StoryEditorOCM
DubrovnikVIRUS JE MEĐU NAMA

Korona nam se opet vraća, a provjerili smo kakva je situacija u dubrovačkim školama i vrtićima. Epidemiolog savjetuje roditelje kad treba testirati dijete

Piše Bruno Lucić
14. prosinca 2023. - 21:15

Korona se opet vratila, a ovaj put na ‘mala vrata‘. Zbog virusa je Opća bolnica Dubrovnik zabranila posjete bolesnicima na svim odjelima, a kakvo je stanje među dubrovačkim školarcima i vrtićkom djecom? 

- Ne znamo broj oboljele djece jer nam roditelji to nisu prijavili. Odavno nismo imali prijavu da neko dijete ima koronu, ali treba slijediti upute pedijatara i epidemiologa. Ono što oni kažu roditeljima, toga ćemo se i mi držati. Po novome, grupe uopće ne idu u samoizolaciju tako da dijete ostaje doma, a ostali trebaju obratiti pažnju na to imaju li kakve simptome ili ne, te ih prijaviti. Ukoliko dijete ima simptome korone, pozivamo roditelje da se jave pedijatru i da jave nama u vrtićima tako da možemo obavijestiti druge roditelje da obrate pažnju na svoju djecu, poručuje ravnateljica Dječjih vrtića Dubrovnik Franica Lasić.

image

Franica Lasić

Božo Radić/Cropix

Ravnateljica najveće dubrovačke osnovne škole, one gruške, Vedrana Elez ističe kako trenutno u Osnovnoj školi Ivana Gundulića nema učenika zaraženih koronom. Stanje u Osnovnoj školi Marina Držića, otkrila je ravnateljica Veronika Šmanjak.

- Po mojim saznanjima, trenutno nemamo slučajeva zaraze COVID-om ni među učenicima ni među zaposlenicima. Što se tiče uputa i mjera, otkad je epidemija službeno proglašena završenom, nemamo nikakve striktne upute. Ono što kaže liječnik, to učenici odnosno djelatnici rade. Hvala Bogu, više nemamo propisanih izolacija. Nekome tko se zarazi ima teži, netko lakši oblik, ali učenici i djelatnici koji su se zarazili, trebaju ostati doma. Nismo imali puno takvih slučajeva u prvom polugodištu, ističe Šmanjak.

Njezina kolegica iz škole na Montovjerni, Lucija Vujica, ima slična iskustva.

image

Lucija Vujica

Privatni album

- Nemam saznanja da je trenutno netko obolio od COVID-a, a u slučaju da učenik oboli, ostaje doma prema uputi liječnika. Ostatak razreda nema nikakvih mjera, nastava se nastavlja normalno. Od početka godine imali smo tek nekoliko pojedinačnih slučajeva, ali nismo imali situaciju da je u isto vrijeme veći broj učenika imao koronu, navodi ravnateljica OŠ Montovjerna.

Voditelj službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, dr. Miljenko Ljubić, podsjeća kako se ponašati u slučaju zaraze koronom.

image

dr. Miljenko Ljubić

Cropix

- U posljednje vrijeme imamo povećan broj slučajeva oboljelih od COVID-a i prijave takvih bolesnika imamo u našem sustavu za prijavljivanje oboljelih od zaraznih bolesti. Na sreću, radi se o lakšim slučajevima i prema zadnjim preporukama od proglašenja prestanka epidemije, nema više zakonskih akata koji izričito traže izolaciju, nego postoje preporuke. Ako osobe imaju simptome, dobro je da se testiraju kako bi se dokazalo da se radi o COVID-u, bilo da se testiraju kućnim testovima ili kod nas u Zavodu. Ako se dokaže da se radi o COVID-u, preporuka je da takva osoba treba ipak ići u izolaciju u trajanju od pet dana i dobro je da takva osoba nosi masku još pet dana. Oboljeli trebaju izbjegavati kontakte, pogotovo ako dolaze u kontakt s osobama starije životne dobi, oboljelim od kroničnih bolesti, imunokompromitiranim osobama i trudnicama, a svakako treba provoditi i poštivati uobičajene higijenske mjere: pranje ruku, prilikom kašljanja koristiti jednokratne maramice..., navodi dr. Ljubić i dodaje:

- Treba izbjegavati kontakt oboljelog djeteta sa skupinama koje sam već naveo, posebno u ovo vrijeme kad smo više u zatvorenom. Preporučuje se što manje druženja, pogotovo treba izbjegavati da se zaražena djeca druže s bakama i djedovima, kroničnim bolesnicima... Kod pojave simptoma, visoke temperature, kašlja, curenja nosa, ne treba čekati, nego se dijete može odmah testirati brzim testovima. Ako kućni test pokaže pozitivan rezultat, preporuka je da se to potvrdi u Zavodu i da se dijete testira u našem laboratoriju - tad se radi PCR-testiranje, govori dr. Ljubić koja napominje kako zaraženo dijete treba ostati doma, a ostali u skupini, razredu, trebaju pripaziti i prijaviti eventualne simptome.

image
Nikola Vilić/Cropix

- Još uvijek korone ima i dobro je da se cijepimo, pogotovo osobe starije životne dobi i bolesnici koji su recimo u kontaktu s malom djecom. Naravno, djeca se za sada ne cijepe protiv COVID-a, ali preporuka je cijepiti kategorije koje sam već naveo, zaključuje dr. Ljubić.

26. travanj 2024 07:58