StoryEditorOCM
DubrovnikISPOD MINČETE |

GRAD FRANJEVCIMA DOPUSTIO PODIZANJE DIZALICE NA PAŠČARI, TAKSISTI SE NE BUNE Nakon skoro četiri desetljeća, kuća u vrtu Male braće dobit će novo ruho

Piše Kristina Filičić
21. siječnja 2021. - 15:52

U sklopu Franjevačkog samostana Male braće unutar stare gradske jezgre, točnije u fratarskom vrtu ispod Minčete, počela je obnova u požaru uništene kuće koja je 1925. godine izgrađena za potrebe proizvodnje voštanih svijeća.

- Kuća je, osim zidova, skoro potpuno nestala u požaru u noći 27. travnja 1983. Od tada, zgrada bez krova stoji već skoro četiri desetljeća, a nestabilnim dijelovima prijeti i ljudima koji se oko nje kreću, pa i djeci koja traže loptu kada im ona s igrališta ispod Minčete dospije u vrt – kaže fra Stipe Nosić, vikar Franjevačkog samostana Male Braće.

image
Božo Radić/Cropix

Budući da je u požaru uništeni objekt u prostoru pod UNESCO-vom zaštitom i ne može se rušiti, iako, dodaje fra Stipe, začudo nije bio ni upisan u katastar, Kapitul Franjevačke provincije sv. Jeronima kojoj pripada samostan Male braće, zaključio je na zasjedanju u travnju 2019. da se kuća obnovi i dio iskoristi u humanitarne svrhe.

- Gradnja u ovom, teško dostupnom dijelu, izuzetno je komplicirana i skupa, a bez dizalice bio bi 'robovski posao' radnicima koji bi na leđima sve morali nositi. Primjerice, kod izgradnje objekta prije gotovo sto godina, a sama gradnja je trajala dvije godine, korišten je privremeni prolaz u istočnom zidu samostanskog vrta, koji je još i danas vidljiv s vanjske strane zida – pojašnjava fra Stipe.

Zbog nepristupačnosti prostora za građevinske strojeve i radnike, jer objekt je u neposrednoj blizini zidina ispod igrališta na Pelinama, a može mu se pristupiti kroz klaustar samostana, dubrovački franjevci su zatražili od Grada dozvolu za postavljanje potrebne građevinske mehanizacije na parkiralištu Mala Minčeta, takozvanoj Paščari.

image
Fra Stipe Nosić
CROPIX

- Gradonačelnik Mato Franković, nakon najave o rekonstrukciji građevine, dao je 21. kolovoza 2019. usmenu suglasnost za korištenje gradske površine za postavljanje dizalice, kad za to ostvarimo uvjete. Malo vijeće Društva prijatelja dubrovačke starine dalo je na osnovu toga 20. studenog 2019. pismenu suglasnost za moguće dovoženje i odvoženje materijala preko gradskih zidina. Konzervatorski odjel u Dubrovniku dao je 14. listopada 2019. posebne uvjete po kojima se zgrada može rekonstruirati. Slijedila je izrada projekta i dobivanje svih potrebnih suglasnosti od nadležnih institucija, pa smo građevinsku dozvolu dobili 11. prosinca 2020. – opisuje fra Nosić tijek radnji do konačnog početka radova na obnovi građevine koju financira Franjevački samostan Male braće.

Kako su izvijestili iz gradske uprave, samostanu Male braće je odobrena uporaba deset rezerviranih parkirališnih mjesta na izvan uličnom parkiralištu Mala Minčeta (Paščara) za potrebe radova na obnovi oštećenog objekta u njihovom vlasništvu.

image
Božo Radić/Cropix

- Budući da je Franjevački samostan Male braće institucija od značaja za Grad Dubrovnik, pa prema tome i ovi radovi, odlučeno je o njihovom zahtjevu koji su uputili 12. siječnja, udovoljiti. Zakup je ugovoren na šest mjeseci bez plaćanja naknade za rezervaciju parkirališnih mjesta – kažu iz Grada Dubrovnika.

Podsjetimo, parkiralište Paščara poznatije kao dubrovačko autotaksi stajalište, u fokus je javnosti nakon što je Grad Dubrovnik parking mjesta na Paščari u svibnju 2019. dalo na korištenje isključivo Sindikatu turizma i usluga Hrvatske – Sindikalnoj podružnici autotaksi prijevoznika Dubrovnik. Nekolicina taksista tužila je Grad, a slučaj Paščara najprije je Visoki upravni sud ocijenio diskriminacijom ostalih taksista koji nisu članovi sindikata te je potom i presudom Općinskog suda u Dubrovniku u prosincu lani to isto potvrđeno.

- Grad Dubrovnik je, i pored poteškoća povezanim s taksi prometom i tužbom taksista, ipak uspio odobriti korištenje prostora 'Paščare' na šest mjeseci bez naknade, shvativši da je riječ o poslu od šireg društvenog interesa. Za takav razvoj situacije zahvalni smo odvjetniku tužitelja i taksistima tužiteljima koji su također svjesni da je ovaj posao u interesu grada, pa su dali pismenu suglasnost da se franjevačkom samostanu odobri korištenje parkirališta za obnovu kuće u vrtu – kaže fra Stipe Nosić.

image
CROPIX

Pravni zastupnik taksista koji su tužili Grad u slučaju Paščara, odvjetnik Bojan Lujak, mišljenja je kako je 'Grad pogrešno smatrao da ih privremena mjera koju smo nakon dosta muke dobili na sudu, priječi u davanju Maloj braći na korištenje tu površinu'.

- Privremena mjera uređuje odnos na način da se dok viši sud ne odluči o žalbi, a spis još uopće nije pošao na viši sud, Gradu Dubrovniku zabranjuje daljnja diskriminacija taksista. Zvao me fra Stipe Nosić i rekao sam kako mislim da to nije nešto što bi trebalo sprječavati Grad u davanju dozvole. Ipak, zamolio sam moje stranke taksiste, njih osam i potpisali su izjavu te dali suglasnost za davanje dozvole i da se mi odričemo bilo kakvog prava preispitivanja te odluke Grada – pojasnio je Lujak.

Franjevački samostan ugovorio je posao sa splitskom firmom 'Spegra d.o.o.', koja je 19. siječnja 2021. započela s postavljanjem dizalice.

image
Božo Radić/Cropix

- U slučaju da se za zahvat nije mogla koristiti dizalica, ruševina bi sigurno tu ostala još više desetljeća. Sliku o toj vizuri Dubrovnika nosilo bi kao i dosad godišnje oko milijun turista koliko ih u normalnim okolnostima prođe zidinama pored ruševine. Mnogi od njih uvjerenja su da je riječ o posljedici ratnog razaranja. Samostan je međutim bio u domovinskom obrambenom ratu pogođen s čak 51 granatom. Država Hrvatska uložila je poslije rata velika novčana sredstva za obnovu samostana uzevši kredit kod Europske banke za razvoj. Obnavljajući ovu kuću, samostan Male braće na neki način vraća i dug državi. PDV-om, koji će samostan za vrijeme obnove uplatiti, omogućit će državi da na prostoru pogođenom katastrofalnim potresom napravi barem dvije do tri obiteljske kuće – zaključuje vikar franjevačkog samostana fra Stipe Nosić.

Povrtlarske kulture

Treba nadodati kako će obnova požarom uništenog objekta u samostanskom vrtu pridonijeti i izgledu samog vrta kojeg franjevci brižno održavaju uzgajajući povrtlarske kulture. Nekad, u tom se vrtu uzgajalo bilje za lijekove jer poznato je da u sklopu franjevačkog samostana i danas djeluje ljekarna, osnovana kad i samostan 1317. godine, jedna od najstarijih u Europi.

image
Božo Radić/Cropix
18. travanj 2024 20:06