StoryEditorOCM
DubrovnikMeštri od letrike: LUKŠA MALOHODŽIĆ I SIN LUKŠA, ZADUŽENI ZA JAVNU I BLAGDANSKU RASVJETU U ZIDINAMA

Ne radi mi bumbeta na ulici, dođi promijeni, ne vidim se poć popišat'

Piše Kristina Filičić Foto: Tonči Plazibat/CROPIX
11. studenog 2019. - 13:01
Meštar od struje, sugrađanin Lukša Malohodžić, godinama brine da javna rasvjeta u povijesnoj jezgri štima. Uz to, s prvim danima studenog na brizi mu je i blagdanska rasvjeta. Svjetlosti ovome Dubrovčaninu na poslu sigurno ne nedostaje.

- Još sam radio u kinu kad sam 1996. otvorio obrt. Javnu rasvjetu održavam otkad je gradonačelnik bio Vido Bogdanović. Tad me pit'o bi li održavo javnu rasvjetu i zvonik. 'Ne znam ja oko sata',rek'o sam i tako je ostala javna rasvjeta– kaže nam Lukša. Unutar zidina je 350 svjetiljki. Svaka bumbeta ima svoj broj a Lukša u podne i ponoć zna gdje se koja nalazi. Dok Dubrovčani imena ulica ne pamte već se orijentiraju po trgovinama u njima, Malohodžić ih sve zna napamet.

- Naučio sam kad sam počeo radit javnu rasvjetu. Nisam prije zno da postoji Prolazna, Puzljiva... ali još dan danas u Karmenu miješam Stulinu i Stajevu.

U Gradu javnu rasvjetu čine ferali. Ali nije uvijek bilo tako. Prije su, kaže Lukša, po ulicama bile starinske staklene tube tzv. OGŽK svjetiljke od 150 vati.

- Kad se radio Philipsov projekt osvjetljenja na Stradun, na ulaz Pile i sv. Dominika stavljali su se Philipsovi ferali. Kako su nam ostali stari ferali, njih smo stavljali u ulice a dizali stare tube. Od Prijekoga prema Pelinama svaka ulica je imala te tube, onda su se proizvodile u Osijeku. Sačuvali smo nešto, pa nas ljudi sa sela znaju pitati za stakla ali rezervne bijele odsjaje nemamo jer to je brzo zahrđalo – kaže Lukša i otkriva kako su stari ferali iz 1954., sada po gradskim ulicama, napravljeni od mesinga.

- To nisu piturani ferali nego je mesing pozelenio. Kad ih zagrebete, ispod su žuti. Još mogu izdržat' sto godina, toliko su kvalitetni. Najgore je na Porporeli, bura odnese feral u more ali mi ga onda izvadimo, ispravi se ako se ulupio i vratimo ga natrag.
U ferale su se najprije stavljale klasične žarulje od 300 vati, a onda su se vremenom mijenjale za štedne.

- U godinu dana, kad smo prešli na štedne žarulje, uštedilo se 100 tisuća kuna na potrošnji struje – kaže dubrovački električar koji i radi i živi unutar zidina. Kod javne rasvjete u Gradu treba paziti i koju žarulju koristiti jer ne prolazi svaka 'ne možeš totalno bijelu nego onu običnu, da svijetli i gore i dole, da ima žutog odsjaja'.

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Dubrovačkog vjesnika.
30. travanj 2024 00:12