StoryEditorOCM
DubrovnikLOKALNI IZBORI 2021.|

MARKO GILJAČA: Trebamo zaokret prema zelenim politikama

Piše PSD.
14. svibnja 2021. - 09:21

Zašto mislite da građani trebaju dati šansu srđevcima na gradskoj i županijskoj razini?

Smatramo da građani već prepoznaju naš rad, ustrajnost i zauzimanje za javni interes i kvalitetu života svih stanovnika. Prepoznati smo kao dosljedni borci za očuvanje okoliša, pravedno i transparentno korištenje javnih sredstava, dosljedno upozoravanje na sve politike i odluke koje ugrožavaju budućnost života na ovim prostorima.

Kako vidite budućnost Dubrovačko – neretvanske županije?

Vidimo je kroz energetsku i prehrambenu samodostatnost, očuvanje kvalitete zraka, vode, mora i tla. Vidimo je sam smanjenim ekološkim otiskom, u skladu s europskim smjernicama i ciljevima, u snažnoj orijentaciji prema ekološkom uzgoju hrane, vlastitim sortama sjemena. Takva županija primjenjuje politiku “Od polja/mora do stola”, zelenu javnu nabavu od lokalnih dobavljača, potiče zeleno i plavo poduzetništvo, poduzetništvo razvijeno na ponovnoj upotrebi sirovina dobivenih recikliranjem i kvalitetnim sustavom kružnog gospodarstva. Ovo su politike koje trebaju postati načelo, točka preokreta i novi smjer razvoj Dubrovačko – neretvanske županije, kojim će se ponositi svi njeni stanovnici.

image
Marko Giljača kandidat za župana i Igra Šain Kovačević kandidatkinja za zamjenicu župana DNŽ
Dv

Kako biste riješili neke od ključnih problema na županijskoj razini?

Trebamo novi sustav gospodarenja otpadom koji će pozvati na odgovornost sve jedinice lokalne samouprave i jasno postaviti cilj prema razdvajanju, recikliranju i ponovnoj uporabi bar 50 posto otpada. S druge strane, Županija treba preuzeti ostatak nerazvrstanog otpada i prema planu „Otoci bez otpada – županija bez odlagališta“, sav otpad zbrinuti prema najsuvremenijim tehnologijama koje postoje u svijetu, pretvorivši ga u potpunosti u energiju i sirovinu za razvoj daljnje proizvodnje.

Trebamo novi Upravni odjel za more i otoke koji će se brinuti o svim problemima brodskih linija, luka, komunalnih lučica, o vezovima, upisom granice javnog pomorskog dobra, koncesijama i često zanemarenim i zaboravljenim dijelom našeg gospodarstva - pomorstvom. Mi imamo tradiciju, ljude i znanje da pokrenemo plavu revoluciju u našoj županiji, ali treba sjesti i razgovarati s našim pomorcima, brodograditeljima, ribarima, menadžerima u pomorstvu. Kao što treba sjesti i razgovarati s ljudima koji trebaju rješenje za uređene stalne vezove, koji traže jednaku šansu za stanovnike otoka uvođenjem kvalitetnih brodskih linija. Važno je objediniti ovu tematiku u jedan županijski odjel koji će imati cjelokupnu sliku pred sobom i omogućiti kvalitetnije i brže rješavanje problema i poticanje razvojnih projekata.

Kako to mislite ostvariti ako županije nemaju dovoljne ovlasti?

Nažalost, sadašnji župan i aktualna županijska vlast svoju ulogu nisu dovoljno ozbiljno shvatili pa stječemo dojam kako su županije uistinu nepotrebne i da imamo previše ljudi koji rade malo ili premalo. Ako želimo kvalitetnu županijsku vlast, trebamo izabrati novu i dati priliku novim ljudima i novim politikama. Tada će građani imati priliku vidjeti da županije i te kako mogu biti pokretač razvoja i da imaju ovlasti u nekim od ključnih područja koja su bitna za svakodnevni život građana.

Stoga je ključno da građani izađu na izbore, ovaj put uistinu imaju široku lepezu kvalitetnih opcija na županijskoj razini. Ne dopustite da svojim neizlaskom na izbore drugi odlučuju umjesto vas! I na kraju, naravno - Dajte šansu srđevcima!

17. lipanj 2024 00:30