StoryEditorOCM
DubrovnikHOTEL RIXOS PREMIUM

Otvoren jubilarni, 20. Mediteranski sajam: manifestacija koja ima veliku, vrijednu i sjajnu budućnost

Piše Bruno Lucić
25. ožujka 2022. - 14:29

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u hotelu Rixos Premium svečano je otvorila jubilarni 20. Mediteranski sajam zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva.

- Jako mi je drago što vas mogu ovdje pozdraviti u ime predsjednika hrvatske Vlade, gospodina Andreja Plenkovića i čestitati Mediteranskom sajmu 20. rođendan nakon težeg vremena i pauze uzrokovane pandemijom ovdje, kući, u Dubrovniku, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Čestitam, sjajno ste ugostili izlagače, drago mi je što ih je velik broj i znam da samo njihov interes potvrđuje dugoročni opstanak i uspjeh neke manifestacije, unatoč trudu nas iz administracije, važan je interes izlagača a on je velik, vidimo da je sve popunjeno i zato znam da ova manifestacija ima sjajnu, vrijednu i veliku budućnost. Pitanje zelenih politika, zelene arhitekture, otpornosti na klimatske promjene temeljna su pitanja 21. stoljeća, tome smo svjedoci. Možemo biti zadovoljni i sretni što je naša domovina biološki raznolika, relativno očuvana, s lijepim i sjajnim okolišem, s mnoštvom vrijednih, kulturnih, tradicijskih, gastronomskih nasljeđa koje trebamo ne samo čuvati, nego nadograditi, unaprijediti uz pomoć inovacija i one trebaju i mogu biti naša konkurentska prednost, izjavila je Vučković te dodala:

- Nekad se shvaća da nemam dovoljno zelenu ambiciju, ali moram naglasiti sljedeće: moramo inzistirati na sva tri stupa održivosti, upravo mi koji smo zaduženi, moramo barem skromno doprinositi hrvatskom ruralnom prostoru i podršci poljoprivrednim proizvođačima. Sva tri stupa održivost jesu gospodarski, zeleni i socijalni. Trebamo generacijski obnoviti hrvatski ruralni prostor što je možda najteža zadaća od svega. Trebamo očuvati naše sjajne ekosustave, biološku raznolikost i prostor, našu tradiciju i kulturu, ali isto tako, uz pomoć investicija učiniti ove sjajne proizvode brojnijim, ponudom većom, stvoriti veću konkurentnost, očuvati kupovnu moć građana, pružiti priliku i onim koji su siromašniji među nama da mogu kupovati takve proizvode, da ih mogu osjećati, imati i to možemo samo gospodarskim rastom i razvojem i samo osiguranjem konkurentnosti na međunarodnom nivou. To Ministarstvo poljoprivrede omogućuje, a značajno nam u našem radu pomažu sajmovi poput Mediteranskog sajma koji popularizaciju zdrave, kvalitetne, vrijedne proizvode proizvedene posebnim tehnikama i na posebne načine koje poštivaju datosti prirode, ekološke standarde, ne samo da ih poštivaju, nego ih nadograđuju - zato želim zahvaliti svim proizvođačima, poručila je Vučković najavivši dodatna ulaganja u ekološku poljoprivredu do 2030. godine

Voditelj Mediteranskog sajma, Vedran Kraljević, također je izrazio zadovoljstvo što su se izlagači okupili u velikom broju te je pozdravio okupljene.

- Svjedoci smo da smo sve raspoložive kapacitete popunili, to nas posebno veseli zato što smo dvije godine bili apstinenti, znate iz kojeg razloga, a nadam se da je ovo prekretnička godina i da će sve naredne godine biti bolje, kvalitetnije i u ovom prostoru, što je želja nas i direktora Hotela Rixos. Apsolutno nas ovaj prostor može uslužiti i dati podršku za puno veći broj izlagača tako da mislim da ćemo neko vrijeme biti sigurni. Sajmovi su nastali na pragu naše civilizacije, a mi smo pokrenuli ovaj sajam kad smo uvidjeli da bi ta civilizacija mogla 'nestati', zato 'čeprkamo' po savjesti ljudi, svih odgovornih, svakog pojedinca da se moramo oduprijeti ovim nasrtajima na prirodu, priroda i kugla zemljska je naša platforma izvornog života i ona mora ostati čista i neokaljana, ne smijemo dozvoliti da je svojom grubošću i nasrtajima uništavamo i da čovjek bude 'karcinom' za planetu Zemlju. Dvadeset godina smo ustrajali i nadam se da ćemo ustrajati, imamo mlade generacije koje dolaze iza nas i koje će sigurno uspješno voditi ovaj sajam. Jedan od osnovnih ciljeva sajma bio je direktno povezati proizvođače i krajnje korisnike ovih proizvoda, tu su nam prvenstveno s ovog područja hotelijeri vrlo interesantni, trgovci, vlasnici i voditelji restorana jer oni su de facto najveća klijentela ovih naših vrijednih poduzetnika koji se snalaze. I njima treba omogućiti još bolje uvjete da im se olakša i da krenemo naprijed. Konfiguracija naše države je takva da ima komparativne prednosti iz razloga, što ima puno usitnjenih parcela, a upravo na tim parcelama se može proizvoditi visokovrijedna hrana. Mnogi su bili skeptici, često sam ukazivao na to, da se ne boje, da se uključe jer ova proizvodnja ima budućnost i vidite da to raste, danas nema čovjeka koji ne govori o zdravoj prehrani, to će biti rastući trend. Svi zajedno se trebamo uključiti ovaj projekt kako bismo izgenerirali nešto što je hvale vrijedno, objasnio je Kraljević.

Kraljević je potom uručio priznanje 20. Mediteranskog sajma, 'Eko oko', varaždinskom županu Anđelku Stričaku, a drugo 'Eko oko' pripalo je predsjedniku Hrvatske poljoprivredne komore Mladenu Jakopoviću koje je umjesto njega preuzeo član Upravnog odbora HPK Željko Bjeliš. Također, Kraljević je dobio posebno priznanje Hrvatske poljoprivredne komore koje mu je uručio upravo Bjeliš.

Mediteranski sajam ostaje otvoren do 27. ožujka, a može se posjetiti od 9 do 19 sati.

 

03. svibanj 2024 13:46