StoryEditorOCM
DubrovnikLIJEČENJE ZDRAVSTVA

Dubrovački liječnici o pregovorima s Vladom; Zbog liberalizacije ugovornih obveza, dom zdravlja i male bolnice poput dubrovačke mogli bi imati još veće probleme

Piše Silvia Rudinović
13. travnja 2023. - 07:31
Predstavnici liječnika: Renata Čulinović Čaić, Ivana Šmit, Krešimir Luetić, Marin Smilović, Nataša Ban ToskićGoran Mehkek/Cropix

Dubrovački liječnici s pozornošću su pratili medijske objave o pregovorima predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i liječničkih udruga nakon najave štrajka.

- Nažalost, Ministarstvo dosad nije imalo sluha ni hrabrosti riješiti dugogodišnje nagomilane probleme liječničke struke. Nakon ovotjednog sastanka stavovi su pozitivni, jer se uspjelo sva otvorena pitanja iznijeti premijeru. Postavljeni su rokovi za ispunjenje dogovorenih točaka i sad je na Vladi da te rokove ispoštuje – komentira dr. Orsat John, predsjednik Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Prvi test za Vladu je 28. travnja. To je jedan od rokova za ispunjenje dogovorenih točaka između Vlade i liječničkih organizacija, kada bi na snagu trebala stupiti uredba o koeficijentima.

- Bolnički i specijalisti obiteljske medicine nisu imali isti koeficijent. Naime, bolnički liječnici su imali veće koeficijente, što je nepravedno. To bi se ovim dogovorom trebalo izjednačiti. Također, izjednačit će se koeficijent složenosti poslova bolničkih specijalista s užim specijalistima – pojašnjava dr. John.

image

Dr. Orsat John: Znamo da je osnovna plaća liječnika obiteljske medicine pod domom zdravlja smiješna u odnosu na primanja nekih drugih struka s mnogo manje odgovornosti 

Božo Radić/cropix/

Kako je najavljeno, podižu se koeficijenti za mlade liječnike. Rečeno je, također, kako će se izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti liberalizirati ugovorne obveze mladih liječnika nakon specijalizacije u dijelu koji se odnosi na prijevremeni prekid radnog odnosa te će se određenim pravnim aktima nastojati naći rješenje za postojeće ugovore, pritom štiteći i javne interese.

Mogu li se te dvije strane uopće pomiriti? Dr. John kaže kako male bolnice poput dubrovačke imaju najveći problem s odlaskom liječnika kojima su plaćali specijalizacije, jer mladi žele ići u veće centre živjeti i napredovati u poslu.

- Dok ne znamo što znači liberalizacija ugovornih obveza mladih liječnika, ova najava sigurno ne nailazi na oduševljenje ravnatelja domova zdravlja. Ne znamo, hoće li se osigurati zamjena za ljude koje smo planirali zaposliti nakon završene specijalizacije koju im plaćamo; što će biti s upražnjenim mjestom nakon odlaska u mirovinu nekog od liječnika. Kako će se to nadomjestiti? Dok ne znamo odgovor na to pitanje, sigurno smo nezadovoljni – kaže Branko Bazdan, ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik.

image

Branko Bazdan:  Dok ne znamo što znači liberalizacija ugovornih obveza mladih liječnika, ova najava sigurno ne nailazi na oduševljenje ravnatelja domova zdravlja

Tonci Plazibat/cropix/Tonci Plazibat/cropix

Zdravstvene ustanove prisiljene su pokretati sudske sporove za povrat uloženog novca u specijalizacije mladih liječnika koji se odluče poći raditi drugdje. Iznosi nisu mali, ali domovima zdravlja je od novca mnogo veća briga što nakon godina ulaganja nemaju liječnika na kojeg su računali da će preuzeti jednu od ordinacija bez voditelja tima.

S druge strane, mladi liječnici postojeće ugovore nazivaju robovlasničkima.

- Specijalizante se maksimalno iskoristi, dežuraju od jutra do sutra i imaju ogroman broj prekovremenih sati. Ne bi ih se smjelo nepravedno vezivati duže razdoblje nakon specijalizacije. U obiteljskoj medicini imate dvije mogućnosti. Specijalizaciju vam može platiti dom zdravlja pa ste nakon položenog specijalističkog ispita vezani za njih. Govorilo se da 25 do 30 posto liječnika obiteljske medicine ima pravo otići u zakup. Navodno, po novom zakonu koji se sprema, ta se uredba ukida što znači da se svatko automatski veže uz dom zdravlja i za njega radi dok je živ. Znamo da je osnovna plaća liječnika obiteljske medicine pod domom zdravlja smiješna u odnosu na primanja nekih drugih struka s mnogo manje odgovornosti – kaže dr. John.

Govoreći o vlastitom iskustvu, dr. John navodi da je sam financirao čitavu specijalizaciju upravo kako bi izbjegao ‘robovlasnički ugovor‘.

- To je strašno veliki financijski zalogaj! U to vrijeme kad sam ja išao na specijalizaciju, mogla se dobiti koncesija. Po novome, nakon specijalizacije ne smijete odmah raditi u svojoj ordinaciji. Najprije dvije godine morate raditi u mentorovoj. Ako ste sami platiti specijalizaciju, morate platiti zamjenskog liječnika da radi u vašoj ordinaciji, a danas je nemoguće zamjenu – upozorava sugovornik.

05. svibanj 2024 05:28