StoryEditorOCM
DubrovnikBLAGDANSKO KIĆENJE|

Dubrovnik se priprema za blagdane: Sve je isto k‘o i lani, osim novog ‘meda‘! Evo koliko nas sve to košta

Piše Gabrijela Bijelić
13. studenog 2021. - 19:59

Blagdansko ukrašavanje grada traje u kontinuitetu još od 3. studenog, a u proračunu Grada Dubrovnika predviđeno je 360 tisuća kuna za ukrašavanje područja povijesne jezgre, te još 385 tisuća kuna za urešavanje područja izvan stare gradske jezgre, što je na razini izdvajanja prošlogodišnje pandemijske godine.

image
Blagdansko kićenje iziskuje i visinske radove
Tonći Plazibat/Cropix

Dohodu jelke

Uređenjem grada uoči adventa koordinira Upravni odjel za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu, a u postavljanju blagdanske rasvjete, svijetlećih elemenata i dekoracija na ulicama, trgovima i uz prometnice sudjeluje tvrtka Vrtlar d.o.o.. Hodogram aktivnosti i cijena ukrašavanja slijedi plan iz pandemijske 2020. godine na cijelom administrativnom području Grada Dubrovnika, odnosno na području svih gradskih kotara i mjesnih odbora, ističu iz gradske uprave.

- Od novih ukrasnih elemenata nabavljen je jedan veliki svijetleći „medo“ jer je prethodni element dotrajao. Ostali blagdanski elementi su isti kao i prethodnih godina. Što se tiče jelki koje su u nadležnosti Vrtlara, one stižu krajem ovog tjedna, a planirano je njihovo postavljanje krajem idućeg tjedna – izvijestili su u četvrtak iz dubrovačke gradske uprave.

image
Svjetleći medvjedi podložni su oštećenjima, bit će promjena
Grad Dubrovnik

Otkrivaju i da je Vrtlar na kićenje grada u cijelom obuhvatu administrativnog područja potrošiti 200 tisuća kuna s uključenim PDV-om. Od tog iznosa na kićenje Straduna i područja povijesne jezgre otpada 92 tisuće kuna s PDV-om. Usporedbe radi, lani je na kićenje ukupno uloženo 140 tisuća kuna, što znači da će se ove godine uložiti 60 tisuća kuna više.

Svatko ima svoju zadaću

Iz Upravnog odjela za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu kažu kako je broj blagdanskih elemenata u ukrašavanju izvan povijesne jezgre je 890 komada, a broj blagdanskih elemenata u povijesnoj jezgri je 352 komada.

Na popravke blagdanskih elemenata potrošeno je 25 tisuća kuna.

image
Stradun iz dana u dan ima sve više božićnih obilježja
Tonći Plazibat/Cropix

Kao i dosadašnjih blagdanskih sezona, tvrtka ELEKTRO-TEAM d.o.o. provodi ukrašavanje izvan povijesne gradske jezgre, u što spadaju grad, otoci i prigradska naselja, a obrt Lukša Malohodžić brine o ukrašavanju povijesne jezgre.

Za podsjetiti je kako su različiti gradski upravni odjeli i ustanove u predbožićno doba zadužene za različite stavke programa DZF-a pa tako UO za turizam, gospodarstvo i more nosi 490 tisuća kuna, dok javna ustanova Dubrovačke ljetne igre planira iznos od 370 tisuća kuna, a Kinematografi Dubrovnik 30 tisuća kuna. Već spomenuti UO za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu zadužen je za blagdansku rasvjetu, rasvjetne elemente i dekoracije.

17. lipanj 2024 13:20