StoryEditorOCM
DubrovnikNOVI NAZIVI |

MAESTRO ĐELO, PADRE IVO, GENERALI BOBETKO I MARINOVIĆ Preimenovanje ulica u Dubrovniku nije često, ali jest znakovito

Piše Gabrijela Bijelić
21. siječnja 2021. - 07:31
Lapadska obala uskoro će se prozvati po ratnom zapovjedniku obrane Grada, generalu Nojku MarinovićuTonči Plazibat/Cropix

Uvod u najavljenu rekonstrukciju Lapadske obale bit će njezino preimenovanje u Obalu generala Nojka Marinovića. Na inicijativu Policijske udruge branitelja i HVIDRA-e, gradonačelnik Mato Franković predložio je Povjerenstvu za imenovanje ulica i trgova da se već na sljedećoj sjednici dubrovačkog Gradskog vijeća obavi preimenovanje.

image
Nojko Marinović, ratni zapovjednik Dubrovnika

- Ovim činom odala bi se počast jedinom dubrovačkom ratnom generalu, a svakako je važno spomenuti i simboliku kako se na ulicu koja će ubuduće nositi generalovo ime nastavlja Ulica Miljenka Bratoša, još jednog od simbola obrane Grada u Domovinskom ratu – poručili su predlagači.

Bobetko i dundo Đelo

Ulica posvećena ratnom zapovjedniku obrane Dubrovnika posljednja je na popisu novoimenovanih tijekom mandata aktualne gradske uprave:

image
Popularni dominikanac don Ivo Martinić

- Od 2017. godine naziv Ulica Stjepana Cvijića promijenjen je u Ulicu generala Janka Bobetka, a naziv Hvarska ulica promijenjen je u naziv Ulica maestra Đela Jusića. Dodane su i dvije nove ulice: Ulica Hrvatskog Crvenog križa, a to je ulica od skretanja sa Ulice Nikole Tesle, prije Robne kuće Minčeta, do spoja s ulicom Dr. Ante Starčevića, kao i Ulica padre Iva Martinića, u naravi prolaz od Zlatarske ulice do Dominikanskog samostana – izvijestili su iz Grada Dubrovnika koji je građanima iz preimenovanih ulica nadoknadio nastale troškove za izradu osobnih dokumenata u novoimenovanim ulicama, Ulica maestra Đela Jusića i Ulica generala Janka Bobetka, u ukupnom iznosu od 12.085 kuna.

image
Maestro Đelo Jusić

Fali ženskih ulica

Nazive za imenovanje ulica i trgova, vrijedi i to napomenuti, predlaže Odbor za određivanje imena ulica i trgova u naseljima Grada Dubrovnika, a Gradsko vijeće donosi Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o utvrđivanju naziva ulica i trgova u naseljima Grada Dubrovnika. Također, prijedlog Odboru mogu uputiti i građani, javne osobe ili organizacije, a taj će prijedlog Odbor razmotriti i u slučaju pozitivnog odgovora uputiti Gradskom vijeću na izglasavanje.

image
General Janko Bobetko
FOTO ARHIVA DUBROVAČKOG VJESNIKA/ MUZEJ DOMOVINSKOG RATA DUBROVNIK

Dubrovački gradski vijećnici na jednoj od sjednica u aktualnom sazivu spomenuli su podzastupljenost žena u nazivlju dubrovačkih ulica, o kojoj jasno svjedoče i brojke – samo su tri dame iz Grada zavrijedile svoje adrese, a to su Cvijeta Zuzorić, Flora Jakšić i Anica Bošković. Viđeniji Dubrovčani smatraju da bi se neveliki popis čim prije trebao dopuniti imenima dama. U užem izboru su imena konzervatorice i povjesničarke umjetnosti Dubravke Beritić, književnice Tereze Buconić Gović, prve kubistice u Hrvatskoj Jelene Dorothke Hoffman, slikarice prve polovice 20. stoljeća Zenaide Bandur…svaki je prijedlog dobrodošao.

image
Najviše preimenovanja dubrovačkih ulica dogodilo se početkom 1990-tih
Grad Dubrovnik
17. travanj 2024 22:01