StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD PO MJERI |

Kroz Aglomeraciju Dubrovnik stiže uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Petka. Nuncijata dobiva novu cestu do naselja. Sva gradska društva su stabilna

Piše Grad Dubrovnik
18. prosinca 2020. - 09:25
Potpisivanjem ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za EU projekt ‘’Razvoj vodno-komunalne infrastrukture Dubrovnik’’ zaživjela je ''Aglomeracija'' DubrovnikGrad Dubrovnik
BESPOVRATNA EU SREDSTVA ZA RAZVOJ

Započinje realizacija ''Aglomeracije'' Dubrovnik

Potpisivanjem ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za EU projekt ‘’Razvoj vodno-komunalne infrastrukture Dubrovnik’’ u ponedjeljak u gradskoj vijećnici službeno je počela realizacija ''Aglomeracije'' Dubrovnik. Projekt je vrijedan 881.208.682,00 kuna, a ugovor su potpisali ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić. Provedba obuhvaća izgradnju novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda UPOV Petka te izgradnju cjelokupne nedostajuće kanalizacijske i vodoopskrbne mreže na području grada Dubrovnika.

image
Ministar Tomislav Ćorić u Dubrovniku je podupro projekt Aglomeracija


''Ovo je možda jedan od najvažnijih dana u mandatu ove gradske uprave. Više puta smo isticali koliko je važno koristiti EU sredstva za podizanje kvalitete života naših sugrađana. Na to sigurno utječe kvalitetna vodoopskrbna i kanalizacijska mreža, ali posebno i novi uređaj za obradu fekalnih voda na području Petke koji će spriječiti da se u budućnosti događaju zatvaranja plaža bog izljeva kanalizacije'', rekao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković, zahvalivši svima koji su radili na pripremi projekta.
Projektom ''Aglomeracije'' obuhvaćena su, uz izgradnju pročistača na Petki, ulaganja u sustav javne vodoopskrbe u naseljima Dubrovnik, Zaton – Orašac i Moševići – Visočani te sustav javne odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u naseljima Bosanka, Čajkovica, Čajkovići, Donje Obuljeno, Dubrovnik, Gorenje Obuljeno, Knežica, Komolac, Lozica, Mokošica, Nova Mokošica, Osojnik, Petrovo Selo, Pobrežje, Prijevor, Rožat, Sustjepan i Šumet.

Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda, napomenuo je i da će se kroz ovaj projekt obaviti povrat sredstava uloženih za uređaj za ultrafiltraciju u Komolcu te će se i ta sredstva moći ponovno reinvestirati u ovaj projekt što će u konačnici podići kvalitetu života, omogućiti trajnu zaštitu mora i mogućnost održivog razvoja.

''Danas kao ministar imam 880 milijuna razloga za zadovoljstvo činjenicom da će Dubrovnik na ovaj način trajno riješiti probleme vodoopskrbe i odvodnje. Radovi će svakako, kroz angažman građevinskog sektora, pridonijeti i rastu BDP-u i ekonomskom opravku naše zemlje, što me posebno veseli'', istaknuo je ministar Tomislav Ćorić.

ZAVRŠENA DOKUMENTACIJA ZA CESTU

Korak do realizacije nove ceste za Nuncijatu

Grad Dubrovnik izradio je projektnu dokumentaciju za novu cestu prema naselju Nuncijata, što je preduvjet za ishođenje lokacijske dozvole za projekt. Predviđena je izgradnja novih prometnih površina zapadno od izgrađenog dijela naselja Nuncijata te zamjena postojećeg priključka na D8 novim, sigurnim i protočnim priključkom. Pri izradi građevinskih i prometnih rješenja vodilo se računa o uklapanju novoprojektiranih prometnih površina u planiranu prometnu mrežu UPU stambenoga naselja za branitelje na Nuncijati i projektno rješenje rekonstrukcije državne ceste D8.

image
Izrađena je projektna dokumentacija za novu cestu prema Nuncijati
Grad Dubrovnik


Na zahtjev Konzervatorskog odjela u Dubrovniku, idejno rješenje uključeno je i u obuhvat Studije procjene utjecaja UPU Nuncijata na dobro Svjetske baštine (HIA) koja je vezana i za braniteljsko naselje na Nuncijati. Mišljenje UNESCO-a na HIA-u bi trebalo stići do kraja veljače, nakon čega će biti predan zahtjev za lokacijsku dozvolu.

NAPREDAK KROZ TRI I POL GODINE

Stabilne financije gradskih društava

Sva gradska društva su stabilna i financijski stoje puno bolje nego na početku mandata, izvijestio je gradonačelnik Mato Franković na konferenciji za medije održanoj u srijedu u gradskoj vijećnici. Ukupno stanje na računima gradskih društava 14. prosinca iznosilo je 84.9 milijuna kuna, dok je po preuzimanju gradonačelničke dužnosti 2017. iznosilo 23.2 milijuna kuna. ''Iza nas je osam mjeseci zdravstvene i financijske krize, a društva se nalaze u jako dobrom stanju i rezultati su značajno bolji nego prije tri i pol godine'', rekao je gradonačelnik Franković naglasivši kako su gradska poduzeća pokazala da dobo upravljaju financijama te da uspostavljeni ''cash pool'' sustav odlično funkcionira.

image
Sva gradska društva su stabilna i financijski stoje puno bolje nego na početku mandata, izvijestio je gradonačelnik Mato Franković
Grad Dubrovnik


Sustav ''cash pool'' je lanac unutar kojeg su članice jake onoliko koliko je jaka najslabija članica. Toj najslabijoj članici unutar sustava se uvijek može pomoći. „Imamo primjer Libertasa Dubrovnik, u minusu četiri milijuna kuna, koji kamatu na minus ne plaća bankama nego članicama čiji novac koristi'', pojasnio je gradonačelnik Franković. Što se tiče financijske krize gradonačelnik je kazao kako na budućnost gleda optimistično te da tome uvelike doprinosi početak cijepljena protiv COVID-a.
02. lipanj 2024 21:31