StoryEditorOCM
DubrovnikDubrovačke turističke kartoline

Nevjerojatan igrokaz odvija se na Žičari: Baš kad strancima malo zakasni shuttle bus, u pravom se trenutku niotkuda stvore taksisti koji parkiraju na ilegalnom taksi stajalištu

Piše Ahmet Kalajdžić
13. lipnja 2023. - 09:02

- Kupila sam karte do aerodroma u uredu za shuttle bus preko puta žičare. Čekali smo autobus ali je kasnio i svi smo bili nervozni, strahujući da nećemo stići na zrakoplov. Uto nam je prišao mladić i rekao da mu vratimo kupljene karte i da će nam dati novac jer bus neće doći, kao vozač ne odgovara na poziv. Turisti su, u strahu da ne zakasne na avion pristali uzeti taksi pa se odmah odnekud stvorila vozačica da nam ponudi prijevoz! Kad sam joj rekao da sumnjam na prevaru, izvrijeđala me i pošla. I sve to pred turistima.

Nakon taksistice je uletio neki tip i vikao ”Shuttle bus”, mi pomislili da je ipak stigao shuttle, ali bio je kombi koji je htio na prepad pokupiti turiste! Luda kuća!!! Nešto nakon 13 sati i kašnjenja od 15 minuta, pravi je autobus ipak došao, ali su taksisti iskoristili situaciju da naprave scenu. Tko zna koliko su ljudi do sada tako prevarili? I vlasnici shuttlea će se čuditi kako im autobusi nisu sasvim puni, a oni ih plaćaju. Pitam se zašto uvijek nekoliko taksi vozila stoji parkirano na Žičari preko puta autobusnog stajališta gdje ionako nema puno prostora? Što tamo rade?  - negoduje sugrađanka koja je svjedočila igrokazu koji se, tvrdi ona, iz dana u dan ponavlja na Žičari.

Tragom njezine dojave, kontaktirali smo tvrtku ”Platanus”, koncesionara shuttle-bus linije Autobusni kolodvor- Zračna luka u Čilipima. Učinili smo to još 18. svibnja, javila nam se djevojka u call-centru javila i predstavila kao osoba zadužena za odnose s javnošću. Kad je doznala zašto je kontaktiramo, umjesto odgovora na upit, objasnila je kako se vozač, dok vozi, ne smije javiti na mobitel”. Nakon što smo joj rekli da postoji i hands-free uređaj, počela se raspitivati jesmo li novinari.

Potom je obećala poslati odgovor na e-mail na koji čekamo tri tjedna. U očekivanju ukazanja odgovora, osobno smo više puta na terenu potvrdili kako je s odmicanjem turističke sezone, preko puta stanice na žičari vreba još veći broj nepropisno parkiranih taksi-vozila koji najčešće, nudeći se putnicima za vožnju do tvrđave ”Imperial” ili aerodroma. Naravno da parkirana vozila na mjestu gdje to nije predviđeno stvaraju dodatnu gužvu na ionako zagušenoj gradskoj ulici pa sve stvara nepoželjan dojam dubrovačkog turizma.

Kod posjeta navedenoj postaji shuttle bus je stigao na vrijeme, dok nam je jedan taksist priznao kako je ”svjestan da nije parkirao na dozvoljenom mjestu, ali da zbog zarade mora naći putnike”. Drugi je dodao kako se sjeća da je ”još bilo situacija kašnjenja shuttle busa, ali su srećom taksisti bili ti koji su spasili stvar”.

Policija ne regulira ilegalno taksi stajalište, što će reći da su za rješenje problema nadležni Komunalno ili Prometno redarstvo, o čemu smo poslali upit i dubrovačkoj gradskoj upravi. Odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.

28. travanj 2024 09:10