StoryEditorOCM
DubrovnikVLADA ODLUČILA

Plan upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a povjeren Zavodu za obnovu Dubrovnika

Piše DV
25. veljače 2022. - 15:17

Vlada Republike Hrvatske jučer je prihvatila Programa obnove spomeničke cjeline Dubrovnika za 2022. godinu i izmjene Ugovora o međusobnim odnosima osnivača Zavoda za obnovu Dubrovnik temeljem kojeg se i formalno Zavodu za obnovu Dubrovnika povjerava koordinacija provedbe Plana upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a.

Time su se stekli formalni uvjeti da Zavod započne s koordinacijom provedbe plana, pri čemu je uspostavljanje upravljačke komisije jedna od prvih aktivnosti, priopćili su iz Grada Dubrovnika.

Upravljačka komisija vodit će brigu za očuvanjem i održivim razvojem svjetskog dobra u korist boljitka zajednice poštujući izvanrednu univerzalnu vrijednost te ukupni integritet i autentičnost prostora, navode iz gradske uprave  te dodaju kako će se kroz rad upravnog i izvršnog odbora, u kojima je osigurano sudjelovanje predstavnika svih ključnih dionika, osigurati neposredna primjena plana, odnosno provođenje aktivnosti akcijskog plana.

image
Bozo Radic/Cropix

Na 38. sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika održanoj 1. travnja 2021. jednoglasno je usvojen Plan upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a  “Starim gradom Dubrovnikom”, strateški dokument nulte kategorije koji dosad za područje Dubrovnika nije postojao. Grad Dubrovnik je jedini grad u Republici Hrvatskoj koji ima konzervatorsku podlogu sa svim smjernicama koje će u konačnosti rezultirati mjerom i održivim razvojem, a predviđeni rok provedbe Plana je do 2026. godine.

28. svibanj 2024 12:41