StoryEditorOCM
Dubrovnikznate li prepoznati?

Kreće sezona šarlaha, epidemiolog upozorava da je pametno nositi maske

Piše Silvia Rudinović
30. siječnja 2024. - 21:34

Prošle su zime u Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježena 23, a ove zasad samo dva slučaja šarlaha. Radi se o djeci u dobi od pet i devet godina s područja Metkovića.

- No, to je tek početak za ovu sezonu – kaže dr. Miljenko Ljubić, voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo DNŽ.

Stoga je dobro podsjetiti na simptome koje i roditelji s lakoćom mogu prepoznati.

- Šarlah je bakterijska bolest praćena osipom koju nije teško dijagnosticirati. Pedijatri imaju brze antigenske testove na streptokok, a dijagnoza se postavlja temeljem anamnestičkih i epidemioloških podataka, kliničke slike, tijeka bolesti, laboratorijskih nalaza i uz pomoć nalaza brisa ždrijela i nosa – kaže epidmiolog.

Važno je navrijeme prepoznati bolest, jer se liječi antibioticima u trajanju od 10 dana.

image

Dr. Miljenko Ljubić, epidemiolog

Cropix/

Trebaju li se članovi obitelji, koji su u kontaktu s oboljelim djetetom, testirati ili preventivno liječiti?

- Kontakti se ne trebaju testirati ni primati terapiju, ali trebaju provoditi higijenske mjere,redovito prati ruke, provjetravati prostorije i poželjno je nositi masku – preporučuje dr. Ljubić.

Uzročnik šarlaha je betahemolitički streptokok grupe A i obično se javlja kod djece između druge i desete godine života. U Hrvatskoj se godišnje javlja oko 1.300 slučajeva šarlaha, dok je prosjek za Dubrovačko-neretvansku županiju 70-ak.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, od 2013. do 2022., u Dubrovaćko-ner6etvanskoj županiji registrirana su 703 slučaja oboljelih od šarlaha. Od te brojke, u svega tri slučaja radilo se o pacijentima starijima od 14 godina.

image

ZZJZ DNŽ podaci o broju prijavljenih slučajeva šarlaha

Zzjz DnŽ/Zzjz DnŽ

Razdoblje inkubacije je dva do pet dana, kada se javljaju simptomi poput glavobolje i opće slabost, a potom bolest počinje naglo, povišenom tjelesnom temperaturom, grloboljom, povraćanjem, bolovima u mišićima i zglobovima.

Dr. Ljubić ističe kako su ždrijelo i tonzile bolesnika izrazito crveni, jezik prekriven bijelim naslagama, a limfni čvorovi na vratu uvećani i bolni. Drugi do treći dan od pojave simptoma se javlja točkasti, svijetlocrveni osip s malim kvržicama nalik na brusni papir.

Kako to opisuju stručnjaci iz Zavoda, osip na pritisak blijedi, najprije se javlja na vratu, potom na trupu i ekstremitetima, a najgušći bude u pazušnim jamama, području prsnih mišića, na donjem dijelu trbuha i na unutarnjim stranama bedara. Za bolest je karakteristično crvenilo obraza s bljedilom kože oko usta, a jezik gubi bijele naslage i postaje boje maline. Oko sedmog dana nastaje perutanje kože.

28. travanj 2024 05:00