StoryEditorOCM
DubrovnikCovid-19 prazni proračune

Franković će za svoje zaposlenike platiti 300 tisuća kuna, Lasić je svoje cijepio, a stasiti vatrogasci su što cijepljeni, što preboljeni

Piše Ahmet Kalajdžić
29. studenog 2021. - 07:39

Desetak dana prošlo je od obaveze predočenja covid potvrda ili redovitog testiranja za službenike i djelatnike javnih ustanova i državnih institucija, a u dubrovačkoj gradskoj upravi cijepljeno je 68 posto djelatnika. Dio je prebolio a dio se zbog medicinskih razloga ne smije cijepiti, dok se oko 14 posto djelatnika mora redovito testirati. Gradonačelnik Mato Franković je procjenjuje da će iz proračuna izdvojiti oko 300 tisuća kuna. Župan dubrovačko- neretvanski Nikola Dobroslavić je ustvrdio kako u županiji od 210 zaposlenih njih 70 posto posjeduje digitalnu potvrdu te da je još 10 posto zaposlenika primilo prvu dozu, što znači da će i njihove potvrde uskoro biti valjane. Za testiranje 42 djelatnika izdvojit će oko 47 tisuća kuna.

Znaju više od cijepljenih?

-Općina Konavle nema problema s testiranjima jer imamo samo dvoje necijepljenih zaposlenika: jedna se osoba ne želi cijepiti, a druga ima određene zdravstvene probleme pa se ne može cijepiti. U općinskim trgovačkim društvima je nešto više necijepljenih, ali se uredno testriraju, a mi uredno plaćamo. Prošlog smo vikenda u Sportskoj dvorani na Grudi organizirali već treću uspješnu akciju cijepljenja, tijekom koje je cijepljeno više od četiri stotine građana. Imamo naznake i četvrte akcije jer postoje zainteresirani, a zdravstveno osoblje itekako pomaže - ističe načelnik Božo Lasić koji naglašava da necijepljenih djelatnika ipak ima u vrtićima te među pripadnicima Javne vatrogasne postrojbe Konavle:

-Oni, vjerojatno, znaju nešto više od nas cijepljenih!? Prema podacima s kojima raspolažem, mogu reći da su u Domu za starije osobe na Grudi svi cijepljeni, uključujući štićenike i zaposleno osoblje. Trošak testiranja će Općinu Konavle do kraja godine doći 40- 50 tisuća kuna - procjenjuje.

Necijepljenih ima i u općini Župa dubrovačke gdje načelnik Silvio Nardelli ističe kako općina, zajedno s Komunalnim poduzećem, Grobljem Dubac, Dječjim vrtićem te Turističkom zajednicom i DVD Župa ima 144 zaposlenika:- Međutim, prvog dana testiranja se pokazalo kako imamo samo 24 zaposlenika koja nisu cijepljena ili nisu prebolila koronu, te trebaju testiranje. U međuvremenu je broj necijepljenih pao samo na 14, ali zbog blizine Dubrovnika naša Općina ne organizira posebne akcije cijepljenja- kaže Nardelli, dok njegov kolega s poluotoka Pelješca, načelnik Općine Ston Vedran Antunica kaže:

-Općina Ston ima samo devet zaposlenika i svi su cijepljeni osim jednog koji je prebolio COVID. Istina, trenutačno je pozitivan jedan od zaposlenika unatoč tome što je cijepljen, ali vjerujemo da će sve proteći kako treba. Vatrogascima ne treba testiranje, ali valja reći da ćemo troškove testiranja, ali minimalne ipak imati u općinskom vrtiću. Kraće vrijeme smo imali problem s nabavkom testova, ali je i to riješeno- rekao nam je Antunica.

Uvijek ima onih koji ne žele

Situacija je prilično povoljna u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Dubrovački vatrogasci koja zajedno s Vatrogasnom zajednicom ima skoro 90 zaposlenih, ali se više od 80 ljudi može reći da su preboljeli tu bolest ili su cijepljeni s obje doze. Zapovjednik JVP Stjepko Krilanović ističe da su u obvezi redovitog testiranja tek 7- 8 ljudi:

-Kako imamo smjene po sustavu 12- 24- 12- 48, kolege se cijepe prije dnevne smjene. Zasad svi zaposleni u JVP bez problema poštuju testiranje, a mi plaćamo testove. Ipak, moram reći kako smo zbog situacije oko covida, s izuzetkom samih zaposlenika, u prostore postrojbe ulazak zabranili svim ostalim osobama. No, za slučaj nužnih sastanaka ili izvanrednih situacija predvidjeli smo i iznimke, ali tada provjere obavlja zapovjednik smjene. Mislim da nam troškovi testiranja neće biti veliki. Ne znam koliko će točno biti taj iznos, ali smo svima sugerirali "jeftinije punktove", dok dostavljene R1- račune plaćamo svakih 15 dana. Moram reći i to da se skoro svakim danom netko novi procijepi, a svi testovi zasad prolaze bez problema. Ali, uvijek postoji 5- 10 posto onih koji se ne žele cijepiti, iako mislim da dosta ovisi i o ljudskom odnosu nadređenih prema kolegama - misli Krilanović.

19. travanj 2024 16:09