StoryEditorOCM
DubrovnikOVAKO JE GLASAO DUBROVNIK

Mala zabavna analiza izbora - evo gdje žive crveni, a gdje plavi. Tko su hrabri pojedinci u Riđici i na Gromači

Piše Jadran Kapor
23. travnja 2024. - 14:19

Rezultati izbora za Sabor su poznati, a tko će i kako sastaviti vladu još nije sasvim sigurno. Mi smo svoje rekli, a sad je red na političarima da se saberu i počnu nešto pametno raditi. Nego, znamo li kako smo glasali?

Jasno, Dubrovnik je generalno generalno grad u kojem je desnica jača od ljevice, ali nekad slika nije tako jasna. Vrijedno je uočiti i par zanimljivih detalja.

Kad govorimo o Riđici, red bi bio da dubrovački HDZ-ovci obuku odijelo i kravatu, kupe koju bocu vina i zahvale svojim biračima. Jer je u Riđici je 93,75 posto građana glasalo "za plave". Jedan stanovnik Riđice - a ime mu nećemo spominjati - glasao je za SDP. Njegov glas vrijedi 6,25 postotnih bodova za SDP. Da je Milanović pravi, odmah bi ga doveo sebi na Pantovčak jer se očito radio o nepokolebljivom čovjeku čvrstog stava. Osim, ako nije greškom glasao za "crvene". S Riđicom se jedino još Dubravica i Mravinjac mogu mjeriti po odanosti - zna se kome. U Dubravici je 87,5, a u Mravinjcu 81,13 posto ljudi glasalo za HDZ. Ne znamo treba li spominjati rezultate u selu Ljubač, ali tamo je njih troje još glasalo iz za Ričarda nezavisnog pa je i on prešao prag.

S druge strane, Zatonjani jesu HDZ-ovci, ali su ovi u Velikom Zatonu veći HDZ-ovci od onih u Malom Zatonu. U Malome Zatonu je situacija "li-la" - 35,43 posto za HDZ, a 24,94 ih je za SDP. U Velikom Zatonu je 26,45 posto za SDP, a čak 40, 21 za HDZ. I na obližnjoj Gromači svi su desničari, samo jedan ide lijevom stranom. Na Gromači su se desničari podijelili na HDZ 66,33 posto, Most 19,8 i Domovince 7,92 posto. Onaj jedan, kao i u Riđici, glasao je za Rijeke pravde.

Šipanke i Šipanci su se ravnomjerno podijelili, za svaki slučaj. Maalu prednost su imale Rijeke pravde s 32,39 posto glasova, dok su HDZ-ovci svojima donijeli 30,98 posto.U Sustjepanu je pobijedila radnička glasa, pa je SDP dobio 38,02 posto glasova, a HDZ 28,87, što je deboto 10 posto manje. Međutim, HDZ je u Sustjepanu izvukao Domovinski pokret koji je dobio 12,67 posto glasova, pa je time spašen plavi obraz Sustjepana.

U samome gradu, na predjelu od sv. Jakova do Babinog kuka isto je bilo par zanimljivih izbornih trenutaka. U lapadskom DOC-u je HDZ dobio "na penale" - na jednom mjestu za 20, na drugom za 10 glasova više od SDP-a. Čak bi se moglo reći da su Možemosi ljevici donijeli pobjedu na jednom izbornom mjestu u DOC-u, ako te glasove pridružimo Milanovićevom SDP-u. Ustvari, SDP je formalno Grbinov, ali svi znaju da nije. A kakva se bitka tek vodila u OŠ Lapad - dva glasa, samo dva glasa donijela su HDZ-u pobjedu s 30,60 u odnosu na 30,26 posto glasova. I opet su Možemosi osvjetlali obraz ljevici na tom izbornom mjestu jer je DP dobio 9,36 mjesta.

SDP je pobijedio na izbornom mjestu u Općinskome sudu, "knap" za 12 glasova, pa su i tu "plavi" slavili uz glasove MOST-a. Za razliku od glasačkog mjesta u GK Gruž, gdje je SDP za nepuna 4 postotna boda istrčao ispred HDZ-a, a onda je na teren još utrčalo Možemo sa svojih 13.88 posto glasova i ljevici dalo jasnu prednost. Na Babinom kuku je pobijedio HDZ, zahvaljujući tome što ljevica nije zajedno izašla na izbore, inače bi imali 5 posto više glasova.

23. travanj 2024 14:20