StoryEditorOCM
DubrovnikMASLINARI, OPREZ!

Na opažačkim lokalitetima Dubrovačko-neretvanske županije proteklih dana bilježi se let druge generacije maslinina moljca

Piše DV
9. lipnja 2022. - 13:30

Iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede​ objavili su kako se na opažačkim lokalitetima Dubrovačko-neretvanske županije proteklih dana bilježi let 2. generacije maslinina moljca (Prays oleae) od srednjeg do jakog intenziteta. Ovo je njihova obavijest:

Razvojni stadij maslina na južnim položajima uz more, zaobalju  i otocima variraju ovisno o položaju i sortama  od završetka cvatnje do veličine plodova od 3 do 5 milimetara.

U cilju očuvanja plodova i sprječavanja  šteta koje se manifestiraju  tijekom rujna u vidu opadanja prividno zdravih plodova, upućujemo maslinare na mjere  usmjerene zaštite  pripravcima na osnovi djelatnih tvari koje imaju dozvolu u RH:

spinetoram – DELEGATE 250 WG

deltametrin – DECIS 2,5 EC, DECIS 100 EC, SCATTO, ROTOR SUPER,

                 RITMUS, POLECI PLUS, DEMETRINA 25 EC, DELTAGRI

fosmet – IMIDAN 50 WG (sredstvu je ukinuta registracija, krajnji rok za primjenu zaliha je 1.11.2022.)

Za suzbijanje maslininog moljca mogu se primijeniti biološki pripravci na osnovi Bacillus thuringiensis   trgovačkog imena : BATURAD WP, BOBIT WP, DIPEL DF  koji su  dozvoljeni u sustavu  ekološke proizvodnje ili za maslinare   korisnike  plaćanja za IAKS mjere OPERACIJA 10.1.8. Održavanje ekstenzivnih maslinika.

Upućujemo maslinare na redovito  pregledavanje maslinika  na prisutnost  maslinina svrdlaša (Rhynchites cribripennis) koji u ovom stadiju razvoja ploda može biti vrlo opasan, posebno na žarišnim terenima ( kameniti tereni) gdje čine redovite štete svake godine. Tjedni pregled maslinika na prisutnost maslinina svrdlaša obavljati sve do okoštavanja maslina. Pregled se obavlja trešnjom grana na bijelu podlogu te pregledom plodova u ranim jutarnjim satima.

Podaci o registriranim i dozvoljenim sredstvima za zaštitu bilja  u RH vode se u  Fitosanitarnom  informacijskom  sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: ( https://fis.mps.hr/trazilicaszb/9

Sredstva za zaštitu bilja primjenjivati u skladu s dozvolom poštujući upute, ograničenja, obavijesti i upozorenja navedenim na etiketi za uporabu.

Ivana Tomac Talajić  dipl. ing. agr.

03. svibanj 2024 20:16