StoryEditorOCM
DubrovnikZOVU LI VAS IZ TEKSASA ILI BUGARSKE?

Dubrovčani sve češće na meti nepoznatih pozivatelja iz inozemstva: stručnjak za telekomunikacije savjetuje kako reagirati u tim situacijama i što ne treba raditi

Piše B.L.
16. prosinca 2022. - 09:08

Javila nam se sugrađanka koja se žali kako je u zadnje vrijeme zovu nepoznati brojevi iz inozemstva, a često ti pozivi dolaze iz Bugarske. Može se čuti kako su Dubrovčani sve češća meta nepoznatih pozivatelja iz dalekih krajeva, tako nam jedna druga sugrađanka otkriva kako zna primiti pozive iz Teksasa iako tamo nema rodbinu, prijatelje ili poznanike. Kako reagirati u trenutku kad vas zovu, otkriva sudski vještak za telekomunikacije, Đuro Lubura.

image

Đuro Lubura

Nikša Stipaničev/Cropix

- Dakle, kad vas netko zove, možete se slobodno javiti, ne može vam nastati trošak ako ste u Hrvatskoj i ako niste pozivatelj. Slobodno se možete javiti na bilo koji broj, ali nemojte na nepoznati broj uzvraćati poziv jer ako uzvratite poziv, postoji mogućnost da se radi o broju s posebnom tarifom i taj ćete poziv posebno skupo platiti. Ljudi često kažu: "Neću se javiti, zove me netko izvana, nepoznati boj!" Ako ste u Hrvatskoj, ako niste u roamingu izvan Europske unije ne može vam nastati trošak. Nekad se javi netko s druge strane, nekad je pogreška, nekad sugovornici s druge strane nude dionice, kriptovalute, svašta, navodi Lubura.

17. lipanj 2024 08:12