StoryEditorOCM
DubrovnikZATIŠJE PRED BURU

Nema ni rote ni respiratornih virusa kod djece, a evo kad pedijatri očekuju više viroza među djecom

Piše mrk
16. listopada 2023. - 19:12

Jesu li neke viroze u điru? Ima li u kojem vrtiću i školi crijevnih viroza, prehlada, glista? Pitanja su to koja se ovih dana, pojavljuju u grupama zabrinutih roditelja na društvenim mrežama. Nekoliko tjedana nakon početka pedagoške godine i povratka djece u vrtiće i škole  s ljetnoga raspusta ne bi ni  bilo čudno da već  ima puno oboljelih u raznim virozama koje se lako šire u većim grupama.

image
Ronald Gorsic/Cropix/Cropix

Međutim, pedijatrica dr Dijana Grizelj  kaže kako je trenutno upravo suprotno stanje: viroza ima manje nego je uobičajeno.

 - Sada je nastalo nekakvo zatišje – kaže dr. Grizelj  - Preko ljeta bilo je jako puno crijevnih viroza, rota virusa, a sada nemamo ni toga, a čak niti puno slučajeva COVID-a. Imali smo  nekoliko slučajeva blažeg COVID-a kod djece koja su bila samo na ambulantnim pregledima i simptomatskom liječenju  bez komplikacija  upala pluća ili slično. U zadnjih tjedan-dva imali smo, jedan do dva slučaja COVID-a tjedno ako i toliko. Slično je bilo i cijelo ljeto – govori dr. Grizelj.

 Na pedijatriji Opće bolnice Dubrovnik također nema puno pacijenata na skrbi i liječenju. -  Čekamo da uskoro, zajedno s hladnijim vremenom, krenu respiratorne infekcije i ostalo, ali zasad toga nema toliko puno. Kako vidimo ni kolege u primarnoj zaštiti nemaju pune ambulante ni mnogo slučajeva, niti nam ih šalju na bolničko liječenje. Krenut će to za otprilike mjesec dana, i upale pluća i bronhitisi, uobičajena je to slika na prelasku i desetoga mjeseca u studeni – govori dr Grizelj, pedijatrica OB Dubrovnik.   

26. travanj 2024 04:28