StoryEditorOCM
DubrovnikSASTANAK

Franković o dubrovačkom iskustvu u stambenoj politici za izradu Državne stambene strategije

Piše dv
8. travnja 2024. - 16:22

 

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković održao je danas, putem Zooma, sastanak s predstavnicima tvrtke PWC za poslovna savjetovanja na temu stambene politike. Oni s Razvojnom bankom Vijeća Europe (CEB) rade na pokretanju "Tehničke pomoći za izradu Državne stambene strategije i investicijskog plana Republike Hrvatske".

 

Ova sveobuhvatna inicijativa nastoji mapirati trenutačne izazove hrvatskog stambenog tržišta i ocrtati strateški okvir za razvoj nacionalnog stambenog modela, a gradonačelnik Franković upoznao ih je sa situacijom na dubrovačkom tržištu te predstavio mjere stambene politike Grada.

 

Istaknuo je kako je Grad Dubrovnik prvi u Hrvatskoj osmislio i provodi vlastiti model stambenog zbrinjavanja mladih sugrađana, poput stanogradnje i davanja u dugoročni najam tih stanova, modela po kojem se s iznosom od 30.000 eura sufinancira kupnja ili izgradnja stana, kupnja stanova u povijesnoj jezgri i davanje u dugoročni najam obiteljima s više djece. Kazao je i kako je na državnoj razini potrebno mijenjati zakone kako bi se onemogućilo kratkoročno iznajmljivanje u turističke svrhe stanova u stambenim zgradama, kao i izmjene poreznog sustava koji bi stimulirali dugoročno iznajmljivanje za stanovanje.

 

Predstavnici PricewaterhouseCoopersa (PWC) Joszef Hegedus, glavni stručnjak za stambenu politiku i    Joachim Duebel, glavni stručnjak za stambeno financiranje zahvalili su dubrovačkom gradonačelniku  na značajnom doprinosu raspravi i podijeljenim iskustvima, s obzirom da su aktivnosti na lokalnoj razini izuzetno važne za nastavak inicijative.

30. travanj 2024 15:50