StoryEditorOCM
DubrovnikNEBRIGA NA DJELU

Opkoljena novogradnjom, vila Sandri izvrgnuta je vjetru, padalinama i neumitnom propadanju. Pitali smo kad bi ovo secesijsko zdanje usred grada moglo dočekati dugoočekivanu obnovu?

Piše Ahmet Kalajdžić
19. ožujka 2022. - 17:19

Ni tri godine nakon najave, secesijski objekt vile Sandri još uvijek nije obnovljen. Dapače, pod utjecajem vjetra i padalina vila neumitno propada, a dojam zapuštenosti tim je već jer se vila nalazi između više objekata novogradnje. Upravo taj kontrast ukazuje na nužnost obnove prije nego s pročelja vile ne počne otpadati prepoznatljiva ukrasna fasada. 

image
Ahmet Kalajdžić

Zanimanje javnosti za problem obnove vile Sandri u fokus zanimanja dubrovačke javnosti ponovno je došao prije više od tri godine kad je ispod Ulice bana Josipa Jelačića započela izgradnja šesterokatnice "Gravosa Residences". Ta je zgrada dovela u pitanje stabilitet Bourbon Streeta kao jedne od najprometnijih "sporednih gradskih ulica", te je upravo zbog snažnih vibracija tijekom izgradnje i opasnosti od urušavanja nekoliko mjeseci bila zatvorena za svaki promet.

No, ta i susjedne novogradnje, kao što su hotel "Porto", a ranije već i "Grawe" poslovni centar, dodatno su naglasile neodržavanje nekad lijepe i reprezentativne urbane vile u kojoj je nekad živjela obitelj Sandri po kojoj je vila i dobila ime.

Zdanje je primjer industrijske arhitekture kakve su, primjerice, bile i upravne zgrade Dubrovačke električne željeznice u sklopu remize ili upravne zgrade Prvog dalmatinskog industrijskog poduzeća (kasnije nazvanog "Radeljević") te Tvornice boja i lakova "Dubravka" (naknadno nazvane "Astra Dubravka"). I dok su nadležni propustili sačuvati i trajno zaštititi dio navedenih objekata od propadanja i rušenja, vila Sandri je opstala, ali još uvijek nije obnovljena.

image
Ahmet Kalajdžić

Početkom ožujka 2019. godine direktor Excelsa nekretnina Anto Rusković najavio je kako je "projekt rekonstrukcije kuće preko puta Grawe centra u izradi te će Excelsa nekretnine, po dovršetku istog i pribavljanju nužnih dozvola, što uključuje i odobrenje Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture, istu obnoviti".

U samo tri godine od te najave svijetom je zavladala pandemija COVID-a i obustavila niz gospodarskih, posebno turističlkih aktivnosti te izostankom očekivanih prihoda odgodila realizaciju brojnih projekata, pa i obnovu vile Sandri. Tri godine nakon spomenutog odgovora, jedina vidljiva promjena na lokaciji vile jest dovršenje Gravosa Residencesa, nakon kojeg zahvata je zapuštenost vile dodatno došla do izražaja. Tri godine nakon spomenutog odgovora, na istovjetan upit o sudbini vile, iz Excelsa nekretnina smo dobili odgovor:

image
Ahmet Kalajdžić

- Glede projekta obnove, isti je sad u fazi ishođenja potrebnih dozvola. S obzirom na fazu u kojoj se projekt nalazi u ovom trenutku nemamo utvrđen rok početka radova na obnovi pa niti utvrđenu visinu investicije. Što se tiče prizemnog objekta iza vile Sandri, isti predstavlja pomoćni objekt ove kuće, a sada je u tijeku njegova potpuna rekonstrukcija sukladno ishođenoj Potvrdi glavnog projekta - odgovor je direktora Anta Ruskovića koji je na dodatni upit o objektu od opeka koji se "ugurao" između vile Sandri i novoizgrađenog stambeno-poslovnog objekta ustvrdio da je riječ "o starom objektu koji je postojao i ranije te ga je bilo nužno potpuno rekonstruirati".

image

Stari objekt iza vile Sandri bilo je nužno potpuno rekonstruirati

Ahmet Kalajdžić

Nakon svega, valja se nadati kako će se i vila Sandri uskoro potpuno obnoviti.

image

Objekt secesijske Ville Sandri zaključan je lancem i lokotom

Ahmet Kalajdžić
23. svibanj 2024 17:51