StoryEditorOCM
DubrovnikNA JUGU HRVATSKE JOŠ UVIJEK NEMA GRIPE, ALI

EPIDEMIOLOZI Vrhunac gripe bit će koncem siječnja

Piše DV
3. siječnja 2020. - 19:17
Zaključno s prošlom nedjeljom, 29. prosinca 2019. godine, na području Hrvatrske je bilo službeno registrirano ukupno 878 oboljelih od gripe, od kojih je 250 prijavljeno tijekom posljednjeg tjedna prošle godine. Iako su prijave pristigle iz različitih dijelova Hrvatske, većina prijava o oboljelima pristigla je iz kontinentalnog, konkretnije: središnjeg dijela Hrvatske.

S obzirom na veličinu stanovništva, najveće stope oboljelih do sada su zabilježene na području Grada Zagreba, te Šibensko- kninske i Krapinsko- zagorske županije. Inače, ako se podsjetimo na početak prošle godine, tada je trećina svih oboljelih od gripe bila upravo na području naše, Dubrovačko- neretvanske županije: od oko 900 zaraženih 5. siječnja 2019. godine na području naše županije bilo je čak 383 oboljelih. Međutim, raduje da ove godine, naprotiv, oboljelih u našoj županiji još uvijek nema!

Epidemiolozi ističu da se kulminacija broja oboljelih može očekivati koncem siječnja te početkom veljače. Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti (ECDC), porast broja oboljelih od gripe bilježi se i na širem području Europe. U većini laboratorijski potvrđenih slučajeva gripe potvrđen je virus gripe A, i to oba podtipa (A/H1N1 i A/H3N2), s time da pojedine države bilježe značajnu cirkulaciju virusa gripe B.
16. travanj 2024 21:12