StoryEditorOCM
DubrovnikNigdje mjesta, nigdje kazne

Garaža i ulice na Pločama pune stranih tablica, oni s PPK karticom kruže u potrazi za parkingom. Za stranim vjetrobranima nismo ugledali nijednu kaznu...

Piše L. V.
6. lipnja 2024. - 21:25
Garaža preko puta hotela Argentina, iako namijenjena građanima s PPK karticama, prepuna je automobila stranih registracijskih oznakaDv/

Od studenoga prošle godine počeli su radovi na izgradnji i rekonstrukciji hotela Argentina. Zbog toga je uveden poseban režim prometa, sužena je prometnica u Ulici Frana Supila, a parkirna mjesta koja su koristili građani s PPK karticama su ograđena. Zbog toga je Grad s investitorom, Jadranskim luksuznim hotelima, dogovorio kako će se građanima s PPK karticama osigurati parking u garaži preko puta hotela. No ta je garaža, kako su nam poslali čitatelji i stanari te ulice, prepuna automobila od kojih su mnogi stranih registracijskih oznaka za koje znamo da ne mogu biti korisnici PPK kartice. I ni na jednom vjetrobranskom staklu nisu zatekli kaznu. S dolaskom ljetne sezone taj se problem pojačao, što je vidljivo iz fotografija. Radovi sad već poprilično traju i trajat će, a tom ulicom, kako to obično bude kad su u pitanju dugotrajni radovi, vlada prometni nered.

image

Parkirani automobili stranih registracija u garaži preko puta hotela Argentina namijenjenoj isključivo građanima s PPK karticom

čitatelj/

Građani su se obratili i Sanitatu kako bi pokušali riješiti ovaj problem, pišu nam stanari ulice.

"U Sanitatu tvrde da to nije u njihovoj ingerenciji, što je besmisleno jer su oni ti koji naplaćuju parking na mjestima koja su za vrijeme gradnje hotela “premještena” u garažu. Tako da ta vozila ne samo da zauzimaju mjesta nego i ne plaćaju ništa. Stanari Ulice Frana Supila i tako su u velikom problemu s nedostatkom parking mjesta i taxi vozilima koji okupiraju svaki slobodni centimetar tako da se nismo u mogućnosti niti zaustaviti na 5 min da bismo iznijeli spenzu iz auta ili bilo što slično."

image

Parkirani automobili stranih registracija u garaži preko puta hotela Argentina namijenjenoj isključivo građanima s PPK karticom

čitatelj/

U obavijesti Grada tada je pisalo: "Budući da se privremenom regulacijom prometa ukidaju određena parkirna mjesta na uličnom parkiralištu, njih 18, investitor će ta parkirna mjesta nadomjestiti u vlastitoj garaži u neposrednoj blizini. Parkirnim mjestima će upravljati tvrtka Sanitat Dubrovnik d.o.o. te će građani na njima moći parkirati po istim uvjetima." Grad smo pitali i danas zašto Sanitat onda ne rješava ovaj za stanare gorući problem. Kad dobijemo odgovore, objavit ćemo ih.

image

Parkirani automobili stranih registracija u garaži preko puta hotela Argentina namijenjenoj isključivo građanima s PPK karticom

čitatelj/

Što bi rekli u tv prodaji - ali to nije sve. Svjesni da takvi radovi traju, stanari su strpljivi, no požalili su se i kako se ponekad od kamiona i strojeva koji izlaze s gradilišta zna pijesak i cement prenijeti na prometnicu, te da su Ploče "konstantno zagušene autobusima i taxi vozilima koji iskrcavaju putnike nasred ulice i tako se stvaraju kolone. I sve u ulici koja ima hotele najviše kategorije i koja je, na neki način, lice grada zbog naljepšeg pogleda na Grad." - pišu nam stanari i dodaju kako ih je i Čistoća ima bit‘ zaboravila.

image

Stanari tvrde da ih ‘Čistoća‘ zaobilazi

čitatelj/

Iz Jadranskih luksuznih hotela odgovaraju kad je planiran završetak radova i vraćanje ulice i prometa u prvobitno stanje te ostanju na prometnici.

- Svjesni smo da radovi na gradilištu mogu utjecati na svakodnevne aktivnosti naših sugrađana te stoga iskreno cijenimo njihovo strpljenje i razumijevanje. Povratne informacije koje dobivamo od lokalne zajednice iznimno su nam važne. Što se tiče planiranog završetka radova, možemo vam potvrditi da je on predviđen u sezoni 2025. godine, a sve potrebne mjere kako bi se osigurao napredak radova uz minimalne smetnje za naše sugrađane, naš su prioritet. 

U vezi sa zabrinutošću građana o dijelovima pijeska i zemlje koji nehotice završavaju na prometnici, želimo Vas obavijestiti da smo promptno reagirali odmah po zaprimanju upozorenja građana. Kontaktirali smo izvođače radova te ih zamolili da posebnu pozornost posvete održavanju čiste prometnice kako bismo doprinijeli sigurnosti svih sudionika u prometu i smanjili moguće neugodnosti za stanovnike. Zahvaljujemo našim sugrađanima na podršci i strpljenju te ćemo se truditi izbjeći slične situacije u budućnosti." - piše Nikoleta Kušelj iz Jadranskih luksuznih hotela.

image

Parkirna mjesta planiraju se iscrtati i u Ulici Bruna Bušića na Pločama, no svejedno se ne poštuje znak ‘Residents only‘

čitatelj/

Probleme s parkingom imaju i stanari obližnje ulice iznad Frana Supila, Ulice Bruna Bušića. Na gornjem je putu, na kojem je planirano iscrtavanje parkirnih mjesta za parkiranje s PPK karticama, totalna je džungla automobila stranih tablica, iako je već na skretanju jasno označen crveni znak ‘Residents only‘, samo za stanare i vlasnike PPK kartica. Prije nego se uvede ograničenje prometa oko Grada priliku očigledno koriste svi. Slično je sa stranim tablicama i na također ‘Residents only‘ parkingu Gradac. Iako ga obilaze djelatnici Sanitata, a tu su i kamere gradskog Komunalnog redarstva, ostaje nejasno kako netko stranih tablica tu redovno parkira i po više dana i očito znajući da neće dobiti kaznu ili odnošenje auta s parkinga, pa čak i lijepo prekriju automobile zaštitnim navlakama kako im ne bi izgorio lak na autu. U međuvremenu, ‘residents‘ se satima vrte tražeći parking. Slične se situacije mogu vidjeti i na parkingu Tenis-Tabor, u Zagrebačkoj i niz vatrogasce.

Iz Grada Dubrovnika odgovorili su na naš upit:

"Kao što je objavljeno, zbog radova je u tijeku privremena regulacija prometa u Ul. Frana Supila kojom je u ovoj ulici ukinut dio parkirališnih mjesta. Iz tog razloga, za vrijeme trajanja radova, Jadranski luksuzni hoteli su garažu ustupili Gradu Dubrovniku za potrebe građana koji mogu svoja vozila parkirati po istim uvjetima. Nažalost, pojedinci ovaj dogovor iskorištavaju i svoje goste s automobilima stranih registracija upućuju da parkiraju u garažu.

Prometno redarstvo svakodnevno vrši kontrole i po dojavama izlaze na teren, ali na žalost u većini slučajeva je vozač napusti mjesto događaja čim primijeti redare. Upravo je ovo jedan od primjera problematike zbog koje je Grad Dubrovnik uspostavio zonu posebnog prometnog režima te ubuduće strane registracije neće imati pristup području, osim ako imaju rezervirano parkirališno mjesto uz smještaj ili unaprijed plaćen parking na jednom od gradskih parkirališta. Time će se trajno riješiti problem prevelikog prometnog opterećenja koje dovodi do pada kvalitete života lokalnog stanovništva.

Što se tiče čistoće ulice ista se mora održavati i Čistoća vrši navedeno. Ako se primijeti da je navedena nečistoća uzrokovana prometovanjem vozila sa gradilišta, takav prekršaj sankcioniraju komunalni redari", odgovor je Grada.

13. lipanj 2024 13:37