nazivamo skupinu bolesti uzrokovanih enterovirusima koje mogu imati razne kliničke manifestacije poznate pod različitim nazivima ovisno o tome koji organ zahvaćaju. Težina kliničke slike je različita i varira od vrlo blage do izrazito teške. Kakva će klinička slika biti ovisi o vrsti i količini unesenih virusa kao i o stanju organizma. Mnoge infekcije enterovirusima prolaze bez većih posljedica i samoizlječenjem, no zbog svoje učestalosti opterećuju zdravstvene službe. 

Prema nazivu enteroviroze prvi dojam je kako se radi o infekciji probavnog sustava i da je neposredna posljedica te infekcije proljev. Međutim ti proljevi nikada ne dominiraju kliničkom slikom enteroviroza, a stolice budu mekše i formirane. Istina je da enterovirusi nastanjuju u prvom redu crijevo čovjeka, ali mogu odande dospjeti i u krv te doći do mnogih organa i središnjeg živčanog sustava. Zbog toga će simptomi ovisiti o tipu enterovirusa kojim se osoba zarazila. Visoka temperatura, povraćanje, proljev, glavobolja, bolovi u mišićima samo su neki od simptoma bolesti.

05. svibanj 2024 22:01