StoryEditorOCM
DubrovnikPRIPREMAMO SE ZA NAJGORE|

Dubrovčani planiraju besplatne PCR testove na koronu za 3000 britanskih turista!

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
20. kolovoza 2020. - 17:00
U današnje korona doba jedan od najnezahvalnijih položaja jest biti turist, a u to bi se danas mogli uvjeriti brojni Britanci koji su na odmoru u Hrvatskoj. Njima bi se, naime, moglo dogoditi ono što se dogodilo njihovim sunarodnjacima na odmoru u Španjolskoj, kada je ta zemlja uklonjena s liste sigurnih po pitanju korona virusa. To je britanskim turistima stvorilo niz problema, jer kad su se te mjere formalno potpisale, po povratku u Britaniju morali su u karantenu od 14 dana. Ili su imali 30 sati da se vrate doma.

E, sad zamislite Britance kojima je jučer bio prvi dan sedmodnevnog odmora, o kojem su sanjali cijelu godinu. Taman su prostrli šugaman na neku od dubrovačkih plaža, namazali se kremom za sunčanje i uzeli mobitel u ruku, da prelistaju današnje vijesti. Blago je reći da je takve skoro kolpalo kad su pročitali što im sprema njihova brižna vlada.

image
Tonči Plazibat/HANZA MEDIA


Trenutno na području Dubrovnika boravi oko 3000 britanskih turista, i ako dobiju rok od 30 sati, bit će zanimljivo vidjeti kako će se organizirati povratak u njihovu otočnu domovinu, do koje mogu samo avionom.

Inače,  do kraja rujna zakazano je 767 letova između Hrvatske i Velike Britanije, koji imaju kapacitet od gotovo 130.000 mjesta. Prema neslužbenim informacijama s dubrovačkog aerodroma, za sada nema otkazivanja letova, a svi se nadaju da će tako i ostati.

Direktorica TZ Grada Ana Hrnić kaže da bi bilo strašno ako bi Britanci po povratku u svoju zemlju morali u samoizolaciju od 14 dana jer će se onda većina zasigurno odlučiti na povratak doma, što je za Dubrovnik porazno. Stoga su, kaže,  u tijeku dogovori s Gradom o sufinanciranju PCR testova na koronukoji bi bili besplati britanskim turistima ukoliko im oni budu jedini uvjet za ostanak u Hrvatskoj. 

image
Ana Hrnić, direktorica TZ Dubrovnik



- Sutra ćemo imati Turističko vijeće baš na tu temu. Dugo smo se ovoga pribojavali, ali nažalost na razini države brojke su takve kakve jesu. Istina, nisu u nas, ali gleda se u paketu.  Ako uvjet bude samo testiranje,  mogli bi ga subvencionirati gostima koji se vraćaju u Veliku Britaniju, a  vjerujem da bi se u to uključio i privatni sektor. – ističe Ana Hrnić.

- U Dubrovačko – neretvanskoj županiji odmara se 38.500 turista, što je 52 posto u usporedbi s prošlom godinom. Od početka godine ostvareno je 2.120.382 noćenja, što predstavlja tek 34 posto ostvarenog prometa u 2019. godini u istom periodu – rekao nam je direktor TZ Dubrovačko-neretvanske županije Vladimir Bakić dodajući kako su do sada  najviše noćenja ostvarili su domaći turisti, a slijede turisti iz Poljske, Slovenije, Njemačke, Bosne i Hercegovine, Češke, Velike Britanije  i Francuske. Ističe kako su od početka godine do 19. kolovoza 2020. godine gosti iz Velike Britanije ostvarili su 125.231 noćenje, što je 12 posto u usporedbi s istim periodom 2019. godine. Jučer, 19. kolovoza, u Dubrovačko- neretvanskoj županiji odmaralo se 4.604 turista, što je 42 posto u usporedbi s istim datumom prethodne godine.

image
Vladimir Bakić, direktor Županijske turističke zajednice


- Turisti iz Velike Britanije su najbrojniji turisti u Dubrovačko – neretvanskoj županiji u proteklih nekoliko godina koji ostvare oko 1.5 milijuna noćenja godišnje, odnosno oko 17,5 posto ukupnih noćenja. Dodatna karakteristika turističkog prometa iz Velike Britanije su duga sezona putovanja i to od kraja ožujka do sredine studenog i visoka potrošnja turista – istaknuo je Vladimir Bakić naglasivši kako svaki poremećaj, a osobito stavljanje Hrvatske na listu rizičnih zemalja u  Velikoj Britaniji  ima utjecaj na ukupne turističke rezultate u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. 

- Lijepo nam je krenulo u srpnju kad su krenuli Englezi jer, realno, oni su u Gradu gosti broj jedan. Zadnjih dana je bilo lijepo, rezervacije za rujan su bile jako dobre. Nadali smo se da će, uz lijepo vrijeme, biti gostiju i u listopadu. Trenutno imamo nešto hrvatskih gostiju, ali oni će otići prije početka škole.

image
Pero Brbora, direktor Hotela Lapad
Božo Radić/Hanza media



No zato Englezi dolaze i u rujnu i listopadu, pa je rujan je tek kap slabiji od kolovoza. – rekao nam je direktor Hotela Lapad Hrvoje Brbora dodajući kako Englezi obožavaju Dubrovnik.  Ako nas Britanci stave na crvenu listu, smatra Brbora u čijm hotelu ,Britanci trenutačno čine gotovo 50 posto gostiju, to će biti kraj sezone. 


Direktor hotela Hilton Imperial Dubrovnik Mario Matković pak ističe kako moguće stavljanje Hrvatske na 'crvenu listu' od strane Velike Britanije neće imati toliki utjecaj na njihovo poslovanje kakvo  bi imalo prethodnih godina. -  Ova 2020. godina specifična je po mnogočemu, uključujući i promjene u tržištima i segmentima gostiju koji odsjedaju u destinaciji i našem hotelu. Dakle, iako je Velika Britanija tradicionalno pri vrhu po broju posjetitelja u našem hotelu, to ove godine nije bio slučaj, te smo se od početka pandemije skoncentrirali više na domaće goste te na goste iz istočne Europe - odnosno goste koji mogu stići u destinaciju unatoč smanjenom broju letova – istaknuo je Matković dodajući kako dubrovački Hilton  ima posebnu ponudu za sve hrvatske zdravstvene radnike, kojima je, ističe,  nakon višemjesečne borbe s pandemijom odmor neophodan.

image
Hilton Dubrovnik



-  Htjeli bismo napomenuti da smo bili otvoreni tijekom čitavog perioda pandemije, te da smo osigurali i još uvijek pružamo besplatan smještaj doktorima koji dolaze kao ispomoć Općoj bolnici Dubrovnik – zaključio je.

Stigao nam je odgovor i iz Hotela Rixos Premium Dubrovnik, od direktorice prodaje Sandre Urlić.  - Hotel Rixos Premium Dubrovnik, najveća turistička investicija na dubrovačkom području tijekom 2020. godine, u koju je uloženo više od 150 milijuna kuna, ostvario je jako dobre rezultate ove turističke sezone, čak i veće nego što su prvotno bili planirani, posebno u mjesecu srpnju i kolovozu. Naravno, rezultati ove turističke sezone ne mogu se uspoređivati s prethodnom sezonom s obzirom na zahtjevne uvjete uslijed COVID-19 pandemije. No, možemo biti zadovoljni jer smo u izuzetno zahtjevnom razdoblju ponudili tržištu potpuno novi luksuzni hotelski prozivod u destinaciji Dubrovnik i naišli smo na izvrstan odaziv gostiju s naših tradicionalnih tržišta poput UK, Ukrajine i Njemačke. Ove godine posebno nas veseli i značajan skok naših domaćh gostiju koji su odlučili provesti svoj odmor u novom lifestyle, luksuznom hotelu Rixos Premium Dubrovnik.

image
Hotel Rixos Premium Dubrovnik 
Božo Radić/HANZA MEDIA



Uvođenje restrikcija na UK tržištu, s kojeg dolaze najbrojniji gosti u naš hotel, kao i u destinaciju Dubrovnik, negativno će utjecati na poslovanje hotela. No, ostajemo prisutni na UK, EU i domaćem tržištu sa snažnim promocijama s kojim ćemo pokušati ostvariti zadane ciljeve u ostatku ove turističke sezone, poštujući sve higijenske standarde i zaštitne mjere protiv COVIDa-19 i s maksimalnom sigurnošću za naše goste i djelatnike – istaknula je Urlić iz hotela Rixos Premium Dubrovnik.

image
Hotel Excelsior iz Grupacije JLH


Iz Jadranskih luksuznih hotela pak tek kratko poručuju kako,  obzirom  da je Dubrovnik pretežno avio destinacija, nastavak daljnje sezone najviše ovisi o broju letova. 
 
26. travanj 2024 07:22