StoryEditorOCM
DubrovnikPrihvaćeno izvješće gradonačelnika

Mato Franković: Nikad nikog nisam vrijeđao! Gospođa Sambrailo je mnogo učinila za grad, s karićarima sam bio itekako uključiv, a naše djelatnike Čistoće baš volim, rade sjajan posao

Piše dv
8. svibnja 2023. - 14:01

Nakon što je gradonačelnik Mato Franković podnio izvješće o svom radu od 1. srpnja do 31. prosinca 2022. u kojem su navedeni projekti, njih 55, koji su u planu ili realizaciji, uslijedila je rasprava. Đuro Capor (Srđ je Grad) je u svom izlaganju kazao kako vijećnici SJG neće podržati gradonačelnikovo izvješće o radu. Bilo je dobrih stvari kao kupnja TUP-a i energetske obnove škola, podrška asistentima u nastavi i ono vezano na ITU mehanizme i projekte, kazao je Capor te naveo kako se neke stvari nisu promijenile na bolje.

- Nismo do danas saznali zašto su dionice Luke Dubrovnik plaćene za tri puta veću cijenu za razliku od nekog drugo trgovačkog društva, izdvajamo svega 13 tisuća eura godišnje za provedbu Plana upravljanja. Davanja za kulturu su pala za manje od milijun kuna. To je baš na niskim granama s tim da plaćanje oglasa u medijima nije ništa smanjeno. Nije na čast način na koji ste vrlo oštro komunicirali prema određenim skupinama kao prema karićarima ili volonterkama u azilu za životinje, djelatnicima Čistoće. Iznenadile su nas ciljane izmjene GUP-a u korist Valamara. Nismo primijetili da se odvija drukčija praksa nego je bila proteklih godina. Predlagali smo da grad promijeni pristup kupovanja nekretnina u povijesnoj jezgri da se utječe na smanjenje broja stanovnika u zidinama, nije se dogodilo – kazao je Capor i dodao kako HDZ karakterizira kad se obračunava s oporbom da je proglasi nekonstruktivnom.

Jasmin Deraković (DDS) pitao je planira li Grad širiti mrežu električnih tricikala koji su kao pilot projekt nabavljeni za Vrtlar i Čistoću te dobro funkcioniraju. Pitao je i hoće li Grad i na druge zgrade u svom vlasništvu ugraditi solarne elektrane.

Gradonačelnik Mato Franković kazao je kako je dobro da komunalne službe sve više koriste cargo bike.

- Pripremili smo dokumentaciju za sedam zgrada za fotonaponske ćelije. Prošao nam je projekt dizalice topline na bazenu očekujemo skori natječaj i javit ćemo se na isti. Nastavit ćemo sa svakom zgradom za ugradnju ćelija na krovove kuća jer je to ekološki prihvatljivo. Razrađujemo projekt naknade troškova za autoput i zračni most koji bi obuhvatio one skupine kojima treba financirati navedeno. Arena Lapad napravilo se puno koraka naprijed po pitanju realizacije projekta. Spomen obilježje za poginulu djecu, roditelji nisu bili zadovoljni prvotnim rješenjem, došlo je do korekcija, Društvo arhitekata će provoditi natječaj. Napravljena je analiza projekta sutra se sastaje povjerenstvo ide se u provedbu samog postupka. Cilj je do prosinca sve realizirati – kazao je Franković koji se nada vrlo skoro početku rušenja bivšeg Čačićevog doma i izgradnje novog. Spomenuo je kako je u Komolcu potrebno riješiti imovinsko pravne odnose. Što se tiče centra za pružanje usluga u zajednici uputili smo UNESCO-u pismo, kazao je, jer se taj centar nalazi na Žarkovici.

- Srećom u ovom slučaju imovinsko pravni odnosi su s RH. U lipnju nas očekuje izmjena zakona kojim će jedinicama lokalne samouprave pripasti gospodarenje imovinom koja je u vlasništvu RH i time ćemo riješiti i taj problem. Park and ride sustav treba nam prekjučer biti završen. Puno je projekata da nam je par milijardi eura bilo bi nam taman s obzirom na gotovost svih projekata. Ne može grad sve isfinancirati. Bitno je da imamo dokumentaciju pa idemo korak po korak. Park ide kroz program ITUa a trenutno smo u pregovoru za dodatnu kupnju zemljišta na Pobrežju gdje bi mogli još parkinga osigurati i napraviti.

Škola u Ilije Sarake biti će u rujnu zahvaljujući gosparu Felneru naručena je i montessori oprema – kazao je. Projekt ceste na Kineskom zidu je u tijeku ishođena je lokacijska dozvola ide se prema glavnom projektu. Što se tiče garaže u Mokošici tamo je do sada izrađeno najviše parkinga, ‘bit će ga i još, u Mokošici se traži se još prostora za dodatna parkirna mjesta, a garažu u ovom trenutku nismo u stanju financirati‘.

- Vijećnik Capor me opisao kao čovjeka koji vrijeđa druge ljude. Ne mogu se sjetiti da sam ijednom riječju uvrijedio gospođu Sambrailo s ove govornice. Mislim da je ona godinama radila posao ne samo za grad nego i susjedne općine. Karićari ne da nisam bio isključiv nego sto posto uključiv i nikoga nisam vrijeđao. Kad se mene vrijeđa ja to ignoriram. Kažete vrijeđao sam radnike Čistoće pa ja volim te ljude, naše djelatnike Čistoće, komuniciram s njima, rade sjajan posao za grad. Možda i pogriješim u svom izričaju ali nikad nikoga ne uvrijedim. Zalažem se za projekte i u remizi i na Babinom kuku ali kad dođe na red. Na Babinom kuku moramo riješiti imovinsko pravne odnose. Dobio sam prijedlog Valamara o rješavanju tih odnosa želio sam sazvati sastanak svih vijećnika da se izjasnite jeste li za zamjenu zemljišta. Asfaltira se parking ispred remize ja mislim da će to biti plus za građane. Ovo što obitelj Miović radi pa to je sjajno na svom zemljištu koje je bilo obraslo šikarom ćemo imati lijepo uređenu parking površinu. Ciljane izmjene GUP-a koje idu u smjeru povećanja kvalitete života na nekom području nisu loše a vaša agenda je da ih prikažete lošima ali ja vas razumijem. Nije karakteristično za HDZ da nekoga osuđuje da ne surađuje. Kažete Gong je to rekao. Pozivam vas na dijalog ali ga nemaod kada ste vi ušli u vijećnicu. Nije li predsjednik Gong-a prešao u SDP? Nije bitno što kaže Gong bitno je što kaže narod. Pozivam vas, ima još do izbora, predlažite i sugerirajte – kazao je Franković.

Izvješće o radu gradonačelnika je prihvaćeno većinom glasova.

02. lipanj 2024 15:11