StoryEditorOCM
Dubrovniku zraku 34, u moru...

Javno zdravstvo upozorava na toplinski val na dubrovačkom području i prognozu dokad ćemo ovako

Piše DV
22. kolovoza 2023. - 15:27
Posljednje desetljeće svjedoci smo pojave toplinskih valova tijekom ljetnih mjeseci koji traju dulje vremensko razdobljeBožo Radić/cropix/Božo Radić/cropix

Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije upozorava na toplinski val i prenosi prognoze Državnog hidrometeorološkog zavoda za ovo područje. Od danas, 22. kolovoza, pa do petka prognozirana je vrlo velika opasnost od pojave toplinskog vala.

image

Upozorenje na toplinske valove

Dhmz/Dhmz

"Posljednje desetljeće svjedoci smo pojave toplinskih valova tijekom ljetnih mjeseci koji traju dulje vremensko razdoblje i kod kojih je kretanje dnevnih i noćnih temperatura iznad kritičnih za optimalno funkcioniranje ljdskog zdravlja (dnevne temperature veće od 32 °C, a noćne veće od 24 °C). Pojavu toplinskih valova koji mogu djelovati na zdravlje i upozorenja na njihov nastanak prati Državni hidrometeorološki zavod. Kada u određenim područjima zemlje postoji 70 posto vjerojatnosti da će temperature zraka porasti iznad 35 Celzijevih stupnjeva (ali to ovisi i o zahvaćenoj regiji) proglašava se upozorenje na pojavu toplinskih valova koji mogu djelovati na ljudsko zdravlje i putem javnih objava šalju preporuke o zaštiti od velikih vrućina. Zamijećeno je da se najveći broj smrti događa u prva dva dana nakon pojave visokih temperature i kada one potraju dulje vrijeme. Iz tog razloga je važno pratiti njihova kretanja i hidrometeorološke prognoze kako bi mogli organizirati svakodnevni život i izbjeći potencijalni rizik za zdravlje.

image

Osvježenje se traži u gradskim fontanama

Božo Radić/cropix/Božo Radić/cropix

Važno je naglasiti da toplina u tijelu nastaje kao rezultat međudjelovanja temperature iz okoliša i temperature koja se oslobađa metabolizmom, a njihovom regulacijom u tijelu upravlja središnji živčani sustav u mozgu. Fiziološko (normalno) otpuštanje topline iz tijela se odvija preko kože, isijavanjem, znojenjem (isparavanjem) i konvekcijom (prijenos topline kroz tjelesne tekućine). Svaki od navedenih načina otpuštanja topline ovisi i o temperaturi i vlažnosti okoliša (vlažnost veća od 60 posto).

Toplinski poremećaji su posljedica kombinacije povećanog unosa i smanjenog otpuštanja topline iz tijela. Učinci se vide u nemogućnosti zadovoljenja povećanih potreba srčanožilnog sustava, dehidraciji, poremećaju elektrolita i kod primjene nekih lijekova", navode iz Zavoda za javno zdravstvo.

U Dubrovniku su u 15 sati izmjerena 34,2 Celzijeva stupnja u zraku i 25,4 stupnja u moru.

01. svibanj 2024 04:48