StoryEditorOCM
DubrovnikKamikaze s dubrovačkih prometnica

Nema te sile koja ih može zaustaviti: jure neregistrirani, režu auspuhe i bude spavače!

Piše Gabrijela Bijelić
6. veljače 2024. - 18:26

Nema te sile koja ih može zaustaviti! Čim se smrkne, kreće jurnjava i buka koja često potraje do sitnih noćnih sati, i ne samo u najužem središtu Dubrovnika, od Vojnovića preko Splitskog puta do Lapada, nego i duž Jadranske magistrale, na trasi od pothodnika prema Nuncijati. Bučno je nerijetko noću i u Župi dubrovačkoj i Konavlima, a primjetno je kako su prekršitelji često maloljetnici koji jure uokolo bez registarskih oznaka, sve s prilagođenom opremom koja stvara višak decibela.

Kazna 260 eura

Prometna policija djeluje prema dojavi i izlazi na teren, a poznate su i sankcije za prekršitelje prometnih propisa koji sve više uznemiruju građane:

- Policijski službenici Postaje prometne policije Dubrovnik tijekom 2023. godine i u siječnju 2024. godine zatekli su ukupno 35 neregistriranih motocikala u prometu koji su sankcionirani sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama koji predviđa novčanu kaznu u iznosu od 260 eura. Zbog tehničkih preinaka na uređaju za ispušni sustav, odnosno auspuh, na motociklu, zbog kojih dolazi do prevelike buke koja remeti mir građana, prekršajno sankcionirane 32 osobe i to sukladno članku 13. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Stacionirane kamere osim prekršaja prekoračenja brzine, evidentiraju i prekršaje neregistriranih vozila - istaknuli su iz PU dubrovačko-neretvanske.

image

Prevelika brzina često rezultira stradavanjem u prometu

Goran Sebelic/Cropix

Do stotke za 2,5 sekundi

Iz Udruge Sigurnost u prometu upozorili su već u više navrata na rizike od motocikala na dubrovačkim cestama:

- Za neke je motocikl statusni simbol i predmet obožavanja. No, motocikl je iznimno opasno vozilo kojim bi smjele upravljati samo osobe koje su emocionalno zrele i psihički stabilne s visokom razinom osobne odgovornosti za sudjelovanje u prometu. Isto tako i sposobne pojmiti sve opasnosti upravljanja takvim vozilom u prometu. Najveća opasnost je to što motocikl, zbog svojih karakteristika, u pravilu potiče agresivno ponašanje vozača u smislu vožnje kao na trkaćim stazama - podsjetili su iz udruge i napomenuli kako motocikl od 176 kilograma ima motor koji omogućuje ubrzanje od nule do 100 kilometara na sat za samo 2,5 sekunde.

image

Denis Pavela iz Udruge Sigurnost u prometu

Bozo Radic/Cropix

- Najveća su opasnost vozači motocikla zbog svoje agresivnosti i mladosti, a često i zato što voze bez položenog vozačkog ispita. Ako čak i imaju nešto vozačkog iskustva nedostaje im životnog, koje je također neophodno za upravljanje takvim snažnim i prebrzim vozilima. Rizično u prometu je i njihova upitna njihova razina poznavanja prometnih propisa - ukazali su iz Sigurnosti u prometu.

Išlo se i u zatvor...

Građani izloženi maltretiranju sjećaju se samo jednog slučaja zatvorske kazne za divljanje na dva kotača u Župi dubrovačkoj. Uoči pandemije pet dana iza rešetaka proveo je 20-godišnji motociklist iz Konavala zbog učestalog višednevnog maltretiranja pučanstva jurnjavom u sitne sate magistralom između Kupara i Srebrenog. Osim što je divljao cestom bez položenog vozačkog ispita na neregistiranom motociklu, nesavjesni 20-godišnjak je ‘u naletu’ prolazio kroz crveno na semaforu u Srebrenom, bukom remetio javni mir i san mještana...

02. svibanj 2024 06:31