StoryEditorOCM
DubrovnikU ZADNJA TRI TJEDNA|

POZAMAŠAN BROJ Kršitelje samoizolacije ‘lovili‘ uglavnom na granici

Piše Silvia Rudinović
21. siječnja 2021. - 13:56
Split, 260220 Trajektna luka Split. Djelatnici Sanitarne inspekcije i granice policije pregledavaju i testiraju na koronavirus putnike koji su jutros stigli iz Ancone Jadrolinijinim trajektom Marco Polo.CROPIX

Županijski stožer civilne zaštite od početka pandemije dosad zabilježio je oko 190 slučajeva kršenja mjere samoizolacije, a trećina se dogodila od 23. prosinca 2020. i to na granici. Ako se prekršitelji i nadaju da proći nezamijećeni ako izađu baciti smeće u noćnim satima, tko je toliko blesav i misli da neće biti ulovljen na granici? U dvadesetak dana, čak je 65 osoba uhvaćeno na granici u vrlo skupocjenom prijestupu – teškom osam tisuća kuna.

Domaći uglavnom odgovorni

- Veći broj kršenja samoizolacije prvenstveno dolazi od osoba koje su u tranzitu i ne napuste Republiku Hrvatsku u obveznom roku. Ostala kršenja samoizolacije su zaista sporadična i nikako ne predstavljaju odraz odgovornog ponašanja koje je karakteristično za najveći broj naših sugrađana, što je vidljivo i po dnevnim pokazateljima. Nažalost, pojedinih 'iskakanja' će uvijek biti, a ja još jednom apeliram na sve da budu odgovorni prvenstveno prema sebi i bližnjima, a onda i prema ostalima – komentira Joško Cebalo, zamjenik župana i načelnik Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije.
Odluka o privremenoj zabrani i ograničenju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske propisuje uvjete prometovanja putnika preko graničnih prijelaza. Svi koji ulaze u državu upozoreni su na obvezu pridržavanja epidemioloških preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kažu u policiji.
- Sukladno Odluci, omogućen je i tranzit preko teritorija Republike Hrvatske, međutim, s ciljem održavanja povoljne zdravstvene situacije kao i neposredne zaštite pučanstava Republike Hrvatske, takvo prometovanje preko našeg teritorija je vremenski ograničeno na najdulje 12 sati od trenutaka ulaska u RH, te je najveći porast kršenja mjere upravo u tome segmentu Odluke. Osobi koja prekorači rok predviđen za tranzit kroz Republiku Hrvatsku automatski se određuje samoizolacija – odgovara Andrijana Biskup, glasnogovornica Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.

Skupo plate

Na području ove Policijske uprave, najviše kršenja samoizolacije zabilježeno je na graničnom prijelazu Klek. Uglavnom se radilo o putnicima iz trećih zemalja, rjeđe o državljanima Republike Hrvatske i državljanima Europske unije.
Iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske kažu da je na području kojeg oni pokrivaju, u trenutku našeg razgovora, u 44 slučaja utvrđeno i kažnjeno kršenje samoizolacije određeno zbog proteka vremenskog roka predviđenog za tranzit kroz Hrvatsku. U međuvremenu se taj broj povećao. Ukoliko hrvatska granična policija prilikom izlaska osobe iz RH utvrdi kršenje samoizolacije, sukladno Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti,prekršitelja kažnjava izdavanjem prekršajnog naloga na novčani iznos od osam tisuća kuna. Kako se može čuti, prekršitelji redovito ostanu zapanjeni iznosom i pokušavaju pronaći opravdanje, a s obzirom da su pri ulasku upozoreni na mjere, postavlja se pitanje razloga zbog kojeg su riskirali kaznu. Ima dana kad se zabilježi i po pet, šest takvih slučajeva.
- Ne raspolažemo saznanjima o razlozima prekoračenja roka predviđenog za tranzit kroz RH budući ne postoji obveza osobe o tome iskazivati policiji. Zasad nismo imali zabilježenih slučajeva ponavljanja kršenja roka tranzita kroz RH – kažu u policiji.
Jednako visoka kazna čeka i one koji se u tranzitu hrvatskim teritorijem neovlašteno zaustave, na primjer obiđu rodbinu ili obave kupovinu u Metkoviću, a samo tranzitiraju od Kleka do Doljana.

23. travanj 2024 13:03