StoryEditorOCM
DubrovnikObilazak gradilišta u Gružu

Gradonačelnik Mato Franković potvrdio da novi dom umirovljenika neće biti dio mreže domova, a otkrio je i okvirnu cijenu smještaja za sugrađane

Piše Ahmet Kalajdžić
20. rujna 2022. - 13:32

-Ovo je prvi izgrađeni dom, 51 godinu nakon onog ispod stare bolnice!. Prije mjesec dana smo osnovali ustanovu za starije i nemoćne osobe Ragusa koja u skoroj budućnosti imati zadatak urediti ga i upravljati s njim. Ali, idemo korak dalje ka krajnjem cilju: otvaranju Doma umirovljenika ispod Opće bolnice Dubrovnik i važno istaknuti da, obzirom na kapacitete i gabarite, ovaj dom ne može biti dio mreže domova. No, kroz osnivanje javne ustanove, u trenutku izgradnje doma ispod Opće bolnice vjerujemo da će tada ovaj dom postati sastavni dio tog doma. Skoro dnevno primamo upite sugrađana o cijeni za moguće korisnike smještaja u domu. Mogu reći da će biti identična cijeni doma na Grudi i u Gružu neće biti ni veća ni manja. Po ishođenju uporabne dozvole slijedeća je faza opremanje doma. Već postoje potrebni nacrti i vjerujem da za desetak dana počinje izrada namještaja. Sve ovisi o proizvođaču i koliko će mu trebati za dopremu, ali vjerujemo da mu neće trebati više od mjesec i pol do dva da za postavljanje opreme, a paralelno ćemo javnim natječajima zaposliti ravnatelja ili ravnateljicu te zaposliti osoblje koje, sukladno standardima, ova ustanova mora ispuniti. Vjerujem da ćemo do Božića sve riješiti i u tim okvirima raspisati natječaj za primanje korisnika Doma umirovljenika u Gružu- rekao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković nakon što je sa suradnicima obišao skoro potpuno dovršeni objekt Doma umirovljenika u Gružu.

image
Bozo Radic/cropix/Bozo Radic/cropix

Dom je hotelskog tipa i u konačnici će imati više od 1.300 metara četvornih bruto površine. Od postojeće građevine zadržano je 690 četvornih metara, dok su dio garaže i krovišta srušeni kako bi se nadogradilo oko 620 dodatnih četvornih metara. Tom je prenamjenom dobiven korisni prostor podijeljen na suteren, prizemlje, prvi i drugi kat te potkrovlje, a sve uz racionalizaciju troškova i optimalnu kvalitetu smještaja. U suterenu će biti pogon s praonicom, spremište, prostor za osoblje te čajna kuhinja, dok je prostor uprave u novoizgrađenom sjeverozapadnom dijelu. Objekt ima dizalo, sve sobe direktan pristup kupaonicama, a gotovo trećina njih imaju i lođe. Za dodatnu udobnost korisnika, predviđen je i prostrani dnevni boravak s kafićem te velika terasa.

image
Bozo Radic/cropix/Bozo Radic/cropix

Nakon obilaska gradonačelnik je rekao kako još traju pregovori s potencijalnim donatorom, o ishodu kojih će izvijestiti javnost:

-Od prvog se dana zna da ovaj dom neće biti dio sustava mreže domova kao što nije ni dom na Grudi. Jer, da bi ustanova postala dio mreže nužni su određeni standardi pa će sve što je potrebno imati dom umirovljenika ispod Opće bolnice i važno je istaknuti: iako prethodnih razdoblja takvi projekti nisu bili financirani od EU, posebnim programom kroz NPO bit će moguće financirati izgradnju domova umirovljenika i doma za starije osobe te će taj projekt Grad Dubrovnik prijaviti uz podršku naše županije. Prethodno smo odradili i sastanak s resornim ministrom koji nas je izvijestio o terminu natječaja te potrebnim uvjetima. Nadamo se da će se iz tog programa postići maksimalno financiranje, a bili bi sretni kad bi to bilo 80 posto sredstava. Ako bude tako, sve će biti financijski lakše rješivo, a ako ne bude, morat ćemo naći načina kako izgraditi taj dom. No, mi ćemo ga svakako izgraditi, a vidite i na ovom domu koliko se najavljivao i planirao da bi došli u postojeće stanje. Inače, osoblje će se zaposliti putem natječaja kao i svako zapošljavanje jer je ovo je ustanova koju je već registriralo resorno ministarstvo. Cijena smještaja okvirno će biti oko 7.000 kuna, a kao što općina daje popust mještanima Konavala i mi ćemo u okviru financijskih mogućnosti i kad dođe vrijeme za to, uz posebne financijske uvjete - rekao je gradonačelnik i dodao:

image
Bozo Radic/cropix/Bozo Radic/cropix

- I dom na Grudi, koji jednako nije u mreži domova, apsolutno je popunjen i nema razloga da ovaj ne bude. Ako govorimo o nekoj drugoj cijeni tad govorimo o onima koji su već u mreži domova, a takva su samo dva na gradskom području gdje ima i privatnih domova koji su jednako dobro popunjeni u gradu i županiji. Grad će s brojnim subvencijama stati iza svojih umirovljenika, kako na mirovine tako i na besplatni autobusni prijevoz i bit ćemo partneri umirovljenika, kao što smo i dosad bili rekao je na kraju gradonačelnik Franković.

 

 

 

 

 

29. travanj 2024 08:24