StoryEditorOCM
Dubrovnik‘ZAŠTITIMO OMBLU‘

Jedinstvena likovna radionica na izvorištu rijeke Omble s jasnom porukom, ovo područje se mora zaštititi

Piše dv
1. listopada 2023. - 22:11

Dvije umjetnice sa područja Komolca - Nikica Pavlović i Katija Bušlje, uz potporu stanovnika Komolca organizirale su u nedjelju jedinstvenu likovnu koloniju pod motom " Zaštitimo Omblu".

Riječ je prvenstveno o umjetničkom projektu koji je međutim imao i za cilj probuditi stanovnike Rijeke dubrovačke, kao i gradske vlasti, da se Komolac i cijela Rijeka dubrovačka konačno počne doživljavati kao dio grada. Za to itekako ima razloga jer se o Rijeci dubrovačkoj itakako vodilo računa kroz povijest, štiteći najbitnije i najvrijednije resurse za život – vodu. Konstantna devastacija zadnjih nekoliko desetljeća kulminirala je projektom brze ceste preko izvorišta rijeke Omble. Stoga su umjetnice ovim projektom a kroz umjetnost, uputile poruku vlastima da vodu i izvorišta treba zaštiti u svakom smislu.

-Kroz umjetničko događanje na otvorenom, istaknule su umjetnice Katija Bušlje i Nikica Pavlović, želimo podići kvalitetu kulturnog i umjetničkog života u Komolcu i Rijeci, ali i kvalitetu življenja. Svrha nam je buđenje svijesti o bitnosti zaštite zanemarenih, a bitnih područja poput područja Komolca, služeći se snagom umjetnosti,tj kreativnosti. Zaboravljamo da Rijeka Ombla nosi titulu najkraće rijeke na svijetu, a više joj se dive i cijene naši gosti nego mi sami - zaključile su umjetnice.

U ovoj Likovnoj koloniji na Ombli sudjelovalo je 40-ak umjetnika iz Dubrovnika, akademskih slikara kao i amatera te brojna djeca koja su u raznim tehnikama slikala motive izvora Omble.

01. lipanj 2024 20:46