StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD PO MJERI GRAĐANA

Gradonačelnik uručio ključeve prvim korisnicima stanova, novi vrtić u Gospinu polju primit će 122 mališana, završeno izvlaštenje za cestu Tamarić u Mokošici

Piše PSD.
8. srpnja 2022. - 11:12

DUBROVAČKA STANOGRADNJA

Gradonačelnik uručio ključeve prvim korisnicima stanova

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uručio je ključeve stanova sedamnaestoro sugrađana koji su putem Javnog poziva za davanje u najam stanova u vlasništvu Grada Dubrovnika ostvarili to pravo. Ovom prigodom gradonačelnik je uputio još jednom čestitke prvim korisnicima stanova izgrađenim u sklopu projekta Dubrovačke stanogradnje.

image

Dubrovačka stanogradnja

Grad Dubrovnik raspisat će novi Javni poziv za dodjelu preostalih 26 stanova pod istim uvjetima, stoga će se svi oni sugrađani koji zadovoljavaju uvjete, a po prethodnom Javnom pozivu nisu ispravno dostavili dokumentaciju, moći ponovno podnijeti svoje zahtjeve. Grad će u međuvremenu donijeti potrebne izmjene postojeće Odluke kako bi se omogućilo korištenje već dostavljene ispravne dokumentacije za novu prijavu i kako bi se na taj način olakšalo našim sugrađanima.

Gradska uprava nastavlja kontinuirano djelovati u pogledu nastavka rješavanja stambenog pitanja obitelji koji žive na području Dubrovnika.

NASTAVAK ULAGANJA U PREDŠKOLSKI ODGOJ

Izrađuje se projekt za novi vrtić u Gospinom polju kapaciteta 122 djece

Grad Dubrovnik izradio je idejni projekt za vrtić u prostoru Biskupskog dvora u Gospinom polju koji će primati 122 jasličke i vrtićke djece, čime će se dugoročno riješiti problem nedostatka kapaciteta u Dječjim vrtićima Dubrovnik. Zgrada na četiri etaže, bruto građevinske površine 1147 kvadratnih metara, s oko 100 kvadratnih metara otvorenog prostora, primit će ukupno sedam skupina od čega šest vrtićkih i jednu jasličku.

Osigurana su financijska sredstva za izradu glavnog projekta koji se očekuje do 1. listopada nakon čega će se provesti javna nabava i započeti radovi, a novi vrtić trebao bi 1. rujna 2023. otvoriti vrata za male polaznike. Ravnateljice su izvijestile gradonačelnika kako se trenutno na listi čekanja za upis u vrtić nalazi 82 djece s 80 bodova i više, koja udovoljavaju svim propisanim uvjetima za upis i kojima su oba roditelja zaposlena.

Kako je istaknuto, posljednjih godina nije zabilježen značajan porast broja prijava. Na optimalan broj djece u skupini utječe značajan porast djece s poteškoćama u razvoju kojima je potreban asistent. U svaku odgojnu skupinu gradskih vrtića uključeno je barem jedno dijete s teškoćama u razvoju, s ciljem njihove socijalizacije i integracije u skupini.

image

Dubrovački mališani dobivaju novi vrtić

Bozidar Vukicevic/Cropix/Cropix

Gradska uprava svakodnevno poduzima korake u cilju pronalaska adekvatnih prostora koji bi se mogli prenamijeniti u objekte za obavljanje djelatnosti predškolskog odgoja i obrazovanja te premostio trenutni nedostatak kapaciteta. U tijeku su dogovori za dva nova prostora koje je moguće adaptirati do 1. rujna 2022., jedan se nalazi na užem području grada, a drugi prostor je u Mokošici. Svi prostori moraju ispunjavati stroge pedagoške standarde i minimalne tehničke uvjete.

Grad Dubrovnik u svibnju je već otvorio dodatni prostor u vrtiću Pile 2 gdje je upisano 26 djece jasličke dobi, od kojih četvoro s poteškoćama u razvoju.

U Mokošici će se urediti dodatan prostor s pripadajućim dvorištem za 15 djece, a vrtić Izviđač također će proširiti kapacitet za dodanih desetoro djece u novoj pedagoškoj godini. Istovremeno, Grad Dubrovnik nastavlja realizaciju novih kapitalnih ulaganja u objekte predškolskog odgoja, prvenstveno nadogradnju vrtića Pčelica, za koji je ishođena građevinska dozvola, i novi vrtić u Komolcu.

Velika ulaganja u (pred)školski odgoj

U posljednjih pet godina u dječje vrtiće i osnovne škole ukupno je uloženo više od 200 milijuna kuna

STEČENI PREDUVJETI ZA POČETAK REALIZACIJE

Završen postupak izvlaštenja za cestu Tamarić u Mokošici

Provođenjem postupka izvlaštenja ispunjeni su svi preduvjeti za raspisivanje javne nabave za izvođenje radova na izgradnji spojne ceste Tamarić koja će spajati Osnovnu školu Mokošica s nerazvrstanom cestom Lozica-Mokošica-Komolac-Sustjepan. U predmetnom postupku Upravni odjel za opću upravu i imovinsko-pravne poslove Dubrovačko-neretvanske županije donio je rješenja prema kojima su pravomoćno izvlaštene sve nekretnine koje ulaze u trasu nove ceste Tamarić te je Grad Dubrovnik, kao korisnik izvlaštenja, na ime naknade vlasnicima izvlaštenih nekretnina isplatio ukupno 9.091,752,47 kuna, dok je za naknade za usluge vještačenja isplaćeno ukupno 203.527,93 kuna.

image

Cesta Tamarić

Za projekt Tamarić dosad su isplaćena ukupna sredstva u iznosu od 9.295.280,40 kuna. Podsjetimo, nova prometnica planira se kao dvosmjerna s obostranim nogostupom i ukupnom pripadajućom infrastrukturom unutar trupa prometnice. Ukupna duljina zahvata iznosi 895 metara od čega 275 metara otpada na križanje na nerazvrstanoj cesti Lozica-Mokošica-Komolac-Sustjepan, a 620 metara na novu spojnu prometnicu. Formirat će se odvojene trake za lijeve i desne skretače s nogostupom uz sjeverni rub kolnika, a predviđena je i izgradnja prijelaza preko potoka Tamarić na spojnoj cesti. Izgradnjom spojne ceste povećat će se funkcionalnost cestovne mreže Nove Mokošice i rasteretiti postojeće križanje s bivšom županijskom cestom.

S obzirom da procijenjena vrijednost ove važne investicije u cestovnu infrastrukturu iznosi 25 milijuna kuna Grad Dubrovnik planira se javiti na jedan od predstojećih natječaja za financiranje navedenog projekta sredstvima iz fondova Europske unije.

Sigurniji put do škole

Izgradjom ceste riješit će se dugogodišnji problem roditelja čija djeca pohađaju OŠ Mokošica. Osigurat će se uredno prometovanje do škole.

 

01. lipanj 2024 22:34