StoryEditorOCM
Dubrovnikšampioni baštine

Nagrada Europa Nostra 2024. dodijeljena Društvu prijatelja dubrovačke starine

Piše L. V.
30. svibnja 2024. - 13:05

Društvo prijatelja dubrovačke starine jedno je od 26 dobitnika prestižne europske nagrade za baštinu 2024. godine Europske komisije Europa Nostra. DPDS je jedan od dobitnika iz 18 zemalja i to u kategoriji šampioni baštine. 

Nagrada Europa Nostra dodjeljuje se u pet kategorija; konzervacija i prilagođena upotreba, istraživanje, edukacija, obuka i vještine, angažman građana i podizanje svijesti te šampioni baštine. O dobitnicima odlučuje žiri sastavljen od 12 stručnjaka iz cijele Europe. Ove godine na natječaj je pristiglo 206 važećih prijava različitih organizacija i pojedinaca iz 38 europskih zemalja, a Grad Dubrovnik inicirao je i poslao prijavu kojom je nominirao Društvo prijatelja dubrovačke starine.

U obrazloženju nagrade navodi se kako rad Društva predstavlja izuzetan podvig civilnog pokreta koji traje više od sedam desetljeća, a neumorna i stručna posvećenost tijekom toliko dugog razdoblja je impresivna. Usprkos mnogim izazovima, Društvo je uspjelo stvoriti zajednicu istomišljenika koji zajedno rade prema istom cilj; očuvanju dubrovačke kulturne baštine i identiteta.

image

DPDS dobitnik je nagrade Europa nostra u kategoriji šampion baštine 2024.

Dpds/

“Naša kulturna baština je naše zajedničko blago, most koji povezuje našu prošlost, sadašnjost i budućnost. Zauzima posebno mjesto u našim srcima i svakodnevnom životu, njegujući osjećaj pripadnosti i identiteta. Srdačno čestitam ovogodišnjim pobjednicima na njihovim izvanrednim postignućima”, istaknula je Iliana Ivanova, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade EU.

Svi ovogodišnji dobitnici predstavit će se 7. listopada u Bukureštu u Rumunjskoj na svečanosti dodjele nagrada koja će biti vrhunac Europskog samita o kulturnoj baštini 2024. Tom prigodom, bit će proglašeni i dobitnici nagrade javnosti, odabrani među ovogodišnjim projektima, a internetsko glasovanje kojim svi ljubitelji baštine mogu dati svoj glas najdražim projektima, otvoreno je od danas do 22. rujna.

Europsku nagradu za baštinu/Nagradu Europa Nostra pokrenula je Europska komisija 2002. godine i od tada je vodi udruga Europa Nostra. Već 21 godinu nagrade su ključni alat za prepoznavanje i promicanje višestruke vrijednosti kulturne i prirodne baštine za europsko društvo, gospodarstvo i okoliš.

Udruga Europa Nostra je europski glas civilnog društva koji se zalaže za očuvanje i promicanje kulturne i prirodne baštine. To je pan-europska federacija nevladinih organizacija za baštinu, koju podržava široka mreža javnih tijela, privatnih tvrtki i pojedinaca, a uključuje preko 40 država. Najveća je i najreprezentativnija baštinska mreža u Europi, održava bliske odnose s Europskom unijom, Vijećem Europe, UNESCO-om i drugim međunarodnim tijelima. Udruga je osnovana 1963. godine i lani je proslavila 60. obljetnicu postojanja.

17. lipanj 2024 14:39