StoryEditorOCM
DubrovnikRaspjevani ljubimci Andreja Greguša

Odvjetnik, stečajni upravitelj, ornitološki sudac: ‘U mojoj obitelji ljubav za kanarince preskače po jednu generaciju, mene je učio moj nono, a nona njegov, tamo na početku prošlog stoljeća‘

Piše Maja Rilović Koprivec
27. prosinca 2022. - 07:27
Dubrovački odvjetnik i stečajni upravitelj Andrej Greguš bavi se uzgojem kanarinaca i međunarodni je ornitološki sudacTonći Plazibat Cropix/

Dubrovački odvjetnik i stečajni upravitelj Andrej Greguš ima neobičan hobi – bavi se uzgojem kanarinaca i međunarodni je ornitološki sudac, član Svjetske ornitološke sudačke organizacije. U pjevu stotinjak kanarinaca provodi sve slobodno vrijeme, a ljubav je to koju je naslijedio od nona Frana Greguša. Njega se sjećaju stariji članovi Udruge za zaštitu i uzgoj ptica Dubrovnik, čiji je Andrej također predsjednik već tri mandata, a koja ima četrdesetak članova samo u Dubrovniku.

image
Tonći Plazibat Cropix/

- I nono koji je bio zubar se, kaže Andrej, ljubavlju za uzgoj kanarinaca zarazio od svoga djeda jer je Nikolin Dileo bio je jedan od prvih uzgajivača kanarinaca u Dubrovniku. Ljubav za kanarince u obitelji preskače po jednu generaciju – kaže Andrej koji je osvajač više desetaka svjetskih medalja, te preko sto medalja s međunarodnih prvenstava izložbi ptica.

Nedavno se vratio iz Modene gdje se 82. puta održala najveća godišnja međunarodna ornitološka izložba na kojoj su sudjelovali i članovi Udruge za zaštitu i uzgoj ptica Dubrovnik. Uz Andreja Greguša i Branimir Sentić, Božo Bender, Frano Purin i Ivo Žeravica.

-Na izložbi je bilo izloženo preko 20.000 ptica iz raznih krajeva svijeta, te je ocjenjivanje trajalo dva dana – govori Andrej Greguš i dodaje kako je u sklopu izložbe održana i burza ptica na kojoj je bilo procjenjuje se, bilo oko 100 tisuća raznih ptica.

- Priprema ptica za ovu izložbu trajala je dva mjeseca, a osvojio sam 10 medalja u kategorijama bijeli i crni kanarinci. U konkurenciji je bilo preko 300 ptica.

image
Tonći Plazibat Cropix/

Medalje su osvojili i kolege Branimir Sentić, Božo Bender i Ivo Žeravica, s čime smo ocijenili da je ovo najuspješnije natjecanje u povijesti Udruge na kojoj su sudjelovali njezini članovi.

Sada nam slijedi završna izložba za ovu natjecateljsku sezonu, a to je Svjetsko ornitološko prvenstvo koje će se održati sredinom siječnja 2023. godine u Napulju – govori Greguš. Pokazuje nam brojne kaveze u kojima se trenutno nalaze njegovi raspjevani ljubimci i pripremaju za veliki ‘napolitanski show‘, uz regulatore vlage, pročistače zraka, posebnu hranu i količinu dnevnog svjetla.

Andrej ih ima u više boja, bijelih i crnih s crvenim i zelenim perjem. U malim kavezima, okićenim pobjedničkim rozetama s natjecanja sada se tijekom zime za izložbe pripremaju mužjaci, a kanarinke su u drugoj prostoriji u većim kavezima gdje slobodnije lete kako bi bile u top formi kada dođe sezona parenja. Dok ženke zimuju u fitness zoni, dok im se regulatorima svjetlo umjetno ne produlji na 14 sati dnevno kako bi uzgojna sezona što prije počela, mužjaci smanjuju nervozu i mahanje krilima u manjim kavezima kako bi bili što mirniji za vrijeme natjecanja.

image
Tonći Plazibat Cropix/

- Kanarinci treniraju svoje držanje gledajući se u postavljena ogledala u kavezima jer za izložbu trebaju stajati što ravnije i ljepše pozirati – doznajemo od Andrej koji ima ptica u više boja bijelih i crnih s crvenim i zelenim perjem. - Svima su propisani posebni standardi. Za bijelog kanarinca oblik, veličina, držanje, perje i bjelina jer moraju biti što bjeliji, pa ih par dana prije izložbe i kupamo. Kod crnih kanarinaca važan je ‘crtež‘ odnosno crte na leđima koje moraju biti što šire, odnosno crna ili žuta boja moraju biti što jednoličnije rasprostranjene po tijelu, a noge i kljun što crniji - objašnjava ovaj međunarodni ornitološki sudac koji će u Napulj ići kao natjecatelj s crnim i bijelim kanarincima.

Sezona uzgoja kanarinaca traje do lipnja i onda svake godine Andrej ima oko 250 novih ptičica, a uzgaja ih isključivo za izložbe, ne kao pjevače koji imaju svoja posebna natjecanja. – Kanarinci pjevači, a pjevaju samo mužjaci, imaju drugačiju genetiku, to su posebni kanarinci koje onda uče pjevati uz ‘učitelja‘. To je ptica koja najbolje pjeva po zadanim standardima i onda drugi kanarinci uče od njega. To su vrlo vrijedne ptice i njihova cijena može dostići enormne brojke. Nagrađene ptice, kakve uzgaja Andrej, koštaju i do 1000 eura ovisi o rangu natjecanja na kojima su nagrađene. - Kanarinci žive pet, šest godina. Primjerice, ja sam s uzgojem crnih kanarinaca počeo prije 14 godina i tek sam prije pet godina dosegnuo razinu da mogu ići na natjecanja i da osvajaju medalje.

image
Tonći Plazibat/Cropix

Moji su kanarinci dosta otporni, prstenovani su, cijepljeni i ne bojimo se ptičje gripe koja ne napada ukrasne ptice. Ipak nakon svake izložbe idu u karantenu jer i oni imaju svoje bolesti i nametnike. Izložbi ptica kroz godinu ima puno, u Italiji stotine, a i dvadesetak izložbi godišnje u Hrvatskoj. I dubrovačkoj udruzi uzgajivača izgradnja Pelješkog mosta olakšala je nastupe na izložbama pa više ne moraju kao ranije s pticama trajektom preko Trpnja da bi sudjelovali na izložbama. Možda će i to doprinijeti popularnosti ovoga hobija u Dubrovniku čemu se nadaju u Udruzi.

POVIJEST DRUŠTVA

Nonov nono među prvim uzgajivačima

-Duga je povijest držanja ukrasnih ptica i ptica pjevica u Dalmaciji i u Dubrovniku. Prvi uzgajivač kanarinaca u Dubrovniku bio je fra.Vice Domić, koji je tada preko pomoraca nabavljao prve kanarince, tzv. žute kapičare, a to je bilo negdje 1902. godine. Andrejev predak Nikolin Dileo bio je jedan od prvih uzgajivača kanarinaca koje udruga ima upisana u svojim arhivima, i uzgajao je zelene kanarince.

OD 1979.

Udruga za zaštitu i uzgoj ptica Dubrovnik

- Udruga za zaštitu i uzgoj ptica Dubrovnik utemeljena je 1979. godine, a njeni su osnivači još uvijek aktivni Ivica Stjepović, Aleksandar Matić, Filip Neno Ruščić i Esad Ćustović.

Uspješno je djelovala sve do agresije na Dubrovnik 1991.godine kada je čitav fundus Udruge spaljen i uništen. Nakon Domovinskog rata Udruga je obnovljena uz pomoć donacija brojnih pravnih subjekata. Od tada je organiziran niz županijskih natjecanja, šest regionalnih prvenstava, te dva prvenstva Hrvatske. Udruga svake godine organizira županijsko natjecanje, pa je tako ove godine natjecanje održano u Župi dubrovačkoj u studenom. Udruga danas broji 42 člana, od kojih su dvojica ornitološki suci i to Branimir Sentić, savezni sudac i Andrej Greguš, međunarodni sudac.

01. lipanj 2024 18:50