StoryEditorOCM
Dubrovnikbodovi

Kreću upisi u vrtić! Jeste li predali zahtjev za dječji doplatak? I to može pomoći

Piše Silvia Rudinović
26. ožujka 2024. - 14:19

Došlo je vrijeme upisa u vrtić za pedagošku 2024./2025. godinu. Dječji vrtići Dubrovnik objavili su da upisi kreću 30. ožujka i traju do 10. travnja preko portala e-Građani. Pravo na upis stječu djeca koja do 31. kolovoza navršavaju godinu dana.

I nakon trideset godina, djeca branitelja imaju prednost tako što dobivaju 70 bodova za upis. Dodatnih 10 bodova dobivaju i djeca koja primaju dječji doplatak, što je važno znati s obzirom da se ove godine značajno povećava ta brojka nakon povećanja dohodovnog cenzusa na 140 posto proračunske osnovice. Pravo na doplatak mogu ostvariti svi čiji ukupni dohodak po članu kućanstva mjesečno u 2023. nije prelazio 618,02 eura.

Dječji vrtić Pčelica, Mokošica, objavio je poziv roditeljima čija djeca već pohađaju njihovu ustanovu da do 26. travnja podnesu zahtjev za nastavak korištenja usluga. Nekad za jednom upisano dijete, bez zahtjeva za ispis, nije trebalo nanovo podnositi zahtjev i dokazivati pravo na korištenje i cijenu usluge svake pedagoške godine. Posljednjih godina uvedeno je pravilo da se iznova mora prilagati dokaze o prebivalištu ili boravištu za oba roditelja i dijete, izvadak iz matice rođenih za samohranog roditelja ili roditelja iz jednoroditeljske obitelji te potvrdu Porezne uprave o prihodima ostvarenima u prethodnoj godini za sve članove kućanstva, ukoliko postoji osnova za umanjenje mjesečne cijene vrtića. Prilažu se i izjava o zajedničkom kućanstvu te ostala dokumentacija koju vrtić može zatražiti. Obično se na uvid traži djetetova imunizacijska iskaznica. Tko ne podnese ovaj zahtjev, vrtić će smatrati da roditelj nakon isteka ove pedagoške godine ispisuje svoje dijete.

image
Zvonko Pavic/Cropix

Cijene vrtića u Dubrovniku kreću se od 33,18 do 73 eura, ovisno o mjesečnim primanjima po članu obitelji. Djeca roditelja koji nemaju prebivalište na području Grada Dubrovnika plaćaju ekonomsku cijenu programa, 322,52 eura za desetosatni program.

Lani je na upisima u DV Dubrovnik podneseno 330 zahtjeva. Od upisa je odustalo šestero djece, a 40 je odbijeno zbog neispunjavanja osnovnih uvjeta, najčešće jer nisu cijepljena ili zbog dobi.

„Članovi Stručnog tima primjećuju da iz godine u godinu raste broj djece sa zdravstvenim poteškoćama, posebno djece s alergijskim bolestima, a raste i broj djece iz jednoroditeljskih obitelji”, među ostalim se navodi u Programu javnih potreba u predškolskom odgoju Grada Dubrovnika za 2024. godinu kojem su gradski vijećnici raspravljali na posljednjoj sjednici.

Prema podacima koje je objavio resorni gradski odjel, tri privatna vrtića u Dubrovniku imaju 118 upisane djece s prebivalištem u Dubrovniku.

30. travanj 2024 04:48