StoryEditorOCM
DubrovnikNJEMAČKA CRVENA LISTA|

Dubrovniku to znači izostanak "first bookinga" za narednu sezonu!

Piše Ahmet Kalajdžić
11. rujna 2020. - 09:20
Nakon što je u kolovozu, na tzv. crvenu listu, stavila tri hrvatske županije; Splitsko- dalmatinsku, Šibensko- kninsku i Zadarsku, vlasti Savezne Republike Njemačke su na tu listu stavile i Dubrovačko- neretvansku županiju. Odlučujuće je bilo pravilo "više od 50 zaraženih na 100.000 stanovnika u tjedan dana", kojeg Nijemci još od lipnja primjenjuju i na svoje pokrajine, ne obazirući se previše na činjenicu kako odluka otežava poslovne odnose, posjete obiteljima i turistička putovanja. Svrha odluka je jasna: gdje god se nalazi veći broj njemačkih turista, njemačka vlada ovim odlukama preventivno želi djelovati na zaštitu svojih građana.
 

Sami o sebi ovisimo


Istodobno, turističke djelatnike na krajnjem jugu Hrvatske ne tješi činjenica kako proglašenje županije za rizično područje ne znači apsolutnu zabranu, nego da se turisti koji se vraćaju s odmora najugu Hrvatske moraju testirati na koronavirus te u samoizolaciji ostati sve dok ne dobiju negativan rezultat testa. Također, dubrovačke turističke radnike ne tješi ni činjenica da su se novom odlukom u istom "paketu" našli Prag, Saint- Etienne, Lyon, Toulouse, Ženeva i Korzika koje njemački turisti za destinacije odmora biraju i češče nego Dubrovnik.

image
Stanko Ljubić
Arhiva Dubrovačkog vjesnika


Direktor agencije "Globtour" Stanko Ljubić koji izvrsno poznaje njemačko tržište o odluci kaže:- Pravo Njemačke je da sama donosi svoja pravila i po njima postupa. Nakon porasta broja zaraženih, mogli smo očekivati da ćemo se se zbog mogućeg rizika i posljedica brzo naći na "crvenoj listi". Ipak, posljedice su mnogo ozbiljnije jer izostanak "first bookinga" s popustima uobičajenim za ovo doba godine za narednu sezonu, zapravo, znači obustavu za kongrese, grupe, izletničke ture. Sve je stalo, a ne zna se ni red letenja koji bi se koncem ove morao već znati za iduću sezonu jer je to i putokaz za rezervacije, programe...

Naša županija nema mnogo njemačkih turista, a nakon stavljanja Splitske i Šibenske županije na crvenu listu, Nijemci su pošli doma a ne nama na jug kad smo bili otvoreni za turiste. To je značilo i lančani otkaz ne samo smještaja nego i izleta i svega što ide uz to. Naime, grupe s tjednim aranžmanom po pravilu imaju pet izleta, a u normalnim okolnostima do Božića već 25 posto njemačkih gostiju bukira smještaj. Ovaj put, od toga ništa. Ali, ne moramo strahovati od drugih jer ovisimo od samih sebe, a Njemci će se i dalje dosljedno držati svojih propisa.

image
Ana Hrnić
Tonči Plazibat/CROPIX


Direktorica Turističke zajednice grada Dubrovnika Ana Hrnić ističe da unatoč tome što je Vlade Njemačke uvrstila našu županiju na listu rizičnih zona, vjeruje da će Njemci i dalje dolaziti:- Naime, do kraja rujna njemački turisti imaju mogućnost 48 sati prije povratka u Njemačku napraviti test na COVID-19 te ako je negativan, nemaju obvezu samoizolacije. Hoće li i kako to odraziti na poslovanje turističkog gospodarstva nezahvalno je prognozirati zbog neizvjesnostu ukupne situacije povezane s koronavirusom, s čime se suočava cijeli svijet. Prema dostupnim podatcima sustava za prijavu i odjavu turista e-Visitor od početka godine do 8. rujna turisti iz Njemačke na našem su području bili na trećem mjestu po broju dolazaka i ostvarili 33 posto prošlogodišnjeg prometa te 38 posto noćenja. Inače, ovisno o planu i programu sve će hotelske grupacije posebno odlučiti o otvorenosti u posezoni, na što će utjecati i ostvarenje u sezoni 2020. ali prvenstveno epidemiološka situacija. Kako Nijemci listu rizičnih zona konstantno revidiraju, nadamo se kako će se u našoj županiji uskoro popraviti epidemiološka situacija kako bismo mogli biti skinuti s iste- naglašava Ana Hrnić.
 

Dio hotela se zatvara


Ayhan Basci kao direktor Rixos Premium Dubrovnik hotela za kojeg ističe da je taj hotel najveća turistička investicija na dubrovačkom području tijekom 2020. godine, naglašava da su ostvarili zadovoljavajuće rezultate u dosad najkraćoj turističkoj sezoni:- Unatoč zahtjevnim uvjetima uslijed pandemije COVID-19, brojke su veće od prvotno očekivanih. Posebno smo ponosni što smo unatoč tome uspjeli završiti planiranu obnovu hotela i tržištu ponuditi potpuno novi luksuzni hotelski proizvod- naglašava Basci i dodaje da su se restrikcije oko putovanja u Hrvatsku, uvedene od strane Njemačke i drugih europskih emitivnih tržišta negativno odrazile rezervacije u posezoni.

Stoga smo aktivnosti usmjerili na tržište Ukrajine i Izraela, odakle dolazi najveći broj gostiju koji trenutačno borave u našem hotelu. Uz poštivanje visokih higijenskih standarda i preporuka Stožera Civilne zaštite RH kojima osiguravamo visoku razinu sigurnosti boravka za naše goste i djelatnike, Rixos Premium Dubrovnik ostaje otvoren do daljnjega. Stoga ćemo dodatno ulagati u interne edukacije osoblja, s ciljem dodatnog unaprjeđenja hotelskog proizvoda uz snažne promotivne aktivnosti na europskom, ali i domaćem tržištu, kako bismo spremno dočekali turističku sezonu 2021. godine.

image
Hotel Bellevue


Iz grupacije Jadranskih luksuznih hotela kažu da stavljanje naše regije na ‘crvenu listu’, bez obizira o kojoj je državi tiječ, svakako ne pridonosi dobrobiti poslovanja. Kao i u ranije, treba vidjeti kako će se ta odluka odraziti na dinamiku letova, a o čemu će, kao što smo već više puta naglašavali, najviše ovisiti preostali dio sezone. Usporedbe po tržištima, obzirom na specifičnosti 2020., nisu relevantne da bi se na temelju istih donijeli kvalitetni zaključci, a procjenu za nastavak ili iduću sezonu je, zaista, nezahvalno iznositi. Jadranski luksuzni hoteli odluku o dinamici otvaranja i zatvaranja hotela donose u skladu s najavama dolazaka i broju avio- linija prema našoj destinaciji. Neovisno o novim mjerama vezanim uz njemačko tržište, hotel Bellevue je zatvoren 7. rujna, dok se hotel Odisej na Mljetu zatvara 14., a cavtatska Croatia 20. rujna. Hoteli Excelsior i Dubrovnik Palace do daljnjeg ostaju otvoreni, a njihovo eventualno zatvaranje ovisit će o daljnjem razvoju situacije- rekla nam je direktorica Sektora odnosa s javnošću grupacije JLH Zrinka Marinović.
29. travanj 2024 14:39