StoryEditorOCM
DubrovnikDRUGI POKUŠAJ |

PONOVNO POKRENUT POSTUPAK JAVNE NABAVE Libertas opet ‘lovi‘ 11 niskopodnih autobusa, ‘harmonike‘ se pokazale kao iznimno dobre i korisne

Piše Bruno Lucić
4. rujna 2020. - 07:24
Javni gradski prijevoznik Libertas Dubrovnik d.o.o. 28. kolovoza pokrenuo je novi otvoreni postupak javne nabave za 11 niskopodnih autobusa namijenjenih javnom gradskom prijevozu.
 

Kohezijski fond


- Investicija nabavke 11 suvremenih autobusa za javni gradski prijevoz financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020., a procijenjena vrijednost cjelokupnog predmeta nabave iznosi 17,9 milijuna kuna bez PDV-a. Krajnji rok za dostavu ponuda je 7. listopada do 12 sati, ističu iz Libertasa.

image
Libertas Dubrovnik


Drugi je ovo pokušaj nabavke autobusa jer je dubrovački javni gradski prijevoznik već u studenom 2018. raspisao otvoreni postupak javne nabave za 11 niskopodnih autobusa. Za najboljeg ponuditelja izabrana je poljska tvrtka Solaris Bus & Coach te su krajem svibnja ove godine poljski autobusi stigli u Dubrovnik, ali bez ugrađenih sekundarnih retardera, pa su vozila vraćena.

- Nakon tehničkog pregleda vozila, prilikom kojeg je utvrđeno, u nazočnosti sudskog vještaka, kako isporučeni autobusi nisu usklađeni s natječajem definiranim parametrima, Libertas Dubrovnik d.o.o zakonski nije mogao preuzeti takva vozila. Libertas Dubrovnik, kao što je tada rečeno, poduzima nužne pravne korake kojima bi zaštitio samu tvrtku, ugled tvrtke te buduće investicije na koje se Libertas planira aplicirati, navode iz Javnog gradskog prijevoznika te dodaju:
 

Iskustva s harmonikama


- Libertas Dubrovnik d.o.o.od tvrtke Solaris Bus&Coach putem bankovne garancije naplatio je bankovna jamstva u iznosu od 1,7 milijuna kuna, a zbog neispunjenja ugovornih obveza u postupku isporuke novih autobusa za javni gradski prijevoz financiranih sredstvima EU fondova. Tim činom Libertas je zaštićen od financijske štete koja bi nastala da su autobusi preuzeti, a koja se kretala do čak 4,5 milijuna kuna, naglašavaju.

image
Ahmet Kalajdžić


Inače, dubrovačkim ulicama od početka godine prometuju i niskopodni zglobni autobusi.

- Zglobni autobusi, poznatiji kao 'harmonike', pokazali su se kao iznimno dobri i korisni. Unatoč sezoni koja svojim ekonomskim pokazateljima nije ni približna lanjskoj, zglobni autobusi su korišteni na najfrekventnijim gradskim linijama, što je bio jedan od razloga nabavke ovog tipa vozila.

Zbog svojih dimenzija, zglobni autobusi osiguravaju i dodatnu mogućnost održavanja socijalne distance unutar vozila, što se u pandemijsko vrijeme pokazalo kao jedan od iznimno važnih čimbenika prilikom obavljanja prijevoza, zadovoljni su u Libertasu. 
29. svibanj 2024 02:40